mikrofon

🥣Pratik Terbiyeli Düğün Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır?🍲

Düğün çorbası dana etli nasıl yapılır? Düğün çorbası nasıl yapılır malzemeleri nelerdir? Düğün çorbanın içinde ne var? Çocuklarınızın da çok sevdiği oldukça lezzetli ve doyurucu düğün çorbası kısa sürede hazırlanır, iç ısıtır, severek içilir. Mis gibi kokan bir çorba, içtiğiniz vakit damağınızda kalan hoş bir aroma mutluluk verir. Terbiyeli et çorbası nasıl yapılır? Çorba terbiyesi nasıl yapılır? İşte yoğurtsuz düğün çorbası tarifi resimli olarak...

PRATİK-TERBİYELİ-DÜĞÜN-ÇORBASI

Terbiyeli Düğün Çorbasının Malzemeleri Nelerdir? - Etli Düğün Çorbası Tarifi İçindekiler - Düğün Çorbasına Ne Konur?

200 gr bütün dana eti

İki yemek kaşığı un

İki yemek kaşığı sıvı yağı

Bir tatlı kaşığı tuz

Terbiyesi için:

Bir yumurta sarısı, yarım limon suyu

Üzeri için:

İki yemek kaşığı tereyağı

Bir tatlı kaşığı toz kırmız biber + pul biber

PRATİK-TERBİYELİ-DÜĞÜN-ÇORBASI

Pratik Terbiyeli Düğün Çorbası Tarifi - Dana Etli Düğün Çorbası Nasıl Yapılır? Etli Çorba Tarifi

  1. Et yıkanarak düdüklü tencereye konulur. Üzerini bir - iki parmak geçecek kadar su ilave edilip içerisine bir adet kabukları soyulmuş soğan eklenir. Yarım saat (et yumuşayıncaya) kadar pişirilir.
  2. Pişen et, suyun içinden alınarak didiklenir. Üzerine tenceredeki su eklenir.
  3. Tencereye sıvı yağ ve un konularak unun kokusu çıkana kadar kavrulur. Üzerine didiklenen et, suyu ile beraber ilave edilir. Tuzu da konularak un topaklaşmasın diye çorba kaynayana kadar karıştırılır.
  4. Düğün çorbası terbiyesi nasıl yapılır? Çorba koyulaşmaya başlayınca yumurta çırpılır. Üzerine limon suyu dökülür. Bir çay bardağı kadar soğuk su ve kaynamakta olan çorbadan bir kepçe alınarak ılındırılır ve süratli bir şekilde çorba tenceresine ilave edilir, karıştırılır.
  5. Bir - iki taşım kaynatılarak altı kapatılır. Düğün çorbası servis yapılırken eritilen tereyağda biberler kızdırılır ve çorbanın üzerinde gezdirilir.

"Pratik Terbiyeli Düğün Çorbası Tarifi, Terbiyeli Düğün Çorbası Nasıl Yapılır? Düğün Çorbası İçindekiler" ile Alakalı Diğer Hususlar ve "Düğür çorbası nasıl yapılır?" Püf Noktaları

  1. Et yerine kıyma kullanarak kıymalı düğün çorbası tarifi, tavuk göğüs veya but eti ile tavuklu düğün çorbası tarifi veya tavuk suyuna düğün çorbası, 200 gram kadar haşlanmış nohutu etle beraber ekleyerek nohutlu düğün çorbası tarifi, hiç et kullanmayıp etsiz düğün çorbası tarifi elde edilebilir.
  2. Düğün çorbası nereye ait? Düğün çorbası hangi yöreye ait? Anadolu ve Rumeli'de birçok yörede mahalli farklılıklarla yapılır. 2021 Kasım itibariyle henüz coğrafi işaret tescili alabilen bir yöre bulunmuyor. Erzurum ve Bolu'da etli nohutlu düğün çorbası şeklinde yapılmaktadır. Trakya yöresinde kuzu etiyle yapılır. Bilhassa köy mutfaklarında hazırlanan düğün çorbası kış şartlarında vücudu güçlü tutmak için hazırlanır. Ayrıca adından da belli olduğu gibi düğün çorbası düğün, sünnet gibi kutlamalarda hazırlanır. Trakya’da olduğu gibi, Bilhassa Rumeli’de Bulgaristan’ın Türk nüfusunun ekseriyette bulunduğu yörelerde vardır. Düğünlerde yapılan Gerze Düğün Helvası başvuru seviyesindeyken Konya Etli Düğün Pilavının tescili vardır.
  3. Bolu Usulü Düğün Çorbası Nasıl Yapılır? Terbiyeli Düğün Çorbası Nasıl Yapılır? 250 gram kuzu gerdan eti düdüklü tencere de güzelce haşlanır, kemiklerinden ayrılır. Bir tencereye etler ve et suyu alınır. Çorba meyanesi nasıl yapılır? Diğer tarafta iki yemek kaşığı un, bir adet yumurta, iki yemek kaşığı yoğurt ve yarım limon suyu terbiyesi hazırlanır. Bu harç et suyu ile ılındırılarak tencereye eklenir. Bir kase haşlanmış nohut ilave edilir. Kaynamaya bırakılır, tuz, karabiber atılır. Çorba kaynayınca üzerine tereyağı ile yakılmış kırmızıbiber dökülür.
  4. Düğün Çorbası Kıymalı Düğün Çorbası Tarifi Tencereye iki yemek kaşığı sıvı yağ ve yüz gram kıyma konulup kıyma suyunu çekene dek kavrulur. Üzerine beş su bardağı et suyu veya su ile rendelenmiş bir diş sarımsak ilave edilip kaynamaya bırakılır. Bir kapta dört yemek kaşığı kıvamlı yoğurt, üç yemek kaşığı un, bir adet yumurta sarısı ve bir yemek kaşığı limon suyu çırpılır. Kaynayan sudan terbiyeye azar azar eklenip ılındırılır. Terbiye tencereye dökülüp karıştırılır. Koyulaşana dek karıştırılır. Kaynayınca ocak kapatılıp tuz eklenir. Kesilmemesi için yoğurtlu çorbalara tuz en son eklenir. Kase alınınca tavada eritilen tereyağına kırmızı toz biber eklenip kaselerin üzerine gezdirilir.
  5. Düğün Çorbası Köfteli Tarifi Köfte için 200 gr kıyma, ince rendelenmiş ve biraz suyu sıkılmış bir ufak kuru soğan, tuz ve karabiber ile güzelce yoğrulur. Yarım saat kadar bekletilir. Beş su bardağı su kaynatılır. Köfteler nohuttan biraz daha iri yuvarlanır. Kaynayan suya atılıp on dakika kadar pişirilir. Bu arada terbiye için dört yemek kaşığı yoğurt, iki yemek kaşığı un ve bir adet yumurta sarısı güzelce çırpılır. Çorbadan alınan bir kepçe su terbiyeye yavaşça ilave edilip kesilmemesi için hızlıca karıştırılır. Terbiyeyi ilave edip kaynayana dek karıştırılır. Tuzu ilave edilip bir iki dakika daha kaynatılıp ocak kapatılır. Kıvamı koyu olursa az bir su ilave edilebilir. Üzeri için yarım yemek kaşığı tereyağı kızdırılır yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber ilave edip ocaktan alınır. Kâseye alınan çorbanın üzerine sos gezdirilip sunulur.
  6. Tavuklu Düğün Çorbası Tarifi Bir yemek kaşığı tereyağı ve biraz sıvı yağı tencereye konulur. Tereyağı eriyince üç yemek kaşığı un eklenip birkaç dakika devamlı karıştırarak un kokusu çıkana dek kavrulur. Ardından üç su bardağı su eklenerek topaklanmaması için çırpma teliyle hızlıca çırpılır. Beş su bardağı tavuk suyu didiklenmiş iki kâse tavuk eti, tuz ve karabiberi ekleyip, arada karıştırarak kaynatılır. İstenirse çorbaya haşlanmış nohut eklenebilir. Terbiyesi için bir kase içinde bir yumurta ile bir limon suyu çırpılır. Çorbanın kesilmemesi için, terbiye ılındırılması için kaynayan çorbanın suyundan azar azar eklenip karıştırılır. Terbiye ılındırılıp çorbaya eklenirken kepçeyle hızlıca karıştırılır. Rendelenmiş iki diş sarımsak eklenir. Bir kaç dakika kaynatılır. Ocaktan indirilip, kızdırılan tereyağı ve kırmızı toz biberi üzerine gezdirilip sıcak olarak sunulur.
  7. Sütlü Düğün Çorbası Tarifi, Yalancı Düğün Çorbası Nasıl Yapılır? Tencerede yarım kilo süzme yoğurt, bir yumurta, dört yemek kaşığı un, beş su bardağı su alıp blendırdan geçirilir. Ocağa alınıp kaynayana kadar karıştırarak pişirilir. Pişince ocağı kapatıp süt eklenip karıştırılır. Çorbanın kesilmemesi için bir – iki dakika sonra tuz eklenir. Katılık durumuna göre sıcak su eklenebilir. Nane pul biber tereyağında kızdırılıp serviste üzerine gezdirilir.
  8. Etsiz Düğün Çorbası Nasıl Yapılır? Yalancı Düğün Çorbası Nasıl Yapılır? Yalancı derken etsiz yapılan yemekler kast edilir. Mesela etle birlikte de kullanılabilecek nohut ilave edilebilir. Nohutlu düğün çorbası nasıl yapılır? Yarım su bardağı haşlanmış nohut etle beraber nohut da ilave edilerek nohutlu düğün çorbası elde edilebilir.
  9. Kavurmalı Düğün Çorbası Nasıl Yapılır? Bu defa kavurma ile yapılan bir yemek etsiz kabul edilebilirse: Bir dilim kavurma tencereye doğranıp biraz yağları eriyinceye dek kavrulur. Beş su bardağı su eklenerek kaynamaya bırakılırken başka bir yerde üç yemek kaşığı un, bir adet yumurta sarısı, beş yemek kaşığı yoğurt, üç adet limon ve tuz bir kapta karıştırılır. Kaynayan sudan kepçeyle terbiyeyle çırparak dökülür. Daha sonra tencereye karıştırarak ilave edilir. Tereyağı sos tavasında eritilip pul biber ve nane eklenerek sunulurken çorbaya katılır.
  10. Düğün Çorbası Kalori 100 gramının 46 kcal olması beklenir.
  11. Köylü çorbası nedir? Köylü Çorbası Nasıl Yapılır? İki su bardağı yeşil mercimek üzerini geçecek kadar suyla haşlanır. İnce kıyılmış iki adet kuru soğan yarım çay bardağı sıvıyağda pembeleştirilir. Sonra domates ve bir yemek kaşığı domates salçası eklenip kavrulur. Haşlanan mercimek süzülüp tencereye ilave edilir. Altı su bardağı su ile mercimekler pişinceye dek kaynatılır. Bir su bardağı erişte, dövülmüş üç diş sarımsak, tuz, karabiber ve iki yemek kaşığı sirke de katılır. Erişteler pişip çorba kıvam alınca kırmızı pul biber ve nane eritilen yağda kızdırılıp çorbaya eklenir, biraz kaynatılıp sıcak sunulur. 🥣ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI🍲
  12. Çorba Meyanesi Nasıl Yapılır? Çorba Terbiyesi Nasıl Yapılır? Çorbalar çeşitli taneli malzemelerin veya pürelerin suda kaynatılmasıyla elde edilir. Çorbanın tanelerinin kıvam kazanarak su ile birbirine geçmesine, çorba malzemeleri ile suyun bütünleşmesine çorbayı bağlama denir. Çorbanın suyunun ve tanelerinin ayrı ayrı olması istenmiyorsa çorba bağlanmalıdır. Çorba bağlama usullerinden biri çorbayı terbiye etmektir. Çorbalara lezzet katmak ve kıvamını biraz daha koyu hale getirip yoğunluk vermek için bazen terbiye etmek gereklidir.
    Hangi çorbalara terbiye yapılır? Hangi Çorbaya Hangi Terbiye Yapılır? Yoğurtlu terbiye pirinç ve şehriyeli çorbalarda tercih edilir. Limonlu terbiye ekseriyetle etli çorbalarda ve sebzeli, taneli çorbalarda kullanılır. Sütlü terbiye pirinç ve şehriyeli çorbalar ile sebzeli çorbalarda tatbik edilir. Sirkeli ve sarımsaklı terbiyeler umumiyetle işkembe, kelle paça gibi sakatatlı çorbalarda tercih edilir. Unlu terbiye hemen bütün çorba türlerinde kullanılabilir.
    Çorbanın tadını ve kıvamını takviye eden terbiye çeşitli şekillerde hazırlanabilir:
    1) Sütlü terbiye: Porselen bir kasede bir yumurta sarısıyla bir su bardağı süt iyice çırpılır, üzerine sıcak çorbadan bir kaşık ilave edilerek tekrar karıştırılır ve hepsi çorbaya eklenir. Çorba beş dakika daha kaynatılarak ocaktan indirilir. Çok yüksek ateşte kaynatılmamalıdır. Yoksa albumin içeren bu karışım pıhtılaşır yani kesilir; bir taşım kaynatmak kafidir.
    2) Limonlu terbiye: Cam karıştırma kabına bir yumurtanın sarısı ve bir limonun suyu alınır, iyice çırpılır. Limonun suyunda çekirdekler kalmamalıdır. Sonra çorba kaynarken yavaş yavaş eklenir. Bu terbiye ekseriyetle taneli çorbalarda daha çok kullanılır. Çorbaya hem kıvam hem de ekşilik katar.
    3) Yoğurtlu terbiye: Bir kaseye bir adet yumurta sarısı, birer yemek kaşığı yoğurtla un eklenip iyice çırpılır, kaynamış ve pişmeye yakın çorbadan biraz alıp terbiye karışımına ilave edilip karıştırılır. Malzeme çorbaya ilave edilirken çorba karıştırmaya devam edilir ve tekrar kaynayınca çorba hazırdır. Limonun hafif ekşisi çorbaya farklı bir lezzet verir. 🥣İşkembe Çorbası Tarifi, Tuzlama Nasıl Yapılır?🍲
    4) Meyane: Unlu terbiye: Eritilen iki yemek kaşığı tereyağına bir yemek kaşığı un eklenip güzelce karıştırılır. Un pembeleşene dek karıştırılır. Kaynamış çorbadan bir - iki kaşık alıp kaptaki unlu tereyaına eklenip karıştırılır. Karışım çorbaya ilave edilirken çorbayı karıştırmaya devam edilir. Çorbayı kaynayana kadar pişirilince çorba hazır olur.
    5) Sirkeli Sarımsaklı Terbiye: Beş diş sarımsak ezilip bir kap içinde yarım çay bardağı sirke ile sirkeyi karıştırılır. Kaynamış çorbadan alınan bir iki kaşık terbiyeye eklenip karıştırılır. Karışım tekrar çorbaya ilave edilirken karıştırmaya devam edilir. Çorba kaynayana dek pişirilir. İstenirse bu sos çorbaya eklenmyip çorba yanında sunulabilir. Sirkeli sarımsaklı terbiye ile yapılmış işkembe çorbası tarifi: 🥣Tavuklu Yalancı Paça Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır?
    6) Çorba Terbiyesi Neden Kesilir? Çorba terbiyesi kesilmesi terbiyede bulunan yumurta veya sütün çorbadan ayrışmasıdır. Bunların sebepleri arasında süt, yoğurt veya yumurtanın taze olmaması; terbiye hazırlanırken yeterli seviyede karıştırılmaması; terbiyeyi ılındırılmak için çorbaya eklenmeden evvel çorbadan bir miktar alınıp karıştırılmadan eklenmesi. Çünkü terbiye sosu soğuk, çorba ise fazla sıcak olursa kesilme olur.
  13. Çorbalarla Alakalı Püf Noktaları Çorba tuzlu olursa, bir patatesi dörde bölüp içine atılır. Patatesler yumuşayınca yemeğin tuzunu çeker. Farklı olarak içine az miktarda şeker atılabilir. Çorba yapımında et veya tavuk suyu kullanmak besleyiciliği ve lezzeti artırır. Çorba yaparken ilave edilecek soğan, havuç, domates, kereviz gibi sebzeler çorbayı faklı koku ve lezzetlere ulaştırır. Domates çorbası gibi bazı çorbaların üzerine rendelenmiş kaşar serpmek çorbaya ayrı bir lezzet verir. Çorbanın lezzetini artırmak için üzerine yağda kızarmış kırmızı biber, maydanoz veya nane ilave edilebilir. Kalmış bayat ekmek ve pideler, fırında kızartılıp kıtırlaştırılarak, daha sonra çorbalarınızda, içine atmak üzere, kıtır ekmek kruton olarak kullanılabilir.
YukarıYukarı