Kastamonu Kaşık Helvası Nasıl Yapılır? Tarifi🥄
Bu topraklarda helvanın her türü sevilir. Şu meşhur helvaların sadece isimlerini bir nefeste kim sayabilir? Aksaray Köpük Helva, Antep Peynirli İrmik Helvası, Çanakkale Bayramiç Tahin Helvası, Bilecik Pazaryeri Helvası, Burdur Haşhaş Helvası, Bursa Süt Helvası, Cide Ceviz Helvası, Edirne Deva-i Misk Helvası, Düzce Fındıklı Tahin Helvası, Karaman Ermenek Helvası, Erzurum Peynir Helvası, Erzurum Tel Helvası, Eskişehir Met Helvası, Bolu Gerede Şakşak Helvası, Sinop Gerze Düğün Helvası, Ordu Kabataş Helvası, Adıyaman Kahta Bademli İrmik Helvası, Kastamonu Çekme Helvası, Konya Haside Tatlısı / Konya Kara Helvası, Konya Kenevir Helvası, Konya İrmik Helvası, Kozak Çamfıstığı Helvası, Kütahya Bitli Helva, Kütahya Köpük Helvası, Bolu Mudurnu Basma Helva, Aydın Nazilli Kar Helvası, Ordu Perşembe Ceviz Helvası, Kütahya Paşa Helvası, Afyonkarahisar Sandıklı Kürek Helvası, Manisa Soma Helvası, Tekirdağ Peynir Helvası, Uşak Gelin Tatlısı (Uşak Gelin Helvası), Uşak Helvası, Isparta Şarkikaraağaç Helvası... Her biri kendine has nefis bir lezzet sunar. Aralarından lezzeti ve görünümü harika bir helva yapalım. Kavrulan unun kokusu tüm eve yayılsın... İşte kolay kaşık helvası tarifi...
Gasdamonu Kaşık Helvası Malzemeleri - Kastamonu Top helvası nasıl yapılır? Pudra Şekerli Kaşık Helvası İçindekiler
Bir buçuk su bardağı un
100 gr tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Bir su bardağı pudra şekeri
Kastamonu Kaşık Helvası Tarifi, Kastamonu Helvası - Şerbetsiz Un Helvası Nasıl Yapılır? - İnebolu Kaşık Helvası Nasıl Yapılır?
- Tereyağı tencereye konulur, eriyince sıvı yağ eklenir.
- Un elenerek yağa ilave edilir ve kısık ateşte unun kokusu çıkıp hafif rengi değişene kadar sürekli karıştırılarak kavrulur.
- Un kavrulunca istenirse bu noktada bir çay bardağı çekilmiş fındık ilave edilebilip kavurmaya devam edilir.
- Pudra şekeri yavaş yavaş eklenerek tahta kaşıkla karıştırmak suretiyle şekerin unlu karışımla iyice birleşmesi sağlanır. Tencerenin altı kapatılır.
- Soğumadan, iki kaşık yardımıyla helvalara şekil verilir. Yani helvadan bir yemek kaşığını dolduracak şekilde alınır. Diğer yemek kaşığı bunun üzerine ters çevrilerek çekilir. Şekil düzgün çıkana kadar aynı muamele bir iki kez tekrar edilebilir.
- Kaşık Helvası (Kastamonu) servis tabağına alınır ve soğuyunca istenirse yanında dondurma veya çay ile servis yapılır. Üzerine istenirse Antep fıstığı serpilebilir.
"Kastamonu Kaşık Helvası Yapılışı, Kastamonu Helvası Nasıl Yapılır?" ile Alakalı Diğer Hususlar ve Kastamonu Kaşık Helvası Yapımı Püf Noktaları
- Cevizli Kaşık Helvası Tarifi Un yeterince kavrulduktan sonra bir çay bardağı kırılmış ceviz ilave edilerek bir iki dakika daha kavrulur.
- Şerbetli Kaşık Helvası Tarifi Bir kasede bir buçuk su bardağı süt ve bir su bardağı şeker eklenip karıştırılıp bekletilir. Kavrulan una şekerli süt ilave edilip katılaşana dek karıştırılıp ocak kapatılır. Şerbet bir kepçe ile azar azar una yedirilip sonra diğer kepçe dökülür. Şerbet bitince beş dakika daha karıştırarak ocakta tutulur. Helva soğumadan iki kaşıkla şekillendirilir. İstenirse Antep fıstığı, fındık, ceviz serpilerek mis gibi kokusu, damakta eriyen kıvamıyla çay saatlerinde ılık yenilir. Süt yerine su, şeker yerine kısmen pekmez kullanılabilir.
- Un helvası Tarifi PEYNİRLİ🧀 UN HELVASI, FINDIKLI UN HELVASI
- Kaşık Helvası Kalori Un Helvasının 100 gramında 327 kcal kalori, bir 1 çorba kaşığı yani 20 gram un helvasında 65 kalori bulunmaktadır.
- Un rengi dönene kadar karıştırarak kavrulur. Fazla kavurmak yakmakla neticelenebilir. On - on beş dakika arası olabilir.
- İçine ceviz, fıstık veya fındık eklenerek de hazırlanabilir. Tarçın, dövülmüş damla sakızı da katılabilir.
- Farklı Bir İnebolu Kaşık Helvası Tarifi: 250 gr tereyağı tencereye alınır. Yağ eriyip üzerinde çıkan beyaz köpüklerin hepsi kaybolup eriyene dek beklenir. Üç su bardağı un eklenir. Yağ ve un iyice özleştirilir. Un eklenince ocak en kısık hale getirilip devamlı karıştırılır. Un önce yağını bırakır, sonra cıvıklaşınca ocak kapatılarak bir buçuk su bardağı pudra şekeri eklenir. Şekerin erimemesi istenirse toz şeker kullanılır. Şeker iyice yedirilir. Beş dakika soğuması beklenir. Yemek kaşığına helvadan alıp elle bastırılarak kaşık şekli verilerek tabağa yerleştirilir. Helva bitene kadar bu iş yapılır ve iki saat kadar dinlendirilir. Helva durdukça kurabiye gibi sertleşir. Kapaklı bir kutuda saklanabilir.
- Kaşık Helvası nerenin? Kastamonu yöresine ait kaşık helvası daha fazla öne çıksa da birçok mahalli helva benzerlik gösterir.
- Kastamonu Çekme Helvası beyaz şeker, buğday unu, tereyağı ve/veya bitkisel margarin, su, sitrik asit, aroma verici ve aroma verme özelliği taşıyan gıda malzemeleri ve gerektiğinde çeşni maddeleri de eklenerek tekniğine uygun şekilde hazırlanan bir mamuldür. Kastamonu Çekme Helvası ananevi haliyle sade olarak üretilir. Lakin aynı tekniği ve hammaddelerle nihai basamakta çeşnilendirilebilir. Çeşni maddesi olarak; Antep Fıstığı, ceviz, badem, fındık gibi sert kabuklu meyvelerin yenilebilir kısımları, kakao, çikolata, Hindistan cevizi rendesi, susam ve benzerleri kullanılabilir. Aroma için sadece vanilya, vanilin ve etil vanilin aroması kullanılabilir. Sitrik asit hariç gıda katkı maddeleri de kullanılamaz. Kastamonu Çekme Helvası 1800’lü yıllardan beri doğum, evlilik bibi mühim durumları kutlamak amacıyla üretilir. Hatta Kastamonu'dan Osmanlı sarayına gönderildiği ve zamanla ananevi gıda kültürümüzün bir parçası haline gelmiştir.
Kastamonu Çekme Helvasına kendine has özellikleri: Çekme helva tat ve kokusu için kullanılan miyanenin kavrulma seviyesi mühimdir. Miyanenin yanmaması ancak yeknesak olarak ve mümkün olduğunca fazla kavrulması gereklidir. Bu işlem 160±15 °C sıcaklıkta pişirme kazanlarında takriben 3-4 saatte gerçekleştirilir. Pürüzsüz ve ağızda kolay eriyen dokuyu kazandıran basamaklardan ilki şeker ve miyanenin birbiri içine yeknesak olarak dağılıncaya dek karıştırılmasıdır. Şeker halkasının miyaneye bulanıp kenarlara doğru çekilip büyüyen halkanın sekiz yapılarak birbiri üzerine katlanması 20-25 dakika kadar sürer. Bu noktadaki kritik unsur çekme bitince hamurda sert şeker ve miyane hamur topağı kalmaz. Ağartılmış şeker kütlesinin miyane ile yeknesak karışımı için ananevi teknik miyane ve şeker sıcaklıklarının birbirine yakın olmasıdır. Çekme işi bitince helva topaksızdır ve pişmaniye benzeri ince şeker lifleri ihtiva eder. Ağızda dağılan doku için helvanın imalat sonrası helva öğütme makinesinden geçirilir, tekrar toz haline getirilip tepsilere düzgünce doldurulur. Presleme ve kesme makinasında sıkıştırılıp yapısı düzgün yenilebilir halde küp, silindir ve baklava dilimi şeklinde küçük parçalara dönüştürülür. Nihai mamulde miyane nispeti fazladır, bağlı olarak şeker oranı düşüktür. Toplam şeker oranı en çok %50’dir.
Yenirken şeker tadı daha az hissedilir, tat ve lezzet benzerlerine göre daha hafif olur. Dış görünüşü kalıplanmış, sıkıştırılmış, pürüzsüz, düzgün kesilmiş, yeknesak bir dokudadır. Şekerli lifli yapısının öğütme makinasından geçirilerek Kırılması sebebiyle, ısırıldığında ve yeme sırasında ağızda dağılan, eriyerek kolayca yutulan pürüzsüz yumuşak bir dokusu vardır. Sertlik seviyesi nispeten yüksek gibi algılanan, ancak ısırma ve ağızda çiğneme sırasında çabuk dağılan, yapışmayan, çiğnemeye karşı direnç göstermeyen, yumuşak ve pürüzsüz bir yapıdadır. Pişmiş eker kütlesi beyaz renk alıncaya dek çekme makinasında ağartılır. Kavrulmuş miyane ile yeknesak oluncaya dek tekrar çekilir, şeker liflerinin kırılması için öğütme makinasından geçirilince dokusuyla beraber rengini de kazanır. Muhtevasında oldukça kavrulmuş bir miyane kullanılmasına rağmen son ürün rengi beyaza yakın bir durum alır. Kastamonu Çekme Helvası imalinde beyaz şeker, buğday unu, tereyağı ve/veya bitkisel margarin, su ve sitrik asi kullanılır: Tereyağı / Bitkisel Margarin %16±2, Un %48±2, Şeker %34±4, Su %2±2, Sitrik asit %0.01. Yapımı için ciddi bir teşkilat ve gayret gereken bu lezzetin benzeri evde nasıl yapılır? - Evde Saray Helvası Tarifi, Kastamonu Çekme Helva Tarifi Nasıl Yapılır? 125 gram tereyağı tavada eritilir. Başka bir tavada iki buçuk su bardağı un konur, unun rengi dönüp, kavruk koku çıkana dek on dakika kavrulur. Un yavaş yavaş kavrulur, renginin koyulaşmamasına dikkat edilir. Unu kavurmak için yağ konmaz. Kavrulan un, bir su bardağı pudra şekeri ve bir paket vanilya topaklanmayı önlemek için süzgeçte elenir. Başka yerde eritilen yağ da katılıp, iyice yağı içine alana ıslak bir kuma benzeyinceye dek karıştırılır. Bu halde iken ufak boy bir borcama bardakla bastırılarak yayılır ve düz bir duruma getirilir. Helva soğumadan dilimlenir, iki saat buzdolabında bekletilerek servis edilir. Oda sıcaklığında saklanabilir.
- Cide Ceviz Helvası: Cide Ceviz Helvası; pancar şekeri, yumurta akı, sitrik asit ve sudan oluşan karışıma bol miktarda ceviz eklenmesiyle 3,5-4 saatte hazırlanan bir helvadır. Cide Ceviz Helvasının kız isteme gibi mühim ziyaretlere giderken götürülmesi ve bayram namazından çıkan erkeklerin eve Cide Ceviz Helvası götürmesi yörede bir gelenektir. Özellikle kurban bayramlarında, Cide Ceviz Helvası satıcıları cami önünde bayram namazından çıkanlara satmak için tezgâh açarlar.
Cide Ceviz Helvasının kendine has vasıflarını kazandıran hususlardan biri, şeker ağdasının 143±2°C’de iken ocaktan alınmasıdır. 140 °C’nin altındaki sıcaklıklarda alınan ağdadan yapılan jel kafi kıvamı alamaz ve gevşek kalır. 145°C’nin üzerinde alınan ağdadan yapılan jel ise pekmez kıvamında bir hal alır ve hoş olmayan bir görüntü oluşur. Senenin değişik mevsimlerinde farklı hava sıcaklıklarına göre bu değer 140 °C ile 145 °C arasında değişebilir ancak bu değerlerin altında veya üstünde olmamalıdır. Bu sıcaklık aralığında alınan ağdadan yapılan jel ise kıvamlı ve mamulün kendine has görünümüne katkı sağlar. Ayrıca ağda basamağında sık sık karıştırılır ki eklenen su mümkün olduğunca buharlaştırılarak atılır. Eğer karıştırma iyi yapılmazsa şeker karamelize olur. Ağda hiçbir zaman karamel halini almamalıdır. Cide Ceviz Helvasında yumurta akı kullanıldığından dolayı daha parlak görünür ve bıçakla kesilecek sertlikte olmasına rağmen kesildiğinde dağılmaz. Cide Ceviz Helvasının raf ömrünü uzatmak için sadece sitrik asit (limon tuzu) kullanılır. Bir diğer vasfı da yenirken boğazda yanma hissi oluşturmaması ve çiğnerken dişlere yapışmamasıdır.
10 kg Cide Ceviz Helvası İçin Gerekli Malzemeler: 8±1 kg Ceviz içi, 10±1 kg Şeker (doğal pancar şekeri), 1.150±50 g Yumurta akı, 13,50±1 g Sitrik asit (Limon Tuzu) Kaynatma kazanlarında şeker ve su iyice karıştırılarak takriben dört saat kaynatılır. Kaynarken sitrik ait eklenir. 143±2 °C’deki harç 40±5 °C’ye kadar soğutulduktan sonra çırpılmış yumurta akı eklenir. Karışım tekrar ocağa alınır ve iki saat kadar sakız kıvamına gelinceye dek karıştırılarak pişirilir. Son olarak harç sıcakken ceviz içi eklenir (son üründe % 40’ı ceviz olur).Helvanın kesilmesi ve dilimlenmesi için en uygun zaman macun sıcaklığının 18-22 °C civarına soğutulduğu andır, eğer helva tamamen soğursa kesilmesi güçleşir. Artık helva haline gelen son harç muhafaza için dinlendirilir. Ürünün kıvam alması için üretildikten bir gün sonra tüketilmesi tavsiye edilir.
Nihai mamul, çok önceleri ahşap kaplarda dilimlenerek satışa sunulurken, 2000’li yılların başından bu yana polipropilen malzemeden yapılan plastik kaplarda satışa arz edilmektedir. Ayrıca dondurma külahı gibi malzemelere doldurulmak suretiyle de satışa sunulabilir. Ürün 20 °C civarında depolanıp muhafaza edilir. Satılırken buzdolabında saklanır.
Cide Ceviz Helvasının özellikleri: Yağ (%) 2,10±0,20, Protein (%) 9,15±0,25, Ceviz oranı (en az, %) 40, Toplam Şeker (sakaroz cinsinden) (en çok, %) 40, Rutubet (en çok, %) 8,50 Kül (en çok, %) 0,65±0,05, Asitlik (oleik asit cinsinden) (en çok, %) 0,65, pH 6,00±0,40 - Erzurum Kuru Un Helvası Tarifi: 125 gr tereyağı tavada eritilir. Üzerine bir buçuk su bardağı un eklenip pembeleşene dek orta hararette sürekli karıştırılarak kavrulur. Ocaktan indirilip birer çay bardağı kadar pudra şekeri ve cevizi ilave edip güzelce harmanlanır. Bir tepsiye veya bir tabağa dökülüp bastırarak dağıtılır, donması için bekletilir. Donan helva dilimlenip servis edilir.
Kastamonu Mutfağının diğer nefis örnekleri:
BANDUMA (ISLAMA) NASIL YAPILIR? (Kastamonu)
KIYMALI YUMURTA (MIKLAMA, Kastamonu, Erzurum)🍳
🥣KIZILCIK TARHANASI ÇORBASI🍲 (Bolu, Kastamonu)