ZEYTİNYAĞLI SULTANİ (YAPRAK) BEZELYE YEMEĞİ TARİFİ
Zeytinyağlı sultani bezelye yemeği nasıl yapılır? Taze yaprak bezelye olarak da bilinen çok küçük taneli güzel görünüşlü bu sebzeden çok çeşitli yemekler yapılır: SULTANİ (YAPRAK) BEZELYE TAVASI, kavurması, sarımsaklı yoğurtlusu, pürelisi, kuşbaşı etlisi, kıymalısı, haşlaması, yumurtalı kavurması, diblesi, makarnalısı, çorbası, cipsi sayılabilir. Buharda pişirilip veya haşlanıp rengini korumak üzere soğuk suda şoklanarak salatası da yapılabilir. Kabuğundan ayrılan taneleri kullanılan araka türünden farklı olarak bütün halde taze fasulye tarzında pişirilir. Ancak, taze bakla ile beraber ilkbaharın habercisi olan sultani bezelyenin mevsimi çok uzun sürmez. İlk hasadında daha az kılçıklı olur ve daha çabuk pişerse de daha sonra pazara gelen bezelyeler de kaçırılmayacak değerdedir. Taze yeşil bezelye yemeğini denemediyseniz tam zamanı... Öyleyse taze yeşil bezelye nasıl yapılır? Memleketimizin birçok yöresinde henüz saltanatı devam ederken bu körpe sebzenin enfes lezzetini yaşamak isteyenlere resimli kolay bir yaprak bezelye yemeği tarifi...
Zeytinyağlı Sultani Yaprak Bezelye Yemeği Tarifi Malzemeleri - Zeytinyağlı Yaprak Bezelye Yemeği İçindekiler
Yarım kilo sultani bezelye
Bir adet büyük kuru soğan
İki adet orta boy domates
Bir tatlı kaşığı domates salçası
Tuz
İki yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yarım su bardağı kadar su
Sunum için: İstenirse yarım demet dereotu
Zeytinyağlı Sultani Bezelye Yemeği Yapılışı Tarifi - Zeytinyağlı Yaprak Bezelye Tarifi - Sultani Bezelye Tarifi
- Sultani bezelye Nasıl ayıklanır? Taze bezelye nasıl ayıklanır? Taze fasulye ayıklarken yapıldığı gibi sultani bezelyelerin uçları kırılır ve bir tarafında daha fazla olmak üzere kenarlarındaki ince kılçık kısımları yerken ağza gelmemesi için bıçak yardımıyla veya elle ayıklanır. Bezelyeler doğranmayıp bütün halde yıkanır, süzülür, geniş bir kabın içerisine alınır. Çok uzun ve büyük yaprak bezelyeler istenirse iki – üç parçaya bölünebildiği gibi uzunlamasına kesilerek ince şeritler halinde de kullanılabilir.
- Üzerine kabukları soyulup rendelenen domatesler (blanşe tekniği için: KIŞLIK DOMATES🍅 SOSU KONSERVESİ), yarım ay şeklinde piyazlık doğranan kuru soğanlar, domates salçası ve tuz eklenir.
- Bütün malzeme harmanlanır ve pişirilecek olduğu yayvan ve geniş bir pilav tenceresine konulur.
- Sultani bezelye nasıl pişirilir? Üzerine sızma yağ ve yarım su bardağı kadar su konulur. Hiç su katılmadan kendisinin ve domatesin suyuyla pişecek körpelikte olanlar da vardır.
- Kısık ateşte bezelyeler yumuşayıncaya kadar tencerenin kapağı kapalı olarak ve kılçıklaşıp dağılmaması için fazla karıştırmadan pişirilir. Yeterince pişmeden suyunun bitmesi halinde dibinin tutmasını önleyecek şekilde az miktarda sıcak su ilave edilebilir. Ancak sulu bir yemek olmadığı için ölçülü olmak gerekir; bu lezzetini de koruyacaktır. Piştiğinde taze fasulye kadar yumuşamayacaktır. Temel esas olarak zeytinyağlı yemekler pişirildikleri kapta soğutulur, hemen diğer bir kaba aktarılmaz. Ancak altı kapatılan çelik tenceredeki birikmiş sıcaklığın yemeği pişirmeye devam edeceği dikkate alınarak aşırı pişip besleyici değerini kaybetmemesine dikkat edilmelidir.
- Zeytinyağlı Sultani (Yaprak) Bezelye Yemeği ılık veya soğuk olarak ve istenirse üzeri ince kıyılmış dereotu veya maydanoz yaprakları ile süslenerek servis edilir. Bazıları limon veya yanında salatalık turşusu ile sunulmasını tercih eder.
Zeytinyağlı Sultani (Yaprak) Bezelye Yemeği Yapılışı ile Alakalı Diğer Hususlar ve "Zeytinyağlı sultani bezelye nasıl yapılır?" Püf Noktaları
- Taze bezelye-Kavurmasında Farklı, İlave Malzemeler: İstenirse halka halka kesilmiş iki - üç sivri biber (veya yeşilbiber) ve ince ince doğranmış iki diş sarımsak yanında pişmesine yakın bir çay kaşığı kadar karabiber, çok az pul biber (veya toz kırmızıbiber) gibi baharatlar da ilave edilebilir. Arzu edilirse yarım limon suyu da katılabilir. Domates olarak kışlık domates sosu da kullanılabilir. Bir tatlı kaşığı biber salçası da katılabilir. Arpacık soğanı da yakışacaktır. Kıyılmış dereotu veya taze nane yemek pişmeye yaklaşırken ocaktan almadan da ilave edilebilir.
- Yaprak Bezelye Ne Zaman Çıkar? Sultani bezelye mevsimi Yaprak bezelye mevsimi nispeten kısa sürer. Bazı bölgelerde Mart ortasından Nisan ayı sonlarına kadar devam eder. Lakin memleketimizdeki iklim çeşitliliği sebebiyle Haziran ayında bile manav ve pazar tezgahlarında bulunabilir. Bu sebeple "Sultani bezelye ne zaman çıkar?" sualinin cevabı belliyse de ne zaman biter hususu farklı olabilir. Sultani Bezelye satın alınacağı zaman elbette ilk hasadı kılçıklılık ve pişme bakımlarından daha makbuldür. pazar fiyatının iki katına internette bulmak da mümkündür.
- Zeytinyağlılara Neden Şeker Katılır? Yüksek asitli zeytinyağı kullanımı halinde oluşacak acılığı, kekreliği gidermek üzere başlayan şeker katılması tatbikatı yemeğe verdiği lezzet dolayısıyla bu vasıfta zeytinyağı kullanılmasa da devam edegelmiştir. Sebzelerin renginin canlı kalmasını ve umumiyetle ilave edilen domatesin asidini de hedefleyen kullanım, damak tadına göre değişen ölçüleri olsa da en fazla bir kilo sebzeye bir silme tatlı kaşığı toz şekeri seviyesinde bırakılırsa gayesine hizmet eder. Rafine şeker yerine havuç gibi bir sebzenin yer alması tercih edilirse, yemeğin asıl lezzetinin bir miktar gölgelenebileceği dikkate alınmalıdır. İstenirse bu kabuklu bezelye yemeğine de bir çay kaşığı kadar toz şeker ilave edilebilir.
- Bezelye (Pisum Sativum): Baklagillerden (Fabaceae) taze, yeşil kabuğu ile taneleri ya da yalnız taneleri yenilen bir bitki türü olarak tarif edilir. İngilizce “snow peas” veya “Chinese pea pods” olarak bilinen ve diğer bezelye türlerinin kabuğunda parşömen denilen sert tabakası (yenilmeyen fiber) olmayan sultani bezelyenin Çin mutfağındaki yaygın pişirme şekli sarımsakla kızartma usulüdür. Taneleri yemek yapımında kullanılan araka türü ise “garden peas”, “sweet peas”, tatlı bezelye veya “English peas” olarak, bu ikisi arasındaki tür de “snap peas” olarak bilinir.
- Sultani Bezelye Nasıl Seçilir? Daha körpe olması beklenen taneleri küçük ve sayıca az, dolayısıyla daha yassı ve nispeten küçük olanların tercih edilmesi gerekir. Fazla sert veya yumuşak nitelikteyse tazeliğini kaybetmiştir. Aynı zamanda kabuklarında hasar, leke ve hastalık işaret olmayan canlı açık yeşil renkliler satın alınabilir.
- Edamame: Hafif haşlanıp tuz, çeşitli baharatlar ve soya sosu ile zenginleştirilerek yenilen yeşil soya fasulyesi olup lif, protein ve demir açısından oldukça zengindir. Japonların tercihi olan bu yemeğe paralel bir çerez veya cips elde etmek üzere sultani bezelye de yüksek sıcaklığa getirilmiş bir wok tavada kısa süreli olarak tuz ve baharatla pişirilebilir. Buharda haşlanarak da yapılabilir. Ancak edamamede iç taneleri yenirken sultani bezelyede kabuk kısım vardır.
- Yaprak Bezelye Faydaları - Bezelyenin Sağlığa Faydaları Nelerdir? Sultani Bezelye Faydaları Çiğ bezelyede bol lif; antioksidanlar; A, B1, B2, B3, B6, C, E ve K vitaminleri; demir, fosfor, lesitin, magnezyum, kalsiyum ve potasyum mineralleri bulunur. Kansızlığa, dolaşım sistemi hastalıklarına, bazı kanser türlerine, kan şeker ve kolesterol seviyesi yüksekliğine, uyku düzensizliğine, iştahsızlığa, ruhi huzursuzluğa karşı tesirli olduğuna inanılır. Karaciğere, sindirim sistemine, kalp ve damar sistemine, vücut enerjisine, kemik ve diş sağlığına destek sağlaması umulur. Araka türünde daha fazla olan protein kas dokusunun yenilenmesine katkı sağlarken vejetaryenlerin protein ihtiyacını karşılayabilir.
- Yumurtalı Bezelye - Taze bezelye Kavurması Yaprak Bezelye Kızartması yumurtalı olarak çok nefistir. SULTANİ (YAPRAK) BEZELYE TAVASI Yumurtasız taze bezelye kavurması hazırlandıktan sonra üzerine yoğurt dökülerek taze bezelye yoğurtlaması halinde yenilebilir.
- Kıymalı Yaprak Bezelye Yemeği Tarifi - Patatesli Yaprak Bezelye Yemeği Nasıl Yapılır? - Etli Sultani Bezelye Tarifi 200 gram orta yağlı kıyma iki yemek kaşığı zeytinyağı konmuş tencerede kavrulduktan sonra birer adet yemeklik doğranmış soğan ve patatesleri ekleyip kavurmaya devam edilir. Kavrulunca küp doğranmış bir adet domates ve bir yemek kaşığı salça ilave ederek biraz daha pişirilir. Domatesler suyunu çekince üzerine uçları koparılıp kılçıkları ayıklanmış yarım kilo yaprak bezelye, iki diş sarımsak, karabiber ve tuz eklenir. Bezelyeler çok büyük değilse bölünmez. Kendi suyunda pişmesi için tencerenin kapağı kapatılır. Su ilave edilip arada gidişatı kollamak suretiyle kısık ateşte pişirilir.
- Yaprak Bezelye Salatası: Farklı şekillerde yapılabilir. Misal: Yarım kilo yaprak bezelyenin ayıklanıp bir parmak eninde dilimlenir. Tencereye bir litre su alınır, kaynamaya başlayınca sultani bezelyeleri ilave ederek tencerenin kapağı açık olarak üç dakika haşlanır. Pişmesini durdurmak ve yeşil rengini korumak için soğuk sudan geçirip süzülür. Bezelyeyi, iki diş sarımsak, tuz ve üç yemek kaşığı zeytinyağıyla harmanlayıp bir saat oda sıcaklığında bekletilir. Sultani bezelye Salatası servis öncesi bir demet taze nane, iki sap reyhan, iki yemek kaşığı ceviz, iki yemek kaşığı ezilmiş peynir ve bir çay kaşığı çörek otuyla karıştırılır.
- Taze Bezelye Yemeği En Güzel Nasıl Yapılır? BEZELYE YEMEĞİ TARİFİ
- Zeytinyağlı Yaprak Bezelye Kalori 100 gramında 55 kcal civarında kalori bulunabilir.
- Sultani Bezelye Tohumu Mayıs 2021 itibariyle internette 50 gramı 16.00TL civarında fiyatla satılmaktadır.