Fındıklı Un Helvası Tarifi, Nasıl Yapılır?
Fındıklı un helvası ne demek? Fındıklı Un Helvası nasıl yapılır?
Fındıklı Un Helvası Malzemeleri
İki su bardağı un
150 gr tereyağı
Bir çay bardağı sıvı yağı
Yarım su bardağı ince öğütülmüş kavrulmuş fındık
Şerbeti için:
Bir buçuk su bardağı toz şeker
Bir buçuk su bardağı su
Fındıklı Un Helvası Tarifi
- Yağlar mümkünse yapışmaz bir tencereye konulur. Üzerine elenen un ilave edilir. Kısık ateşte sürekli tahta kaşıkla karıştırılır.
- Unun kokusu çıkıp hafif kahverengimsi bir renk alıncaya kadar kavurma muamelesine devam edilir.
- Soğuk suyun içersine şeker eklenerek şekerin iyice erimesi sağlanır. Kavrulan unun üzerine şekerli su dökülür ve hızlı bir şekilde (unun topaklanmasına fırsat verilmeden) karıştırılır.
- Helva suyunu çekince altı kapatılır. Fındıklar ilave edilerek karıştırılır. İstenilen şekil verilerek soğumaya bırakılır. Fındıklı Un Helvası servis yapılırken üzerine öğütülmüş fındık serpilir.
Fındıklı Un Helvası Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve Püf Noktaları:
- Renk ve lezzet bakımından daha farklı bir netice için kavrulan una son aşamada bir miktar tahin, şerbetine de iki - üç yemek kaşığı pekmez katılarak pekmezli un helvası elde edilebilir.
- Cevizli Un Helvası Un yeterince kavrulduktan sonra bir çay bardağı kadar kırılmış ceviz eklenip bir-iki dakika daha kavrulur. Sütlü-Un Helvası: Fındık ve süt kullanılarak fındıklı sütlü un helvası elde edilebilir. Üzerine ince çekilmiş Antep fıstığı serpip servis yapılırsa da fıstıklı helva yapılabilir.
- İrmikli Un Helvası CEVİZLİ SÜTLÜ İRMİK HELVASI Fındık kullanılarak fındıklı irmik helvası yapılabilir.
- Fındıklı Tahin Helvası 125 gram tereyağı bir tencerede eritilip bir buçuk su bardağı unu ilave edip rengi dönene kokusu çıkana kadar güzelce kavrulur. 100 gram kadar pudra şekeri yavaş yavaş eklenir. Daha sonra bir çay bardağı tahini ekleyip kıvam alana kadar karıştırılır. En son bir çay bardağı çekilmiş fındık veya ceviz karıştırılıp ocak kapatılır. Helva bir kaba alıp düzeltilerek bir saat kadar buzdolabında dinlendirilir. Dolaptan çıkarılınca helva dilimlenerek sunulur.
- Fındıklı Helva Fiskobirlik Bir dönem piyasa idi. Şu anda Fiskobirlik'in helva çeşitlerinde fındıklısı yer almıyor.
- Erzurum Peynir Helvası Coğrafi işaret olarak tescili alan Erzurum Civil Peyniri, buğday unu veya kepekli un, süt kaymağı ve tuz kullanılarak bakır tavada üretilen tuzlu helvadır. Özellikle sütün bol olduğu yaz aylarında yoğun olarak imal edilir ve “hores” adıyla da bilinir. Üretiminde; aynı yörede umumiyetle aynı gün imal edilmiş taze ve tuzsuz Erzurum Civil Peynirinin yanı sıra süt kaymağı da kullanılması, ayırt edici vasfını kazanmasını sağlar. İmali ustalık becerisi gerektirir. Erzurum Peynir Helvası, Erzurum Civil Peynirinin taze ve tuzsuz niteliği nedeniyle lifli bir yapıya sahiptir. Peynir, helva içinde homojen biçimde tel tel görünür ve tadım sırasında ağızda erir. Rengi, açık kahverengiden koyu kahverengine kadar değişebilir. Tarifi: Bakır tavada bir kg süt kaymağı, kaymağın kesilmemesine ve köpürmemesine dikkat edilerek 15-20 dakika kaynatılır. Erimiş kaymağın üzerine azar azar 5 yemek kaşığı buğday unu veya kepekli un ilave edilerek kısık ateşte, takriben 15 dakika kavrulur. Kavurma, gıda ile temasa uygun cilalı tahta kaşıkla yapılır. Halk arasında “yağın kusması” olarak tabir edilen, yağ yüze çıkınca, peynir helvası ocaktan alınır ve 70-80°C’ye kadar soğumaya bırakılır. Günlük imal edilmiş, taze ve tuzsuz 400 g Erzurum Civil Peynir didiklenerek tel haline getirilir. Mermerşahi denen beyaz pamuklu kumaş içine konulup suyu sıkılır. Hazırlanan civil peynire göre %1 nispetinde tuzlandıktan sonra kavrulmuş una ilave edilir. Tahta kaşıkla karıştırılarak civil peynir eritilince Erzurum Peynir Helvası servise edilir. +4°C’de en fazla 10 gün, daha uzun süreli saklanması gerektiğinde ise şoklanarak saklanır.