mikrofon

Şıhılmahşi Dolması Tarifi Nasıl Yapılır? (Dolmaların Şahı Nedir?, Şeyhülmahşi; Kilis Hatay Antakya Antep)

Antakya Usulü Şıhıl Mahşi Tarifi nasıldır? Şıhılmahşi (Şeyhül Muhşi) dolmaların şahı nasıl yapılır? Şeyh ül mahşi ne demek? Şıhıl Mahşi Nedir? Pirinçsiz kıymalı kızarmış kabak dolmasının fırında veya tencerede pişirilmesi ile hazırlanan bir Anadolu lezzetidir. Hem de adına yakışır bir lezzet... Kabak dolması ceşitleri içinde hususi bir yeri olan bu efsane iftar sofralarına da yakışacaktır. İşte "Dolmaların Şahı Tarifi, Şihilmahşi yemeği nasıl yapılır? Şıhıl Mahşi hangi etten yapılır? Kabak dolmasına domates konur mu? Kabak dolması ne kadar sürede pişer? Nohutlu kabak dolması nerenin?" diyenlere Hatay usulü kabak dolmasının resimli tarifi...

Sihilmahsi Dolmalarin Sahi Kilis Antakya Gaziantep

Şıhılmahşe Tarifi (Dolmaların Şeyhi) Malzemeleri - Antakya Yemeği Şıhılmahşi Tarifi İçindekiler

Bir kg kabak (olabilen en küçükleri)

Kabakları kızartmak için sıvı yağ

İçi için:

200 gr orta yağlı kıyma

Bir orta boy kuru soğan

Yarım su bardağı haşlanmış kabuksuz nohut (veya haşlanmış kırık nohut, kırık leblebi)

İki adet domates

Küçük bir demetin yarısı maydanoz

Tuz, karabiber

İstenirse dolmalık fıstık veya ceviz

Bir-iki yemek kaşığı sıvı yağ

Salçalı su yapılmak istenirse bir yemek kaşığı salça

Servis için:

Katı yoğurt ve sarımsak

Sihilmahsi Dolmalarin Sahi Kilis Antakya Gaziantep 2Sihilmahsi Dolmalarin Sahi Kilis Antakya Gaziantep 3Sihilmahsi Dolmalarin Sahi Kilis Antakya Gaziantep 4

Antakya Usulü Şıhıl Mahşi Nasıl Yapılır? Şıhılmahşi (Şeyhül Muhşi) Gaziantep Tarifi - Şıhıl Mahşi Nasıl Yapılıyor? - Hatay Usulü Şıhıl Mahşi Nasıl Yapılır? Tarifi Kilis Şıhılmahşi Yemeği

  1. Soğan yemeklik doğranır, sıvı yağda pembeleşince kıyma eklenir. Kıyma suyunu salıp çekince rendelenmiş domatesler ilave edilir.
  2. Domatesler pişince ince doğranmış maydanozlar eklenir, önceden haşlanıp kabuğu çıkarılan nohutlar, tuz ve karabiber ilave edilerek karıştırılıp iyice suyunu çekene dek pişirilip altı kapatılır. İç harç soğumaya bırakılır.
  3. Kabakların dışı kabak oyacağının tersi ile veya tırtıklı bıçakla çok derin olmayacak şekilde soyulur. Kabaklar yıkanır, iki ucundaki fazlalıklar kesilir. İstenirse bütün halde, istenirse ikiye bölünerek kabakların içi dışına zarar vermeden kabak oyacağı veya bir kaşığın arka tarafı oyulur. Kabakların etli olması ve kızarınca parçalanmaması için çok ince bırakılmaz.
  4. Kurulanan kabaklar kızgın sıvı yağda çevirerek hafifçe, rengi çok koyulaşmayacak kadar kızartılır. Altın rengi oluncaya kadar, dört - beş dakikalık bir kızartma yeterli olabilir. Bir kağıt havlunun üzerine alınan kabaklar hafifçe tuzlanır. El yakmayacak hale gelince pişirilen kıymalı harçla doldurulur.
  5. Şıhıl Mahşi nasıl pişirilir? Yayvan bir tencereye iki kabağın ağzı birbirine gelecek şekilde yatay durumda yerleştirilir. Üzerine bir su bardağı kadar sıcak su veya bir kasede bir kaşık domates salçası, tuz, bir tatlı kaşığı kuru nane ve su koyup karıştırılarak elde edilen salçalı su konularak kısık ateşte on - on beş dakika kadar pişirilir. Dolmaların üzerini tam örtecek bir tabakla kapatılabilir. Kabaklar pişmesi çatalla kontrol edilebilir. Şıhıl mahşiler kurumamaları ve içlerinin pişmesi için, ağızları kesilen kapakları ile kapatılıp, salçalı su ile 180 derecede önceden ısıtılan fırına verilerek de pişirilebilir.
  6. Servis tabağına alınan sıcak Şıhılmahşi’lerin üzerine sarmısaklı yoğurt konulup dereotu ile süslenerek servis edilir.

Sihilmahsi Dolmalarin Sahi Kilis Antakya Gaziantep 5

"Antakya Usulü Şihil Mahşi Tarifi Tarifi, Sihilmahsi nereye ait? Şıhıl Mahşi Hatay Usulü Kabak Dolması Nasıl Yapılır?" ile Alakalı Diğer Hususlar ve "Şeyh-ül Mahşi Nasıl Yapılır" Püf Noktaları

  1. Şıhıl Mahşi nereye ait? Şıhıl Mahşi Nerenin Yemeği? ŞihilMahşi hangi yöreye ait? Şihilmahşi nerenin? Şıhıl Mahşi Tarihçesi Kilis, Hatay, Antakya, Gaziantep yöreleri menşelidir. Şıhıl Mahşi Diyarbakır mutfağında da yer alır. Antep'te kabak mıhşısı olarak bilinir. "Şihilmahşi nerenin yemeği?" derken asıl kaynağının Halep olduğu da söylenir. “Şeyhü'l muhşii” Osmanlı saray mutfağında yer alan bir yemektir.
  2. Şıhıl Mahşi anlamı nedir? Şıhıl Mahşi ne demek? Şeyhül Mahşi manası nedir? Dolmaların Şahı, kızarmış kabak dolması. bir rivayete göre Osmanlı Sarayında sadece kıyma ile doldurulduğu için şeyhlerin yemeği (dolması) olarak ifade edilirmiş.
  3. Hatay Usulü kabak Dolması, Şıhılmahşi sadece kabakla mı yapılır? Patlıcanlı, acurlu şeklini de yapanlar vardır.
  4. Şıhılmahşi sadece yoğurt soslu mu yapılır? Büyük ekseriyet yoğurt sosu ile sunulur, lakin tercih edilirse domates sosu da yapılabilir.
  5. Şıhılmahşi sadece ocakta mı yapılır? Şıhıl mahşi kızartmadan nasıl yapılır? Fırın tepsisine dizilip üzerine bir kase domates salçalı sos gezdirilip 180 derecede önceden ısıtılan fırına üzeri kızarıncaya, kabaklar yumuşayıncaya dek pişirilebilir.
  6. Şeyh-ül mahşi için Kabaklara Kapak Yapmak: Kabağın çapı kadar dilimler kesilir. Diğer kabaklar kızartılırken bu kapaklar da kızartılır. Bilhassa fırında pişirileceği zaman gerekir. Kurumalarını önlerken içinin pişmesine katkı sunar.
  7. Antakya Usulü Kabak Dolması Şıhılmahşide Farklı Lezzetler Tencereye veya tepsiye hafif kavrulmuş arpacık soğanları veya domates dilimleri eklenebilir. Harca pul biber, sarımsak, sumak, küp küp doğranmış yeşil ve kırmızı baş biberler ilave edilebilir. Şıhıl Mahşi ekşi lezzette olsun istenirse bolca sumak kullanılabilir. Sarımsaklı yoğurt gezdirildikten sonra çörek otu serpiştirilebilir. Patlıcanlı Şıhıl Mahşi Dolması Aynı esaslarla patlıcan kullanarak yapılır.
  8. Şıhil Mahşi için sarmısaklı yoğurt nasıl yapılır? Sarımsak ve tuz bir kasede ezilir ve yoğurt ile karıştırılır. Kullanılacağı zaman kadar buzdolabında saklanır.
  9. Şeyh-ül mahşi için nohut kabuğu nasıl çıkar? Farklı usuller mümkün... Bir gece önceden nohutlar iyice yıkanır ve üzerini geçecek kadar su konularak bekletilir. Ertesi gün bu su dökülür, taze su konularak nohutlar bir taşım kaynatılır ve süzdürülür. Nohutların kabukları çıkartılır. Bu gaye ile nohutlar bir elek veya el yardımıyla bastırılıp sürtülerek soyulup kabuklarından ayrılır. Haşlanmış nohutlar sıcak suda bekletilip de dışındaki kabukları elle soyulabilir.
  10. Şıhılmahşide dolmaların ağzı nasıl kapatılır? Kabakların ağzı birbirine karşı getirilerek veya kabak içleri kullanılarak kapatılabilir.
  11. Şihilmahşiye dolmalık fıstık Sihilmahsi yemeğine eklenecekse soğanların yağda pembeleşmesi ardından ilave edilip kavrulur. Bilahare kıyma eklenir.
  12. Şıhıl Mahşi nin yanına ne gider? Şıhıl mahşi ana yemek midir? Şıhıl mahşi yanına ne gider? Bir ana yemek olarak kabul edilebilecek şıhılmahşiş yanında bulgur pilavları grubunda yer alan KOLAY SADE BULGUR PİLAVI🍚, ETLİ SİYEZ BULGURU PİLAVI🍚 (Kastamonu), MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI🍚 (Müceddere) (Kilis, Hatay) lezzetlerinden biri ve yanında 🥣EV🏠 YAPIMI SADE DOMATES🍅 ÇORBASI, NANELİ AYRAN🥛 ve EKMEK🍞 ile birlikte bir menü oluşturabilir.
  13. ŞıhılMahşi Kalori, Şıhıl Mahşi Kalorisi Şıhıl Mahşi nefis yemek tariflerinden biri olsa da 100 gramı 185 kalori civarındadır. Bir adedi ise takriben 220 kaloridir.
  14. Şıhılmahşe Tescili Kilis Belediyesi 03.09.2021 tarihinde coğrafi mahreç işareti tescili için başvuruda bulunmuştur. 26.09.2022 tarihinde yapılan tescile göre Kilis Şıhılmahşe; soğan, orta yağlı kıyma, domates, domates salçası, maydanoz, tuz, karabiber, haşlanmış nohut veya haşlanmış kırık leblebi ile hazırlanan iç harcın kızartılmış acurlara doldurulması ve üzerine bir kase de domates salçası, tuz, kuru nane ve su koyulup hazırlanan sosun koyularak ocakta veya fırında pişirilmesi suretiyle üretilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp dereotu veya maydanoz konulduktan sonra servisi yapılır. Üretimde, coğrafi sınırda “acir” olarak adlandırılan dolmalık tüylü acur ve “kudama” olarak adlandırılan kırık leblebi kullanılır. Kıyma ise koyunun kol kısmından elde edilir. Kilis Şıhılmahşe, coğrafi sınırda Şıhılmahşi, Şeyh-ül-muşi, Şağal Mahşi olarak da adlandırılır. Arapça’da şıhıl “şah”, mahşe ise “dolma” anlamına geldiğinden “dolmaların şahı” olarak adlandırılır. Kilis Şıhılmahşenin geçmişi, Osmanlı saray mutfağına kadar dayanır.
    20 adet Kilis Şıhılmahşe için Tarif
    Malzemeler: 1 kg dolmalık tüylü acur (acir), 250 ml zeytinyağı (iç harç ve kızartma için), 600 g orta yağlı kıyma ( koyunun kol kısmından elde edilen), 2 adet orta boy kuru soğan, 100 g haşlanmış nohut (kabuğundan ayrılmış) veya 100 g kırık leblebi (kudama), 2 adet domates, yarım demet maydanoz, 10 g tuz, 10 g karabiber, 10 g kuru nane, 16 g domates salçası, 360 g süzme yoğurt, 4 diş sarımsak
    İç harcın hazırlanması: Kırık leblebi veya nohut, 30 dakika haşlanır. Nohut kullanıldıysa nohutların kabukları çıkarılır. Küp şeklinde küçük doğranan soğanlar, bir tencerede zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar kavrulup üzerine kıyma eklenir. Kıyma suyunu çekince, üzerine rendelenmiş domates, ince kıyılmış maydanoz, haşlanmış kabuksuz nohut veya haşlanmış kudama, salça, tuz ve karabiber ilave edilip karıştırılır. Karışım suyunu çekince dinlendirilir.
    Dolmaların hazırlanması: Dolmalık tüylü acurların dış kabukları, dolma oyacağının tersi ile ince bir şekilde kesilip yıkanır ve iki ucundaki fazlalıklar kesilir. İç kısımları isteğe bağlı olarak bütün halde veya ikiye ayrıldıktan sonra dolma oyacağıyla oyulur. Oyma işlemi, acurların iç ve dış katmanına zarar vermeden yapılmalıdır.
    Kurulanan acurlar, kızgın zeytinyağında çevrilerek 2 - 3 dakika kızartılıp kağıt havlu üzerine konur ve üzerine tuz ilave edilip soğutulur. Kızartma işlemi sırasında acurların renginin koyulaşmamasına dikkat edilir. Kızartılan acurların içine iç harç doldurulup yayvan bir tencereye, doldurulmuş iki acurun ağzı birbirine bakacak biçimde yatay olarak yerleştirilir. Üzerine bir kase de domates salçası, tuz, kuru nane ve su koyulup hazırlanan sos koyulur üzeri bir kapakla kapatılarak kısık ateşte 10 - 15 dakika veya önceden 180 °C sıcaklığa ısıtılmış fırında 30 dakika pişirilir. Kilis Şıhılmahşenin servisi, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp dereotu veya maydanoz konulduktan sonra yapılır.
  15. Katık dolması nasıl yapılır? Kıymalı Kabak Dolması Tarifi
  16. Şıhıl Mahşi MasterChef programında her sene işlenen bir yemektir.

ŞIHILMAHŞİ-(DOLMALARIN-ŞAHI-Kilis-Antakya-Gaziantep)

Hatay mutfağının diğer nefis örnekleri de ilginizi çekebilir:

🥣AYA ÇORBASI (Hatay, Antakya)🍲

🍪ANASONLU (MAYANALI) TATLI KAHKE (Kilis, Gaziantep, Hatay)

BABAGANNUŞ SALATASI🥗 (Abugannuş; Adana, Gaziantep, Hatay)

BELEN TAVA (İskenderun, Antakya, Hatay)

BERGAMOT REÇELİ NASIL YAPILIR? (Antalya, Hatay)

CENNET ÇAMURU TATLISI (Kilis, Halep, Antakya, Hatay)

EV YAPIMI HATAY Antakya USULÜ KÜNEFE Peynirli Tel Kadayıf Tatlısı

EVDE HUMUS YAPIMI (Hatay, Antakya)

ETLİ KEPSE PİLAVI🍚 (Hatay, Suriye)

FELLAH KÖFTESİ Sarımsaklı köfte Adana, Mersin, Antakya Hatay

KAĞIT KEBABI (Hatay, Antakya)

KAYTAZ BÖREĞİ (Antakya, Hatay)

KOLAY FAVA (BAKLA EZMESİ) (Hatay, Antakya)

🍪KÖMBE KURABİYESİ TARİFİ (Hatay, Antakya)

🥣MAHLUTA ÇORBASI (Antakya, Hatay)🍲

MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI🍚 (Müceddere) (Kilis, Hatay)

NOHUTLU FİRİK PİLAVI🍚 (Gaziantep, Kilis, Hatay)

ÖCCE MÜCVERİ (Hatay, Antakya, Gaziantep, Kilis)

PATLICANLI🍆 MÜTEBBEL (Mutabbal; Hatay, Antakya, Halep, Suriye, Lübnan)🥗

PRATİK MUHAMMARA (CEVİZLİ BİBER🌶️, ACUKA; Hatay, Gaziantep)

SAKAL KALDIRAN TATLISI (Hatay, Antakya)

SEMBUSEK, SEMSEK (Kapalı Lahmacun; Mardin, Hatay)

SEMİRSEK (Hatay)

TAHİNLİ KABAK TATLISI TARİFİ Hatay, Antakya, Antalya, Aydın

TAZE KEKİK SALATASI (ZAHTER SALATASI)🥗

TEPSİ KEBABI (Sini Kebabı, Hatay, Antakya)

Diğer Nefis Kilis Yemekleri

TEŞRUBE🍆 (Kilis, Gaziantep) HAZIR YUFKADAN KATMER TATLISI (Gaziantep, Kilis) ORUK KEBABI (BULGURLU KEBAP; Kilis) SİMİT KEBABI (Gaziantep) KİLİS TAVA (KOLAY KEBAP)
YukarıYukarı