mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

🥣Kızılcık Tarhanası Çorbası Tarifi, Nasıl Yapılır?🍲 (Bolu, Kastamonu, Kütahya)

Bolu kızılcık tarhanası çorbası nasıl yapılır? Tarhana memleketimizin her yerinde yapılan ve hemen herkesin mutfağında yer alan nefis bir gıda... Lakin Bolu, Kastamonu ve Kütahya’da bu lezzet biraz daha değişik hazırlanır. İçine katılan kızılcık sadece lezzetini değil şifasını da arttırır. C vitamininden zengin olan kızılcık bazı sindirim ve dolaşım sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir, ateş düşürür, vücut dayanıklılığını güçlendirir. Antibiyotik ve antioksidan hususiyet taşır. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan kızılcık enfeksiyonlarla savaşır; cilt, saç, ağız ve diş sağlığının korumasına yardım eder, boğaz ağrısı ve iltihaplarına iyi gelir, ülser yaralarının iyileşmesinde tesirlidir. Öyleyse Bolu, Kastamonu kızılcık tarhanası nasıl yapılır? İşte kızılcık tarhanası çorbası tarifi...

KIZILCIK-TARHANASI-ÇORBASI

Kızılcık Tarhanası Çorbası Tarifi Malzemeleri- Bolu Tarhanası Tarifi İçindekiler - Kızılcık Tarhanası Tarifi

Bir küçük çorba kasesi kuru kızılcık tarhanası

Bir buçuk litre su

Üç - dört diş sarımsak

İki yemek kaşığı tereyağı

Tuz

KIZILCIK-TARHANASI-ÇORBASI

Bolu Kızılcık Tarhanası Çorbası Tarifi (Kastamonu) - Bolu Kızılcık Tarhanası Nasıl Yapılır? Kızılcık Tarhana Çorbası Nasıl Pişirilir?

  1. Tencereye tereyağı konulur. Sarımsaklar ince ince doğranarak eriyen tereyağının üzerine ilave edilir ve kavrulur.
  2. Soğuk su tencereye dökülür.
  3. Üzerine kızılcık tarhanası ilave edilerek çırpma teli ile kaynayıncaya kadar karıştırılır.
  4. Çorba kaynadıktan sonra kısık ateşte beş - on dakika daha pişirilir.
  5. Kızılcık Tarhanası Çorbası sıcak olarak servis edilir.
  6. Diğer bir yapılış şeklinde kaç kaşık tarhana konacaksa soğuk suya konulup ara ara karıştırılır. Tereyağı erilip saımsak konur. Bu erimiş tarhana ve soğuk su ilave edilip kaynayana dek karıştırılır.

Kızılcık Tarhanası Çorbası Tarifi (Gasdamonu), Kizilcik Tarhanasi Nasil Pişer? ile Alakalı Diğer Hususlar ve "Bolu Kızılcık Tarhanası Nasıl Pişirilir" Püf Noktaları:

  1. Tarhananın topak topak olmaması için soğuk su kullanılır ve kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Şifa özelliği olduğuna inanılan hafif ekşi tadı ile de iftar sofralarına çeşni olacak bir lezzettir.
  2. Kızılcık tarhanası çorbası farklı yapılış şekilleri: Diğer bir usulde çorbayı yapmadan evvel tarhana tencereye alınıp suyu eklenerek kabarması beklenir. yumuşayan tarhana devamlı karıştırılarak pişirilirken koyulaştığında başka yerde tereyağında kavrulmuş yemeklik doğranmış bir adet soğanla dört diş sarımsak ilave edilir. Bir kaç dakika daha pişirilip ocaktan alınır. Kıvamı ve yapılış tarzı damak zevkine veya yöreye göre değişebilir. Kızılcık tarhanasına salça konur mu? İçine kavrulmuş kıyma, salça da ilave edilebiliyor. ayrıca kuru kızılcıklar içinde kalmasın istenirse tarhanayı eritilip süzülerek de pişirilebilir. İstenirse soğan ve sarımsağı rendelenebilir veya robottan geçirilir.
  3. Kızılcık tarhanası çorbası servisi:Bir sos tenceresine bir miktar tereyağı konur, üstüne bir tutam kuru nane ilave edilir, köpürünceye dek seri şekilde karıştırarak kızdırılır. Pişen çorba servis tabağına alınır, üzerine biraz naneli yağdan gezdirerek servis edilir.
  4. Kızılcık tarhanası nerenin? Kızılcık tarhanası hangi yörenin? Kızılcık çorbası hangi yöreye ait? Bolu, Kastamonu yanında kızılcık tarhanası Kütahya mutfağında da yer alır.
  5. Kızılcık Tarhanası Faydaları, Kızılcık Tarhanası Ne İşe Yarar? Kızılcık Çorbası Faydaları, Kızılcık Tarhanası Neye İyi Gelir? Kızılcığın faydaları kızılcık çorbasının faydaları ise şu yazılar incelenebilir: KIZILCIK MARMELATI TARİFİ, KIZILCIK (KİREN) KOMPOSTOSU🍹 NASIL YAPILIR?🥤
  6. Bolu Kızılcık Tarhanası Nasıl Yapılır? Bolu Kızılcık Tarhanası 01.12.2017 tarihinde tescil edilmiştir. Bolu Kızılcık Tarhanası; Bolu da yetişen kızılcık meyvesinin püresi, sert-kırmızı ekmeklik buğday unu ve yemeklik iyotlu tuzun belli nispetlerde harmanlanıp yoğrulması neticesinde elde edilir. Bolu Kızılcık Tarhanasının imalinde yörede yetişen Cornaceae familyasından Cornus Mascula kızılcık meyvesi kullanılır. Bolu tarhanası yapılışında tarhananın pembe-kırmızı rengine yakın olabilmesi için güneş almayan bir yerde, bez zeminde kurutulması gerekir. Taze kızılcıklar yıkanıp bekletilmek suretiyle yumuşaması sağlanır. Yumuşadığı zaman ezilip süzgeçten geçirilir. Marmelat seviyesinde bir katı kıvam alınca unla karıştırılarak hamur elde edilir. Bu hamur ufak parçalara bölünür. Güneş almayan bir yerde iki tarafı bir miktar kurutularak ezilir ve ufalanması temin edilir. Bolu tarhanası yapımı tamamlanınca bez torbalara konulur. Bu kısa izahın daha teferruatlısı şu şekildedir:
    Bolu Kızılcık Tarhanası imalinde kullanılan malzeme ve miktarları:
    Kızılcık meyvesi püresi %48, ekmeklik buğday unu %48, yemeklik iyotlu tuz %4
    Bolu tarhanası nasıl yapılır? Kastamonu kızılcık tarhanası nasıl yapılır?
    1) Çekirdek çıkarma ve püreye işleme: Bolu’da Ağustos sonuna doğru oluşmaya başlayan kızılcık meyveleri Eylül’de tam olgunluğa erişir ve koyu kırmızı olurlar. Bu ayda toplanan taze kızılcık meyvelerinin öncelikle çekirdekleri çekirdek çıkarma makinesinden geçirilerek çıkarılır. Çekirdeğin çıkarılmasıyla aynı makinede kızılcık meyveleri kızılcık püresi haline getirilir.
    2) Kızılcık Tarhanası karışımının hazırlanması: Çekirdeği çıkartılmış kızılcık püresi sert kırmızı ekmeklik buğday unu ile birebir nispetinde karıştırılır ve sonra karışıma %4 yemeklik iyotlu tuz eklenir. Kızılcık tarhanasına yoğurt konur mu? Hayır.
    3) Hamur mikserinde yoğurma: Hazırlanan karışımın yeknesak şekilde yoğurulması için hamur mikserinde tüm malzemeler yoğrulur.
    4) Kızılcık Tarhanası hamurunun serilmesi: Takriben 25 gramlık porsiyonlar halinde parçalara ayrılan kızılcık tarhanası hamurları bez bir zemin üzerine serilir.
    5) Ön kurutma: Küçük parçalar halinde serilen kızılcık tarhanası hamuru takriben 24 saat ön kurutmaya bırakılır. Bu safhada herhangi bir modern kurutma tekniği kullanılmaz. Tarhana hamuru oda sıcaklığında (23 °C civarında), %60-70 nem ve güneşsiz kapalı ortamda “çarşaflık” denilen bez zeminde bekletilerek kurutulur.
    6) Elekten geçirme: Takriben 24 saatlik ön kurutmadan sonra kızılcık tarhanası hamur parçaları daha küçük boyutlara ufalamak gayesiyle 3 mm lik tel elekten geçirilir.
    7) Son kurutma: Elekten geçirilen yarı kurumuş tarhanalar yine ön kurutma safhasında olduğu gibi oda sıcaklığında (23 °C civarında), %60-70 nem ve güneşsiz kapalı ortamda bez zemin üzerinde 6-7 gün kurutulur. Kızılcık Tarhanasının kızılcık meyvesinden kaynaklanan pembe-kırmızı rengine yakın olabilmesi için güneş almayan bir yerde kurutulması gereklidir.
    8) Ambalajlama: Kurutulmuş Bolu Kızılcık Tarhanası bez torbalarda ambalajlanarak serin bir yerde (yaklaşık 15 °C) muhafaza edilir. Kullanılan bez torba ambalajlar %100 pamuklu kumaştan yapılmış olmalıdır. Bez torba ambalaj, ürünün hava almasını sağlamalıdır. Bezin dokuma sıklığı herhangi bir haşere, böcek geçişine izin vermeyecek seviyede olmalıdır. Bez kumaş ürünün nemlenmesini önleyebilmeli ve ürünü güneş ışınlarından koruyabilir vasıfta olmalıdır. Kurutma tezgâhının özelliği; 2x4 m (en x boy) ebatlarındaki ahşap kurutma tezgâhı, beyaz kumaş bez ile kaplanmış olmalıdır.
    9) Pişirme:
    Çorbası hazırlanacağı vakit bütün malzemeler kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir.
  7. Bolu Tarhanası Fiyatı Bolu tarhanası yapimi zor olmasa da bu imkanı olmayanlar Bolu kızılcık tarhanası satın almak isteyebilir. 2021 Temmuz itibariyle 500 gramı 25,50 TL fiyatıyla internette bulunabilir.
  8. Kütahya Kızılcık Tarhanası Bolunun tarhanası dışında Kütahya Kızılcık Tarhanası 26.01.2021'de coğrafi mahreç işareti tescili almıştır. Yörede tadından dolayı ekşi tarhana olarak da bilinen Kütahya Kızılcık Tarhanası, Kütahya iline has ürünlerin başında gelir. Kütahya Kızılcık Tarhanası, ergin kızılcık (Cornus mas L.) meyvelerinin püre haline getirilerek kaynatılıp; buğday unu ve tuz ilave edilerek yoğrulmasıyla elde edilen hamurun kurtulmasıyla hazırlanan, pembemsi renge sahip bir tarhanadır. Kütahya Kızılcık Tarhanasının en mühim vasfı yapılış aşamasında kızılcık püresinin pişirilmesidir. Pürenin pişirilmesi ile sonrasında ilave edilen buğday ununun çiğ kokusu giderilir. Böylelikle Kütahya Kızılcık Tarhanasının kendine has renk, tat ve aroması oluşur. Kütahya Kızılcık Tarhanası, pişirildiğinde ise pembe-mor bir renk alır. Ekşi, mayhoş tada ve aromaya sahiptir. Kızılcık püresi (% 57), buğday unu (% 42), tuz %1’den oluşur. İmalat akış şeması Ayıklama ve Yıkama, Püre Haline Getirme, Çekirdeklerin Ayrılması, Pişirme, Hamur Yoğurma, Hamurun Serilmesi basamaklarından oluşur.
    1) Ayıklama ve Yıkama: Tercihen yörede yetiştirilen kızılcık meyveleri kullanılır. Umumiyetle sonbaharın gelmesiyle hasat edilen kızılcıkların kırmızı ve olgun meyveleri kullanılır. Bu kızılcıklar su ile yıkanarak temizlenir ve süzülür.
    2) Püre Haline Getirme ve Çekirdeklerin Ayrılması: Ayıklanmış ve temizlenmiş kızılcık meyveleri makinada ya da süzgeç yardımıyla ezilerek püre haline getirilir ve çekirdeklerinden ayrılır.
    3) Pişirme: Kızılcık püresinin briks değeri 23-24 olana kadar, halk dilinde muhallebi kıvamına gelene kadar kazanlarda pişirilir. Üretimde pişirme işlemi, tarhanaya karakteristik tat ve aromasını veren en önemli aşamadır. Bu sayede hem karıştırılan unun çiğ kokusu engellenmiş olur hem de tarhananın istenilen kıvamı sağlanır.
    4) Hamur Yoğurma: Pişirme işleminin tamamlanması ile kızılcık püresi sıcak iken yoğurma işlemine alınır. Pürenin üzerine yaklaşık % 1 oranında tuz ve yeterince buğday unu yavaş yavaş ilave edilir. Bu karışım hamur mikseri ya da el ile yoğrulur. Unun yavaş ilave edilmesindeki amaç, istenilen miktarı daha iyi ayarlayabilmek ve homojen bir karışım elde edebilmektir. Halk dilindeki tabiriyle kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilmesi amaçlanır.
    5) Hamurun Serilmesi: Hazırlanan hamurlar daha küçük parçalara ayrılır. Kurutma işlemini kolaylaştırmak için elle bastırılarak yassı şekilde, gıda ile temasa uygun temiz beyaz bez ile örtülmüş tezgâhlar üzerine serilir.
    6) Kurutma ve Elekten Geçirme: Tezgâhlar üzerine serilen hamurlar; oda sıcaklığında ve doğrudan güneş almayan ortamlarda yaklaşık 2 gün, zaman zaman hamurlar çevrilerek, istenilen kıvama yani suyunu çekene kadar kurutulur. Bir miktar kuruyan hamur parçaları elekten ya da parçalayıcıdan geçirilerek en büyüğü bulgur tanesi büyüklüğünde olacak şekilde ufalanır ve tekrar temiz bezler üzerine serilir. Belli aralıklarda karıştırılır ve aynı şartlar altında, halk dilinde takır takır oluncaya kadar kurutulur. Doğrudan güneş ışığı almadan tarhananın kurutulması; besin değerinin ve renginin korunmasına yardımcı olur. Kütahya Kızılcık Tarhanası hafif pembemsi renkte olup pişirildiğinde ise pembe-mor bir renk alır.
    7) Ambalajlama: Kurutma işlemi bittiğinde elde edilen Kütahya Kızılcık Tarhanası çeşitli gramajlarda, gıda ile temasa uygun poşetler ile ambalajlanır. Umumiyetle bu poşetler bez keselerin içine konulur ve ilgili mevzuata uygun etiket bilgileri ile tüketiciye sunulur. Kütahya Kızılcık Tarhanası; son tüketiciye ulaştırılana kadar tüm aşamalarda temiz ve kuru yerlerde, kokulardan ari biçimde, doğrudan güneş ışığından korunarak serin ortamlarda muhafaza edilir.
    8) Pişirme ve Servis: Kütahya Kızılcık Tarhanasının hazırlanması kadar pişirilmesine de özen gösterilir. Ayçiçek yağı ile küp küp kesilmiş soğan ve isteğe bağlı olarak kıyma kavrulur. Soğanlar tamamen kavrulduktan sonra su (isteğe bağlı tavuk suyu veya et suyu) ilave edilip kaynatılır. Kaynayan suya Kütahya Kızılcık Tarhanası katılarak pişirilir. İsteğe bağlı olarak sarımsak ve tereyağı da ilave edilerek servis edilir.
  9. Kızılcık çorbası nasıl yapılır? Kuru kızılcık çorbası da nefis bir çorbadır. Lakin kızılcık tarhanası çorbası harikadır.

KIZILCIK-TARHANASI-ÇORBASI

Kastamonu Mutfağının diğer nefis örnekleri:

BANDUMA (ISLAMA) NASIL YAPILIR? (Kastamonu)

ETLİ EKMEK (Kastamonu)

KAŞIK HELVASI (KASTAMONU)

KASTAMONU KIR PİDESİ

KIYMALI YUMURTA (MIKLAMA, Kastamonu, Erzurum)🍳

KESNAŞ (KESTANELİ🌰 SÜTLÜ TATLI; Kastamonu, Çatalzeytin)

SİMİT🥯 TİRİDİ (Kastamonu)

TATAR DİBLESİ (Karabük, Kastamonu)

YUMURTALI TATAR KAVURMASI🍳 (Karabük, Safranbolu, Kastamonu)

YukarıYukarı