mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Yoğurtlu Çiriş Otu Salatası Tarifi, Nasıl Yapılır?🥗 Gullik Salatası

Yoğurtlu Çiriş Otu Salatası (Çiriş Yoğurtlaması, çiriş yemeği yoğurtlu tarifi) nasıl yapılır? Giderek daha fazla bilinse de hala ekseriyetin tanımadığı nefis bir ottur çiriş… Yetiştiği yörelerde çireş (Bitlis), yabani pırasa, Hıdırellezkamçısı, sarızambak, dağ pırasası, körmen otu, gülik, gulik, gülük, güllük bitkisi, çiviş, kirgiç, kirkiş, çirişne, kiriş bitkisi gibi isimler verilen çiriş otu ne zaman çıkar? Çiriş otu hangi mevsimde olur? Bitki Mart, Nisan, Mayıs aylarında pazara gelir. Yenebilen yabani bitkilerle yapılan ot yemekleri arasında hususi bir yeri vardır. Bir - bir buçuk metre yüksekliğine ulaşabilir. Dip tarafları sarı renge yakın olan çirişin yaprakları uçlara doğru bir miktar sivrileşir. Sağlığa faydaları olduğuna inanılan çiriş otunun yaprakları pırasa kadar uzun değildir. Yüksek yerlerde kendiliğinden yetişen ve değişik bir kokusu olan çirişin körpe yapraklarından daha çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu mutfaklarında lezzetli yemekleri yapılır.
Çiriş otu nasıl tüketilir? Çiriş otu hangi yemeklerde kullanılır? Çiriş otundan neler yapılır? Çiriş otu çiğ yenir mi? Çiğ olarak yenebildiği gibi, etli ve zeytinyağlı yemeği yapılır. Gözlemesi ve böreği de harika olan çirişin körpe yaprakları ile etsiz veya etli, pirinçli veya bulgurlu yemekleri, çorbası, pilavı, zeytinyağlıları, salataları; kıymalı, yumurtalı veya sade kavurması, omleti ve turşusu yapılır. Ispanak ve pırasanın kullanılabildiği birçok yerde malzeme olabilir. Nispeten kısa süren bahar mevsiminde alınıp derin dondurucuda saklanabilir. Haşlanmış yoğurtlu çiriş yemeği ve tarifi... İşte bu nefis bitki ile yapılan yoğurtlu çiriş otu salatasının resimli tarifi…

YOGURTLU CIRIS OTU SALATASI 7

Yoğurtlu Çiriş Otu Salatası Malzemeleri Yoğurtlu Çiriş Otu Kavurması İçindekiler

Bir kg çiriş otu

Bir kâse katı yoğurt

Üç – dört diş sarımsak

Bir çay kaşığı tuz

sıvı yağ

Bir çay kaşığı pul biber

Bir çay kaşığı kuru nane

YOGURTLU CIRIS OTU SALATASI 1YOGURTLU CIRIS OTU SALATASI 2YOGURTLU CIRIS OTU SALATASI 3YOGURTLU CIRIS OTU SALATASI 5YOGURTLU CIRIS OTU SALATASI 4

Çiriş Yoğurtlaması Nasıl Yapılır? - Çiriş Yemeği Yoğurtlu Tarifi - Çiriş Otu Yemeği Nasıl Yapılır? Çiriş Yemeği Nasıl Yapılır? Çiriş Otu Yoğurtlu Nasıl Yapılır?

  1. Çiriş Otu Nasıl Temizlenir? Sapların birleştiği yerdeki şeffaf zar sıyrılıp, zarın bulunduğu uçlar kesilir. Kök bölgeleri kesilen çiriş otları ayıklanır, yaprak uçları ve sararmış yapraklar alınır, Tek tek yaprakları ayrılır, ıspanak gibi kumlu olabildikleri için bol suda üç – dört defa iyice yıkanır. Temizlenir ve suyu süzülür. Küçük küçük doğranır. Bir süre suda bekletilip tekrar süzülür.
  2. Çiriş Otu Nasıl Pişirilir Tarifi? Bir tencereye alınarak üzerini geçecek kadar kaynar su içinde yumuşayıncaya kadar beş - on dakika kadar haşlanır.
  3. Pişen çiriş otları süzdürülür. Elde iyice sıkılarak suyu çıkarılır.
  4. Sarımsaklı yoğurt hazırlanır, tuzu da ayarlanarak otlarla karıştırılır ve servis tabağına alınır.
  5. sıvı yağ ocakta kızdırılarak pul biber ve kuru nane eklenerek salatanın üzerine gezdirilir. Yoğurtlu Çiriş Otu Salatası maydanoz yaprakları veya ikiye bölünmüş zeytinlerle süslenebilir.

Not: Sarımsaklı yoğurt ve zeytinyağı bir arada olunca Balkan mutfaklarının sosu olan tarator olarak da isimlendirilir. Çiriş otu haşlanmayıp kavrularak yoğurtlu çiriş kavurması halinde hazırlanabilir.

"Çiriş Nasıl Pişirilir?, Çiriş Otuyla Neler Yapılır? Çiriş Otu İle Yapılan Yemekler, Gullik Otu, Zeytinyağlı Çiriş Otu Nasıl Pişirilir?" ile Alakalı İlave Bilgiler ve "Gulik Nasil Pisirilir? Çiriş Otunun Yemeği Nasıl Yapılır?" Püf Noktaları

  1. Çiriş Yemeği Tarifi, Çiriş Otu Haşlanır mı? Bir bağ çiriş otu temizlenip, ayıklanıp yıkanarak iri küpler şeklinde doğranır. Tuz ve su konulmuş tencereye çiriş otları atılır. Kaynatılarak rengi değişene kadar haşlanır. Haşlanan otu suyundan süzülür. Bir yemek kaşığı sıvıyağ ve bir tatlı kaşığı tereyağı ile çiriş otu eklenir. Birkaç dakika kavrulan çiriş otuna baharatları katılır ve sunum tabağına alınır. Bir kâse yoğurtla iki diş sarımsak ezilerek elde edilen sarımsaklı yoğurdu ve yağda kızartılan pul biberi çiriş otu kavurması üzerine gezdirilir.
  2. Kıymalı Çiriş Otu Yemeği, Etli Çiriş Yemeği, Bulgurlu Çiriş Otu Yemeği, Erzurum Çiriş Yemeği: Bir kilo çiriş temizlenip doğranır. Üç adet kuru soğan ve dört diş sarımsak yemeklik doğranıp üç yemek kaşığı tereyağda kavrulur. 300 gram kıyma, parça et ilave edilip kavrulunca üç yemek kaşığı salça, tuz, kimyon, pul biber eklenir. Yıkanan yarım su bardağı kadar bulgur içine dökülür. Bir miktar su ilave edilip bulgurun pişirilir. Bulgur biraz pişince doğranıp yıkanmış çirişler katılıp karıştırılır. Kafi derecede su ilave edilip tencerenin kapağı örtülerek pişmeye bırakılır.
  3. Çiriş Otu Kavurması Tarifi, Çiriş otu kavurması nasıl olur? Yumurtalı çiriş otu nasıl yapılır? Tarifi, Yumurtalı çiriş kavurması nasıl yapılır? YUMURTALI ÇİRİŞ (GULİK) KAVURMASI sayfasında "yumurtalı-çiriş otu nasıl pişirilir" anlatılmaktadır.
  4. Çiriş otu çiğ yenir mı? Oldukça lezzetli ve pek çok farklı şekilde yemeği yapılır. Çiğ olarak yenebildiği gibi, sütle pişirilebilir, böreği, etli ve zeytinyağlı yemeği yapılır. Haşlaması üzerine yoğurt veya yumurta ilave edilerek yeniyor.
  5. Çiriş Otu Yemeği Sütlü Çiriş Yemeği Nasıl yapılır? Bir su bardağı bulgur az bir suyla kaynatılır. Temizlenip doğranan yarım kilo çiriş ilave edilerek biraz daha pişirilir. Suyu bitmesine yakın bir litre sütü eklenerek biraz daha kaynatılır. Sunulduğu zaman tuz eklenir.
  6. Çiriş otu Böreği Yarım kilo çiriş yıkanıp küçük küçük doğranır. Tencereye dört yemek kaşığı sıvı yağı alınıp iki adet kuru soğan, bir tatlı kaşığı biber salçası, tuz, karabiber ve en son çiriş ilave edilip kavrulur. İç harç olarak kullanmak üzere soğumaya bırakılır. Kalan tarif için MAYALI PIRASALI BÖREK, ISPANAKLI PATATESLİ???? ÜÇGEN???? (MUSKA) BÖREK, ISPANAKLI TEPSİ BÖREĞİ tariflerinden istifade edilebilir.
  7. Çiriş Otu Çorbası Bir adet kuru soğanı yıkanır küçük doğranır. Orta boy bir tencereye yarım çay bardağı sıvı yağ ve bir yemek kaşığı tereyağı alınıp üzerine doğranmış soğanlar ilave edilir. Soğanlar pembeleşene kadar kavrulup üzerine bir yemek kaşığı domates salçası eklenir. Salçayı bir iki dakika pişirip üzerine yarım kilo kadar iri doğranmış çiriş otu dökülür. Otların üzerine karabiber, pul biber, tuz ve üzerini geçmeyecek kadar soğuk su veya et suyu eklenip kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca ocağı kısıp çirişin pişmesini beklenir. Çirişler biraz pişince üzerine bir çay bardağı köftelik bulgur eklenip kaynatmaya devam edilir. Eğer koyulaşırsa biraz kaynar su eklenip kaynatılır. Bulgur pişince ocak kapatılır. Dinlendirilen çiriş çorbası sıcak servis edilir.
  8. Pişirme esnasında lezzetini arttırmak için birkaç damla limon suyu eklenebilir.
  9. Çiriş kalorisi: Çiriş otu yemeğinin bir porsiyonu, 165 kaloridir.
  10. Akbandır yemeği nasıl yapılır? Bu ot çiriş otu değildir. Akbandır (Ornithogalum narbonense): Daha çok peynir otu olarak bilinen bu ot Nisan, Mayıs aylarında toplanmakta, peynir ve börekli yemeklerde kullanılmaktadır. Birçok kalp damar hastalıklarına faydası olduğu söylenir. Bitki daha çok körpe döneminde iken yaprakları tüketilmektedir. Beş -altı demet akbandır doğranıp yıkanır, kaynar suya konup biraz yumuşayınca süzgece alınır. Tencereye sıvı yağ yağ dökülür, sonra üç adet yumurta kırıp karıştırılır. Yarım yemek kaşığı salçası ilave edilir, haşlanmış akbandırlar eklenip birkaç dakika daha pişirilip ocaktan alınır.

Aşağıdaki bilgiler pazardan aldığı çiriş otu ile nefis yemekler yapacak olanlardan ziyade meraklıları içindir:

  1. Çiriş Otunun Faydaları Nelerdir?, Çiriş Otu Neye İyi Gelir? Çiriş Otu ve Faydaları (Gulik otu, Yabani Pırasanın Faydaları): Saç dökülmelerini azalttığına, bazı enfeksiyon tedavilerine, adet düzensizliklerinin giderilmesine, emziren annelerin sütlerinin çoğalmasına destek olduğuna inanılan çiriş otu C vitamini ihtiva eder. Egzama, çıban, sivilcelere ve diğer bazı cilt hastalıklarına karşı suyu ve köklerinden elde edilen merhem kullanılır. Çiriş otu faydaları arasında bir karışımının bağışıklık sistemini güçlendirecek şekilde beyaz kan hücreleri sayısını arttırdığı (Patent) ifade edilmekte, mikrop öldürücü tesire sahip olduğu, mesane taşlarını düşürdüğü, romatizma ve mafsal ağrıları yanında geçmeyen diğer ağrıları dindirdiği iddia edilmektedir. Demir bakımından zengin olduğu için, kansızlığa ve saç dökülmelerine karşı olumlu bir tesiri bulunabilir.
  2. Çiriş Otu Nedir Zararlari? Hamilelikte Çiriş otu yenir mi? Bildirilen bir zararı olmasa da ciddi bir rahatsızlık veya alerji varsa ve daha önce hiç çiriş otu yenmediyse doktora danışılmalıdır.
  3. Çiriş Otu Nedir? Çiriş Otu Hangi Yöreye Aittir? Çiriş Otu Nasil? Beyaz veya sarı çiçekleri yanında tatlı yaprakları olan çok yıllık otsu bir bitkidir. "Otlu peynir hangi ottan yapılır? Otlu peynirin içindeki otun adı nedir? Otlu peynir nerede meşhurdur" diye merak edenler bilsin ki gulik otu Van yöresinde otlu peynir yapımında kullanılan yirmi beş civarındaki ottan biridir. İtalyanların hususi peyniri rignano garnacigonun imalinde de çirişten istifade edilmektedir. Kök yumrularından ayakkabı imalatında kullanılan yapıştırıcı imal edilmektedir. Çiriş otu Nerede Yetişir? Çiriş otu hangi yöreye ait? Daha çok gullik olarak bilindiği Bitlis, Erzurum, Kahramanmaraş gibi doğu vilayetlerinde olduğu gibi batı ve güney şehirlerinde de yetişmektedir. Adana, Antalya, Aydın, İçel, İstanbul, Hatay yörelerinde çiriş olarak bilinir. Aydın, İzmir, Muğla gibi Batı Anadolu yörelerinde Çiriş, Çivriş, Kireçlik, Kireşlik, Kirgiç, Kirgiçkökü, Kiriş, Kiriş otu, Kirişgöbeği, Kirişlik, Kirkiş gibi isimler verilir. Çanakkale ve Balıkesir’de verilen ad daha farklıdır: Nünü, Nünülük.
  4. Çiriş otu kimlerdendir? Pazarda karşımıza çıkan ve çiriş otu diye satılan 100 gramında 129,4 mg C vitamini bulunduran Eremurus spectabilis (Foxtail lilly) midir? “Eremurus cinsi, 40'dan fazla türün dâhil olduğu Liliaceae familyasının en geniş cinslerinden biridir. Bu cinsin doğal popülasyonları, kuru ve taşlı yamaçlara yayılmıştır. Çiriş otu, çireş, dağ pırasası, yabani pırasa, güllük, kiriş, sarı çiriş, sarı zambak gibi yerel adlarla bilinen E. spectabilis, Türkiye'de yabani yenilebilir bir sebze olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır ve geleneksel olarak halk tıbbında da kullanılmıştır.” (Çınar, 2017) Yoksa Wikipedia’nın belirttiği gibi “Çiriş ya da Çiriş otu (Asphodelus), Asphodelaceae familyasından Asphodelus cinsinin oluşturan bitki türlerinin ortak adı” mıdır? Bilimsel sınıflandırma olarak her ikisi de Planteae (Bitkiler) âleminde Angiosperms (Kapalı tohumlular) ve Monocots (Bir çenekliler) Klad’ında yer alıp Asparagales takımının Asphodelaceae Familyasında mensup olsalar da Wikipedia’da Asphodelus cinsi (genus) olarak foxtail lilly ise Eremurus olarak ifade edilmektedir. “Yemeği yapılarak tüketilen Çiriş otu ya da yabani pırasa (Asphodelus aestivus L.) … için elde edilen bu veriler, çiriş otunun C (847,97±32,62 µg/g) ve B3 (279,67 ± 11,48) vitaminleri açısından çok iyi bir kaynak olduğu, ayrıca yeterli miktarda da glutatyon (GSH), B1, B6 ve B9 (folik asit) vitamini ihtiva ettiğini göstermektedir. “(Karataş, 2011) “Bu sonuçlara göre çiriş otu (Asphodelus aestivus) kaynatılmış su ekstresi orta derecede serbest radikal gideren doğal bir antioksidan kaynağıdır.” (Bursal, 2013) “Phylogenetic analysis of Eremurus, Asphodelus, and Asphodeline (Xanthorrhoeaceae-Asphodeloideae) inferred from plastid trnL-F and nrDNA ITS sequences” (Safar, 2014) adlı çalışma önemli seviyede benzerliğe rağmen farklı bitkiler olduğunu gösteriyor. Kaynak
  5. Çiriş otu satın almak 2021 itibariyle pazarlarda kilosu 10TL civarında satılmaktadır. İki katı civarında fiyatlarla internetten Çiriş Sipariş edilebilir. Kormen istanbulda nerde vardir? Mevsiminde bazı semt pazarlarında satılır. Ayrıca Kadınlar Pazarı bölgesinde bulunabilir.
  6. Erzurum Çaşır Yemeği Çaşır, çiriş otu değildir. Çaşır dağlarda yetişen buruk bir tadı olan yabani ve şifalı olduğuna inanılan bir nebattır. Suda haşlanıp sade olarak yenildiği gibi, patates haşlamasıyla karıştırılıp tereyağında kavrularak da yemeği yapılır. Ayrıca çaşır haşlanıp un ve yumurtaya batırılarak yağda kızartılarak çaşır kızartması veya kavurması yapılır. Bir tavada 100 gr. tereyağı eritilir. Bir tatlı kaşığı tuz ilave edilip evvelden haşlanıp küçük doğranmış yarım kilo çaşır katılarak kavrulur. Bir süre kavrulduktan sonra üzerine çırpılmış üç - dört yumurta ilave edilerek bir kaç dakika kadar pişirilir. Sıcak olarak sunulur.
YukarıYukarı