mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

YUMURTALI ÇİRİŞ (GULİK) KAVURMASI

Yumurtalı Çiriş Kavurması (Güllük, golik, gullik, gulik, hıdrellez çiçeği, kirkiş otu, kirgiç, dağ pırasası, sarızambak, körmen, bulumbuşuk kavurması) nasıl yapılır? Teferruatlı bilgiyi YOĞURTLU ÇİRİŞ OTU SALATASI🥗 tarifi ile sunduğumuz bu enfes lezzetle tanışıp çiriş ile başka neler yapılabilir diye merak edenler… Nefis çiriş lezzetini yumurtayla hazırlamak çok kolay… Çiriş otu kavurması sade ve kıymalı olarak da yapılabilir. İşte çiriş otu kavurmasının resimli tarifi…

YUMURTALI CIRIS OTU KAVURMASI 1

Yumurtalı Çiriş Otu Kavurması Malzemeleri

Yarım kilo körpe çiriş otu

Üç adet orta boy kuru soğan

Üç – dört adet yumurta

İki yemek kaşığı sıvı yağ

Bir tepeleme yemek kaşığı tereyağı

Bir çay kaşığı tuz

Bir çay kaşığı karabiber

Bir çay kaşığı pul biber

YUMURTALI CIRIS OTU KAVURMASI 2

YUMURTALI CIRIS OTU KAVURMASI 3YUMURTALI CIRIS OTU KAVURMASI 4

Yumurtalı Çiriş (Gulik) Kavurması Tarifi - Çiriş Otu Kavurması Nasıl Yapılır? Gülbahar Otu Nasıl Pişirilir?

  1. Kök kısımları kesilip şeffaf zarları sıyrılan çiriş otları ayıklanır, yaprakları tek tek ayrılır, kumlarının giderilmesi için bol suda üç – dört defa yıkanarak temizlenir. Pırasanın doğrandığı gibi ufak ufak doğranır.
  2. Kuru soğanlar ince ince doğranır. Sıvı yağ tavaya eklenir. Soğanlar pembeleşince hazırlanan çiriş otları ilave edilir.
  3. Çirişler yumuşayıncaya kadar tavanın ağzı kapalı halde on dakika kadar kavrulur.
  4. Tuz ve baharatlar eklenerek karıştırılır.
  5. Yumurtanın kırılacağı yerler açılır ve yumurtalar bu bölgelere kırılır. Başka bir tavada tereyağı eritilerek yumurtanın üzerine gezdirilir.
  6. Yumurtalı Çiriş Otu Nasıl Pişirilir? İstenirse ağzı kapalı olarak ocak üzerinde veya açık olarak fırında pişirilir.

Yumurtalı Çiriş Otu Yapımı, Sirim Otu Nasıl Pisirilir?, Gulik Kavurması ile Alakalı Diğer Hususlar ve "Gulik otu nasıl pişirilir?" Püf Noktaları

  1. Bazıları yumurtalı çiriş otu yemeği için kavurma öncesi çiriş otlarını haşlamayı tercih eder. Bu arada haşlama suyunu da dökmeyip şifa diye içerler.
  2. Bazıları da soğan yanında sarımsak da ilave ederken bazıları taze soğan kullanırlar. Kimileri de kavurmaya taze biberler ve arpa şehriye katarak farklı lezzetler elde ederler.
  3. Çiriş otu kavurması çiriş yapraklarının mısır unuyla karıştırılıp MISIR🌽 UNLU PATLICAN🍆 KIZARTMASI (Patlıcan Balığı Tavası Trabzon) gibi de yapılabilir.
  4. Soğanı ve çirişleri bir miktar kavurup porsiyonluk güveç kaplarında bölüştürüp her birine yumurta kırılarak bir kapta su konmuş olan Fırında Yumurtalı Çiriş Otu kavurması da yapılabilir.
  5. Çiriş otunun köklerini ve uç kısımları mutlaka temizlenir. Başlamadan evvel bol su ile durulanıp üzerinde toprak kalmaması sağlanır. Pişirirken aromasını arttırmak için birkaç damla limon suyu eklenebilir. Çiriş otu yemeğini, yoğurtla birlikte sunulabilir.
  6. Sütlü çiriş Yemeği Nasıl Yapılır? Yarım kilo çiriş temizlenip yıkanır, ufak ufak doğranır. Bir taşım kaynar suda haşlanıp süzülür. 1 litre suda bir çay bardağı pilavlık bulgur kaynatılır. Çirişleri içine eklenir. Bir kahve fincanı un soğuk suda ezilip tencereye alınır. Ardından bir litre sütü eklenerek biraz kaynatılır. Tuz ve karabiber ilave edin. İki yemek kaşığı zeytinyağını da ekledikten sonra altı kapatılır.
  7. Çiriş otu tadı nasıl? Çiğ de yenebilen çiriş otu lezzetli yemeklere malzeme olmuştur.
  8. Gulik Otu Nerede Yetişir? Elazığ, Tunceli, Bingöl başta olmak üzere bölgede bir çok ilde tabii olarak yüksek rakımlarda yetişir. Aslında çiriş otu yurdun hemen her tarafında yetişebilen bitkilerdendir. Ekseriyetle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen bu ot aynı şekilde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun pek çok şehrinde de vardır. Bitki değişik iklimlere dayanıklı yapıdadır. Değişik iklim ve topraklarda yetişerek son derece verimli mahsul elde edilebilir. Nisan – mayıs ayları gibi tezgahlarda, semt pazarlarında yer almaya başlar. Kısa ömürlü bir bitki olduğu için zamanında toplanarak hemen tüketilmelidir. Kartlaşabilir. Çok fazla alınırsa derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Pırasa gibi halka halka doğranıp buzdolabı poşetinde dondurucuda saklanabilir.
  9. Gülik Otunun Faydaları Nelerdir? Gulik otu faydaları YOĞURTLU ÇİRİŞ OTU SALATASI🥗 sayfasında yer almaktadır. Bu otun, C vitamini zengini olmasıyla bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklardan koruduğu, idrar yolu enfeksiyonlarının hızla iyileşmesini sağladığı, sivilce, egzama gibi cildiye rahatsızlıklarının iyileşmesini desteklediği ifade ediliyor. Aynı zamanda bu otta bulunan vitaminler sayesinde saç dökülmesinin azaldığı, köklerinin güçlendiği, saçkıran gibi hastalıklara karşıda iyi geldiği belirtiliyor. Adet düzensizliklerinin azalmasına, regl döneminin düzenli bir şekilde devam etmesine yardımcı olur. Vajinal akıntının azalmasına ve sorunun tamamen ortadan kalkmasına yardımcı olur. İdrar yolu enfeksiyonlarında tedavi sürecinin hızlanmasına yardım eder. İçindeki vitaminler sayesinde, saç dökülmelerini azaltır, saç köklerinin daha güçlü olmasını sağlar. Saçkıran iyileşmesinde de önemli rol oynar. Basur rahatsızlığının tedavisinde olumlu tesirleri vardır. Emziren kadınlarda süt miktarının artmasına yardımcı olur. Akrep ve yılan sokmalarında tedavi amaçlı kullanılır. Beyaz kan hücrelerinin artmasında rol oynar.
  10. Çiriş Otunun Zararları Nelerdir? Bilinen bir zararı olmasa da bir rahatsızlığı veya alerjik hassasiyeti olanlar, hamileler, ilaç kullananlar hekime danışarak menülerine alabilirler. Bazı yörelerde emziren anneler süt arttırıcı olarak kullanır.
  11. Yumurtaların tazeliği hususunda üzerlerindeki tarihe itimat etmek yerine onları suyla test edebilirsiniz. Bir bardak suya konulan yumurta bayatsa yüzecek, tazeyse batacaktır.
  12. Isırgan otu nasıl pişirilir? ISIRGAN OTU KAVURMASI, ISIRGAN OTLU GÖZLEME

Çiriş otu Salatası, Çiriş Otu Çorba Tarifi, Gulik Çorbası Nasıl Yapılır, Gulik yemeği "Gülik çorbası nasıl yapılır?" ve Çiriş hakkında çok daha teferruatlı malumat için YOĞURTLU ÇİRİŞ OTU SALATASI🥗 tarifi yazısına bakılabilir.

  • Sütlü Gulik Çorbası Ayıklayıp yıkanıp süzülen yarım kilo gulik otunu bir tencereye alıp yarım çay bardağı suyu ilavesiyle rengi değişene dek birkaç dakika kavrulur. Bir çay bardağı bulgurla bir tatlı kaşığı tuz eklenerek karıştırılır. İki su bardağı sıcak su ve bir yemek kaşığı tereyağı eklenerek kapağı örtülüp on dakika kadar arada karıştırılarak kaynamaya bırakılır. İki su bardağı süt ilavesiyle birkaç dakika daha pişirilip ocaktan alınarak sunulabilir.
YukarıYukarı