mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Taze Kayısı Reçeli Tarifi, Nasıl Yapılır? (Malatya)

Bir kg kayısı reçeli nasıl yapılır tarifi nasıldır? "Evde reçel yapımı" denince akla gelen ilk birkaç reçelden biridir kayısı reçeli... Kuru kayısı reçeli de nefis olur, taze kayısı da... "Taze kayısı reçeli nasıl yapılır tarifi? Kayısı reçeline kaç kilo şeker konur? Reçel ne kadar süre kaynatılır?" diyenlere işte uzun süre bozulmayan kayısı reçeli tarifi...

KAYISI REÇELİ

Evde Kışlık Kayısı Reçeli Tarifi Malzemeleri

Bir kg küçük sert Malatya kayısısı

Bir kg toz şeker

Bir adet limon

Su

KAYISI REÇELİ

Kolay Bekletmeden Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır? - Tam Kıvamında Kayısı Reçeli Tarifi - Yeşil Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır? - En İyi Kayısı Reçeli Tarifi - Taze kayısı ile reçel nasıl yapılır? Şerbetli Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır?

  1. Kayısılar iyice yıkanıp süzülür, ikiye bölünür, çekirdekleri çıkarılır.
  2. Kayısı reçeline çekirdeği nasıl konulmalı? İstenirse ve tadı acı değilse bu çekirdekler fındık veya ceviz kıracağı ile kırılır, biraz haşlanıp kabukları soyulur ve pişmeye yakın reçelin içine ilave edilir. Acı ise eklenmez.
  3. Şeker tercihen yayvan çelik bir tencereye konulur. Kayısı reçeline kaç bardak su konur? Üzerini geçecek kadar su eklenir ve kaynatılır. Kayısılar ilave edilir.
  4. Kayısı reçeli ne kadar kaynatılmalı? Kayısı reçelinin pişirme süresi kaç saattir? Taze kayısı reçeli kaç dakika kaynatılır? Şerbetle kayısılar taşmamaları için kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzerinde oluşan köpükler (kef) alınır. Kayısı reçeli ne kadar kaynatılır? Ocağa, kayısının sertliğine göre değişecek şekilde yarım saat - kırk dakika kadar sürebilir. Gerektiğinde kaşık kullanmadan tencere sallanarak karıştırılır.
  5. Kayısı reçeline limon ne zaman konur? Bir adet limon suyu sıkılarak üç - dört taşım kaynatılır ve ateşten indirilir.
  6. Varsa tenceredeki köpükler temizlenir.
  7. Taze Kayısı Reçeli sıcakken kuru bir kaşıkla temiz cam kavanozlara boşaltılır. Kapak kalitesine dikkat edilir. Ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılıp ters çevrilerek vakumlaması yapılır. Tamamen soğuyuncaya kadar bırakılır. Reçeller serin, kuru, havadar ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilir.

Taze Kayısı Reçelinin Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve Tam Kıvamında Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır Püf Noktası

  1. Kayısı Reçeli Nasil Yapilir Tarifinde Meyve seçimi: Taze, mis kokulu, olgun lakin yumuşamamış ve sert olanlar reçel için uygundur. Malatya şekerparesi bu sebeple tercih edilir. Sertliğine rağmen tatlıdır. Dağılma problemine karşı ham kayısı kullanımı aroma eksikliği ile neticelenebilir. Kayısı reçeline kaç kaşık şeker konuyor? Kayısılar ekşiyse şeker miktarı arttırılabilir. Marmelat yapımında olgun ve yumuşak meyve seçilebilir.
  2. Fazla yumuşamamaları için toz şekerde kayısıları bir gece bekletme usulünü tercih etmedik. Bu katlama usulünü tercih edenler bir kat şeker bir kat kayısı koydukları tencerenin kapağını kapatıp bir gece bekletebilirler. Bu durumda kayısı suyunu bırakır, ilave su koymaya gerek kalmadan meyvenin kendi öz suyu ile reçel yapılabilir. Kayısılar çıkarılır, kalan şerbet yarım saat kaynatılıp yarım saatin son beş dakikasında limon tuzu eklenir. Kıvamlanan şerbete kayısılar ve çekirdekleri ilave edilir. Bir kaç dakika daha kısık ateşte pişirilir. Üzeri tülbentli, tülbent kenardan sıkıca bağlı olarak iki gün güneşte bekletilip kavanozlanır.
  3. Kayısı reçeline ne kadar su konulur? 2 kilo taze kayisina ne kadar su koyulur Yukarıdaki yapılış tarzında kayısı reçeline su ilave edilmez.
  4. Reçelin köpüklenmesi ve taşma ihtimalini azaltmak için kaynamaya başlayınca çay kaşığının ucuyla bir parça tereyağı atılabilir. Tereyağı reçelin daha parlak olmasını da sağlayabilir.
  5. Ocağı kapatmaya yakın son beş dakika limon tuzu veya limon suyu eklemek reçelin şekerlenmesine mani olacaktır.
  6. Reçelin pişip pişmediği şerbetin kıvamından anlaşılır; çok akışkansa biraz daha kaynatılmalıdır.
  7. Tencere kalın tabanlıysa ve pişme sonrası tencerenin içinde reçeli beklerse ocak kapalı olsa da reçel pişmeye devam eder. İnce tabanlı tencere tercih edilmelidir.
  8. Mevsimi dışında mutfakta kayısı reçeli yapabilmek için zamanında alınıp dondurucuda saklanabilir veya kuru kayısı reçeli yapılabilir.
  9. Evde Pratik Kayısı Reçeli Tarifinde Farklı Aroma Reçelde daha aromatik bir tat istenirse kaynama esnasında bir çubuk tarçın, birkaç karanfil, ezilmiş üç adet kakule, bir kaşık portakal kabuğu rendesi ilave edilebilir. Kayısı reçeline acı çekirdeği konulurmu? Çekirdekleri acı kayısı olan mişmiş veya zerdaliden reçel yapılırsa çekirdekler eklenemez.
  10. Kuru Kayısı Reçeli Tarifi, Kayısı Kurusu Reçeli Tarifi - Kuru Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır Püf Noktası Yarım kilo kuru kayısı yıkanıp, akşamdan suda bırakılır. ertesi gün üç su bardağı suda kayısılar yumuşayana değin haşlanır. İki bardak toz şekerle kıvam alana kadar kısık ateşte kaynatılır. Yarım limon suyu ilave ederek biraz daha pişirilerek sıcakken kavanozlara aktarılır.
  11. Bozulmayan Kayısı Reçeli Nasil Yapilir Püf Noktasi? Şekeri çok az olursa dayanıklılığı azalabilir. Limon suyu veya iki adet limon tuzu eklemek gerekir. Limon tuzunu çok fazla kullanmak ekşiliğe yol açabilir. İyi kaynatılmamış veya az kaynatılmış lakin güneşte bekletilmemişse, buzdolabında veya serin kuru bir yerde saklanmamışsa, kavanozlarken veya kavanozdan alırken ıslak kaşık kullanılmışsa, vakumlu kavanoz açıldıktan sonra buzdolabına alınmamışsa, kavanoz kapağı tam kapanmayıp hava geçiriyorsa bozulma ihtimali artar. Pişme süresi kısa tutulan reçel küflenebilir. Reçel yeterince kaynatılmalıdır. Kıvam testi yapılarak suyu ağdalaşmadan kaynatma tamamlanır. Reçel kaynarken çok cıvık gibi gözükse de soğuyunca kıvamı normale döneceği dikkate alınmalıdır. Diğer taraftan meyvelerin canlılığını koruyabilmek için olabildiğince az kaynatılması da gerekir. Bu durumda reçelin sululuğunu önlemek için çare bir tül veya tülbentle güneşte bekletmek olarak ortaya çıkar.
  12. Kayısı Reçeli Bozulmaması İçin Ne Yapmalı? Reçel yapımında taze ve mevsimlik meyvelerinden küçük ve sert olanlarını tercih edilir. Hatta olmamış kayısı reçeli de yapılır. Şeker ve meyve oranını dengeli olmalıdır. Reçelin içerisine çok fazla su ilave etmeden pişirilmelidir. Reçellerin üzerindeki köpükleri süzgeçle alınırsa reçelin suyu azalmaz. Reçelleri pişerken metal bir kaşık ile karıştırmak küflenmesine ve şekerlenmesine yol açabilir. Özellikle limonu, limon tuzu ve şekeri az gelen reçeller zamanla küflenir. Kaynama süresine ve pişmesine dikkat edilir. Reçelin olup olmadığını anlamak için küçük bir cam tabağa alınan reçeli soğuyana kadar bekletilir. Reçel tabakta dağılmıyorsa olmuştur aksi takdirde pişirmeye birkaç dakika daha sürdürülür. Sıcak veya kaynar suyla yıkanıp kurumuş ve temizliğinden emin olunan cam kap ve kapaklar kullanılır. Kayısı reçelleri, bozulmaması için serin ve kuru bir yerde saklanır. Kayısı reçeli kavanozlarınızı kullandıktan sonra kayısı reçeli kavanozunun ağzı sıkıca kapatılır. Reçel kavanozunun hava alması önlenir. Kayısı reçeli kavanozları güneşe ve neme maruz bırakılmaz ve bu sebeple kayısı reçeli kavanozlarınızı kuru ve serin bir yerde saklanır. Kislik kayısı reçeli tarifinde olduğu gibi uzun süre saklanacak reçeller sıcakken kavanoza doldurulur. Kapağı sıkıca kapatılıp ters çevrilerek vakumlanır. Çok sıcak veya çok soğuk yerlerde bekletilmez. İçerisine ıslak kaşık daldırılmaz.
  13. Kayısı Reçeli Kalori Kayısı reçeli nefis yemek tariflerinden biri olsa da 100 gramı 182 kcaldir.
  14. Kayısı reçeli hangi ayda yapılır? İklimin durumuna bağlı olarak Malatya kayısının olgunlaştığı dönemde yapılır. Haziran ortalarından sonra bilhassa temmuz ayında yapılabilir.
  15. Kayısı Marmelatı Yarım kilo kayısı iyice yıkanıp ikiye bölünerek çekirdekleri çıkarılır ve küçük küçük doğranır. Tencereye alınıp üzerine bir su bardağı toz şeker, dört – beş karanfil ve bir adet çubuk tarçın eklenir. Kısık ateşte birkaç dakika karıştırın. Daha sonra iki su bardağı su eklenir. Kayısılar iyice eriyene ve su buharlaşıncaya değin karıştırarak pişirilir. Kıvamlanmaya içerisine yarım limonun suyu katılır. Birkaç dakika kadar pişirdikten sonra çubuk tarçın ve karanfilleri çıkarılıp ocaktan alınır. El blenderı ile marmelat büyük parça kalmayana kadar çekilir. Soğuyup kıvamlanınca kavanoza aktarılır. KAYISI MARMELATI
  16. Kayısı reçeline ne kadar şeker? 1 kilo kayısı reçeline ne kadar şeker girer? 1 kilo kayısı reçeline ne kadar şeker konur? Yukarıda "1 kilo kayısı reçeli nasıl yapılır?" anlatılırken bire bir ölçüsünü kullandık. Umumiyetle iyi netice veren bir dengedir. Lakin meyvenin tatlı olup olmaması ve damak tadına göre daha az veya çok kullanılması mümkündür. 1 kilo kayısı reçeline kaç bardak şeker konur? Bir kilo meyveye yarım kilo şeker kullanılabilir. Şeker hiç istenmezse elma suyu ile de yapılabilir.
  17. Kayısı Reçeli sulu olursa ne yapmalı? Reçelin yapımı sürerken tabak ve damla testleri ile yeterli seviyede koyulaşmadığı anlaşılırsa kaynayan reçele dilimlenmiş elma ilave edilir. Elma, pektin vazifesi yaprak daha yoğun bir kıvama yardımcı olur. Pişerken eklenen limon suyunda da bu hususiyet vardır. İlave edilip kısık ateşte kaynatmaya devam edilir. Reçeller soğudukça daha koyu bir kıvama gelirler; oda sıcaklığında soğuttuktan sonra karar verilirse daha isabetli olur. Diğer bir usulde reçeli güneşte kıvam alana kadar bekletmektir. Kayısı reçeli nasıl yapılır güneşte? Geniş bir kaba yayılıp üzeri bir tülbentle örtülen kayısı reçeli güneşin altında koyulaşana kadar tutulur. Lakin bu imkan olmayabilir. Bu durumda reçel bir fırın tepsisine alınır, 100 derecede ara ara fırının kapağını açılıp reçeli karıştırarak kıvamının yoğunlaşması temin edilir.
  18. 2 kilo kayısı reçeli nasıl yapılır? 2 kilo kayısıya ne kadar şeker konur? 5 kilo kayısı reçeli nasıl yapılır? Kayısı Reçeli (Malatya) Tarifi Yapılışı için yukarıda verilen ölçüler dengeli bir şekilde arttırılır.
  19. Kayısı reçeli ekşi ise ne Yapılır? Kayısı reçelinin tabii tadı bir miktar ekşimtraktır. Kayısı reçelini yaparken kayısıların kaynaması sırasında kayısı reçelinin ekşi olmaması açısından üzerinde oluşan köpükler mutlaka alınır. Limon suyu veya limon tuzu fazla konulmaz. bunula beraber yine de ekşi olduysa aynı miktar ekşi olmayan bir reçel yapılarak birleştirilebilir.
  20. Iğdır Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır Iğdır kayısıları iri olduğundan dörde bölünerek yukarıdaki usulde reçelleri yapılabilir.
  21. Ayva reçeli nasıl yapılır? AYVA REÇELİ TARİFİ
  22. Kayısı Reçeli fiyatı nedir? 2021 Haziran ayı itibariyle 800 gramı 19.00TL civarında fiyatla internette satılmaktadır.
  23. Malatya Kayısı Çekirdeği Malatya Kayısı Çekirdeği, coğrafi bölgede yetiştirilen Hacıhaliloğlu, Kabaaşı, Çataloğlu, Çöloğlu, Hasanbey ve Soğancı çeşidi kayısı (Prunus armeniaca L.) meyvelerinin çekirdekleridir. Malatya Kayısı Çekirdeğinin kabuk rengi açık veya koyu kahverengi olup kabuk hafifçe pürüzlüdür. Kayısı çekirdeği, kabuk ve içten meydana gelir. Çekirdek, meyve ağırlığının %12-15’ini oluşturur. Bu çekirdeğin %30'unu çekirdek içi oluşturur. Çekirdeğin ağırlığı ortalama 1-4 gramdır. Kayısı üretiminin yan ürünü olan kayısı çekirdeği bölge ile ünlenmiş ve tercih edilen bir ürün haline gelmiştir. Kayısı çeşidine bağlı olarak kayısı çekirdekleri acı veya tatlı tada sahip olabilir. Aşılı olmayan, “zerdali” olarak tanımlanan kayısıların çekirdekleri genellikle acıdır. Acılık hidrolizden sonra hidrosiyanik asit oluşturan amigdalin bileşiğinin varlığından kaynaklanır. Coğrafi sınırda yetiştirilen kayısıların neredeyse tamamının aşılı kayısılar olması nedeni ile Malatya Kayısı Çekirdeği amigdalin bileşiğini çok düşük düzeyde ihtiva eder ve tadı tatlıdır. Bu, Malatya Kayısı Çekirdeğinin en önemli özelliğidir.
    Hasat olgunluğuna gelen kayısılar elle ve makine ile hasat edildikten sonra kurutma ve kükürtleme işlemi için işletmeye getirilir. - Gün kurusu kayısı üretimi için saratlarla güneşe serilir veya kükürtleme işlemi yapılarak kurutma amacıyla güneşe serilir. 3 veya 4 gün sonra çekirdek çıkarma işi yapılır. Kükürtlenmiş ve kükürtlenmemiş kayısılar ayrı ayrı işlenir. Çıkarılan çekirdekler yıkanır ve güneşe serilerek 5-6 gün kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra toplanarak depoya alınır. Piyasaya kabuklu olarak sunulacak Malatya Kayısı Çekirdekleri ambalajlanır ve kuru, serin ortamda depolanır. İç çekirdek üretimi için kabuklu çekirdekler havuzlarda 12-14 saat ıslatılır. Çekirdekler, çekirdek kırma makinesi ile kırılır. Elde edilen çekirdek içi güneşte 48 saat veya kurutma fırınında yaklaşık %10 nem içeriğine ulaşana kadar kurutulur. Piyasaya iç çekirdek olarak sunulacak Malatya Kayısı Çekirdekleri ambalajlanır ve kuru, serin bir yerde depolanır.

KAYISI-REÇELİ

Dağılmayan Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır? - Bütün Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır? - Erimeden Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır? Evde Kolay Kayısı Reçeli Nasıl Yapılır?

  1. Meyveler sert olmalı, zedelenmiş çok yumuşak meyveler kullanılmamalı...
  2. Karbonatla kayısı reçeli nasıl yapılır? Reçel yapılmadan evvel ayıklanmış meyveler karbonatlı suda veya kireçli suda beş saat kadar bekletilmelidir. Bir paket karbonat yeterlidir, acılık verme ihtimali vardır. Reçellik kireç suya konulunca kireç çöker, üstte kalan su alınıp kayısılar bu suda bekletilir. Sonrasında yıkanır.
  3. Kayısı Reçeli dağılmadan nasıl yapılır hususunda meyvenin kaynama süresini kısaltmak faydalıdır: Kayısılar biraz kaynatıldıktan sonra delikli kepçe veya kevgirle tencereden alınarak şerbet kaynatılmaya devam edilir. Şerbet takriben yirmi dakika kadar iyice kaynayıp kıvam alıp limon tuzu da eklendikten sonra tekrar ilave edilirler. Kısa bir süre kaynatılırlar.
  4. Tencereyi kaşık veya kepçe ile değil bütün olarak sallamak suretiyle karıştırmak gerekir. Tencere çok dolu olup sallanamıyorsa bir tahta kaşıkla hep aynı yönde yavaşça karıştırılır. Kavanozlara aktarılırken de nazik olmak gerekir.
  5. Kısık ateşte pişirilmeli.
  6. Vişne Reçeli kaç dakika kaynatılır? VİŞNE REÇELİ TARİFİ
  7. Olmamış Kayısı Reçeli, Sert kayısı reçeli nasıl yapılır, Yeşil kayısı reçeli nasıl yapılır? Büyük sert yapılı, kokulu ve tam olmamış kayısılardan iyi reçel yapılır. Benzer şekilde reçeli yapılabilir. Daha fazla şeker kullanımı gerekebilir. Kayısı reçeli yaparken, kayısıları kireç suyuna koyup bir gece beklettikten sonra şurupla pişirilirse kayısılar diriliğini ve biçimini daha iyi korur. Bunun için 250 gram sönmemiş kireç dört litre suda karıştırılarak söndürülür. Kireçli su bir süre kendi halinde bırakılıp durulması için beklenir. Üst tarafta toplanan duru kireç suyu, çekirdekleri alınmış kayısıların üzerine dökülür. Bir gece bekleyip kaynayan şuruba atılarak pişirilir. Bu şuruptaki ölçü bire bir buçuktur. Bu kayısı reçeline nekadar şeker konur? Bir kg kayısı, bir buçuk kg şeker, üç su bardağı su kullanılır. Tatlı kayısı çekirdekleri çıkarılıp kırılır. İçlerinin kabukları soyulup kaynayan şuruba atılırsa reçele ayrı bir lezzet verir. Şurupta pişen kayısılar şeffaflaşır. Şurup koyulaşınca limon suyu veya limon tuzu eklenerk 1-2 dakika daha kaynatılır. Kayısılar pişip şeffaflaşmasına rağmen şurup koyulaşmamışsa kayısılar kevgirle dışarıya alınır. Şurup kaynatılarak koyulaşınca kayısılar tekrar katı şuruba konur, bir limon suyu veya bir iki limon tuzu eklenip bir kaç dakika daha pişirilip ocaktan alınır. Sıcak halde temiz, kuru kavanozlara konulur.

Kayısı Reçeli Faydaları

Kayısının faydaları olarak bakılırsa kayısı:
1. Çok Besleyicidir ve Düşük Kalorilidir: Kayısı çok besleyicidir ve birçok temel vitamin ve mineral içerir. Ayrıca, bu meyve, vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan güçlü antioksidanlar olan iyi bir beta karoten, lutein ve zeaksantin kaynağıdır. Kabuğunun büyük miktarda lif ve besin maddelerine sahip olması nedeniyle kayısıların tamamen ve soyulmamış halinde tadını çıkarmak en iyisidir. Kayısı kalorisi ve yağ oranı düşükken, mükemmel bir A ve C vitamini kaynağıdır. Kaynak1, Kaynak2, Kaynak3
2. Yüksek Miktarda Antioksidanlar: Kayısı, beta karoten ve A, C ve E vitaminleri de dahil olmak üzere birçok antioksidan için mükemmel bir kaynaktır. Dahası, diyabet ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere hastalıklara karşı koruduğu gösterilen flavonoid adı verilen bir grup polifenol antioksidan miktarı da yüksektir. Kayısılardaki ana flavonoidler klorojenik asitler, kateşinler ve kuersetin'dir. Bu bileşikler, hücrelere zarar veren ve oksidatif strese neden olan zararlı bileşikler olan serbest radikalleri nötralize etmeye çalışır. Oksidatif stres, obezite ve kalp hastalığı gibi birçok kronik hastalıkla bağlantılıdır. 2.375 kişiyle yapılan bir çalışmada, araştırmacılar inflamatuar belirteç seviyelerindeki değişiklikleri ölçmek için bir puanlama sistemi geliştirdiler. Yüksek flavonoid ve antosiyanin alımlarının sırasıyla %42 ve %73 daha düşük inflamasyon skoru ile ilişkili olduğu bulundu. Yüksek flavonoid alımı da %56 daha düşük oksidatif stres skoruna işaret etti. Kayısı, özellikle flavonoidler olmak üzere çok sayıda antioksidan içerir. Vücudunuzu birçok kronik hastalıkla ilgili olan oksidatif stresten korumaya yardımcı olurlar. Kaynak4, Kaynak5,Kaynak6, Kaynak7, Kaynak8, Kaynak9, Kaynak10
3. Göz Sağlığını Geliştirebilir: Kayısı, A ve E vitaminleri de dahil olmak üzere göz sağlığı için gerekli olan birden fazla bileşiğe sahiptir. A vitamini, gözlerdeki hafif pigmentlerin eksikliğinden kaynaklanan bir bozukluk olan gece körlüğünü önlemede hayati bir rol oynarken, E vitamini, serbest radikal hasarından korumak için doğrudan gözlere giren yağda çözünür bir antioksidandır. Bu arada, kayısılara sarı-turuncu rengini veren beta karoten - A vitamini için bir öncü görevi görür, yani vücut onu bu vitamine dönüştürebilir. Diğer önemli kayısı karotenoidleri arasında lutein ve zeaksantin bulunur. Gözlerin lenslerinde ve retinalarında bulunur, oksidatif strese karşı korurlar. Kayısı mükemmel bir beta karoten, lutein, zeaksantin ve C ve E vitaminleri kaynağıdır. Bu besinler gözleri hasara karşı korur. Kaynak11, Kaynak12, Kaynak13
4. Cilt Sağlığını İyileştirebilir: Kayısı yemek cilde fayda sağlayabilir. Kırışıklıkların ve cilt hasarının ana nedenleri güneş, kirlilik ve sigara dumanı gibi çevre faktörleridir. Dahası, bir araştırma direkt ultraviyole (UV) ışığa maruz kalma ile güneş yanıkları ve melanom riskini, deri kanseri ölümcül formu arasındaki bağı göstermektedir. Özellikle, bu cilt hasarının bir kısmının, kayısıların sağladığı antioksidanlarla dolu sağlıklı bir diyetle savaşılabilir. Her ikisi de bu meyvede bulunan C ve E vitaminleri cilde yardımcı olabilir. Özellikle C vitamini, serbest radikalleri nötralize ederek UV hasarına ve çevresel kirleticilere karşı koruma sağlar. Dahası, bu vitamin cilde güç ve elastikiyet veren kollajen oluşturmaya yardımcı olur. C vitamini açısından yüksek bir diyet yemek, cildin UV hasarından iyileşmesine ve kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Başka bir kayısı besini olan beta karoten güneş yanıklarına karşı koruma sağlayabilir. 10 haftalık bir çalışmada, beta karoten takviyesi güneş yanığı riskini %20 azalttı. Yine de güneş kremi kullanmak gerekirken, kayısı yemek ek koruma sağlayabilir. Kayısı, güneş ışığından, kirlilikten ve sigara dumanından kaynaklanan çevreden gelen hasara karşı koruyan antioksidanlar bakımından tabii olarak yüksektir. Bu bileşikler, kırışıklık ve güneş yanığı riskini azaltarak cildinize fayda sağlayabilir. Kaynak14, Kaynak15, Kaynak16, Kaynak17, Kaynak18, Kaynak19, Kaynak20
5. Bağırsak Sağlığını Geliştirebilir: Bir fincan (165 gram) dilimlenmiş kayısı, erkekler ve kadınlar için sırasıyla DV'nin % 8.6 ve %13.2'si olan 3.3 gram lif sağlar. Kayısı hem çözünür hem de çözünmez lif içerir. Çözünür tür suda çözünür ve polisakkaritler adı verilen pektin, diş etleri ve uzun şeker zincirlerine sahipken, çözünmez tür suda çözülmez ve selüloz, hemiselüloz ve lignin ihtiva eder. Kayısı bilhassa sağlıklı kan şekeri ve kolesterol seviyelerini korumak için önemli olan çözünür lif bakımından yüksektir. Ayrıca lif, yiyeceklerin sindirim sistemindeki hareketini geciktirir ve faydalı bağırsak bakterilerini besler. Daha sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomu daha düşük bir obezite riski ile bağlantılıdır. Tek bir kayısı (35 gram) sadece 0.7 gram lif tutarken, bir seferde birkaç tane yemek kolaydır. Kayısı, sağlıklı bağırsak bakterilerini besleyen ve sindirim sağlığını artırabilen iyi bir çözünür lif kaynağıdır. Kaynak21, Kaynak22, Kaynak23
6. Yüksek Potasyum Bulundurur: Kayısı, aynı zamanda elektrolit görevi gören bir mineral olan potasyum açısından yüksektir. Vücutta sinir sinyalleri göndermekten ve kas kasılmalarını ve sıvı dengesini düzenlemekten sorumludur. İki kayısı (70 gram) DV'nin %4'ü olan 181 mg bu mineral sağlar. Potasyum sıvı dengesini korumak için sodyum ile yakından çalıştığından, yeterli alım şişkinliği önlemeye ve sağlıklı kan basıncını korumaya yardımcı olabilir. 33 çalışmanın bir analizi, potasyum açısından zengin bir diyetin kan basıncını önemli ölçüde azalttığını ve %24 daha düşük inme riski ile sonuçlandığını buldu. Potasyum sinir sinyallerine, kas kasılmalarına ve sıvı dengesine yardımcı olur. Kayısı gibi potasyum açısından zengin yiyecekler yemek, yüksek tansiyonu önlemeye ve inme riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Kaynak24, Kaynak25, Kaynak26
7. Çok Nemlendiricidir: Çoğu meyve gibi, kayısı da tabii su miktarı olarak yüksektir, bu da kan basıncını, vücut sıcaklığını, eklem sağlığını ve kalp atış hızını düzenlemeye yardımcı olabilir. Bir fincan (165 gram) dilimlenmiş, taze kayısı, neredeyse 2/3 fincan (142 ml) su ihtiva eder. Çoğu insan yeterince su içmediğinden, taze meyve yemek günlük ihtiyaçları karşılamaya yardımcı olabilir. Susuz kalınırsa, kan hacmi düşer ve kalbi kan pompalamak için daha fazla çalışmaya zorlar. Ayrıca, sulu kalmak kanın atık ürünleri ve besin maddelerini vücudunuzda dolaştırmasını sağlar. Dahası, kayısı yemek, egzersizden sonra hem su hem de elektrolit kaybını yenilemenin kolay bir yolu olabilir; çünkü bu meyvede iyi miktarda su ve potasyum bulunur. Kayısı doğal olarak yüksek nispette suya sahiptir, bu da sulu kalmak için önemlidir. Uygun hidrasyon, kan basıncı ve kalp atış hızı dahil olmak üzere sağlığın çeşitli yönleri için hayati önem taşır. Kaynak27, Kaynak28, Kaynak29
8. Karaciğeri Koruyabilir: Bazı veriler kayısıların karaciğeri oksidatif strese karşı koruyabileceğini göstermektedir. Kaynak30, Kaynak31
9. Diyete Eklemek Kolaydır: Hem taze hem de kuru kayısı, hızlı, lezzetli bir atıştırmalık veya tercih edilen yemeğe kolay bir katkı sağlar. Bunlar diyete çeşitli şekillerde eklenebilir. Tatlı ve tart malzemesi olduklarından, kayısı çoğu tarifte şeftali veya erik yerine kullanılabilir. Hem taze hem de kuru kayısı yaygın olarak bulunur. Tek başına yenilebilir veya en sevilen yemeklere veya tatlılara eklenebilir. Netice: Kayısı, vitamin, lif ve antioksidanlarla dolu lezzetli bir meyvedir. Göz, cilt ve bağırsak sağlığı da dahil olmak üzere birçok faydaları vardır. Taze veya kurutulmuş kayısıların yoğurt, salata ve ana yemeklere eklenmesi kolaydır.

EVDE KAYISI SUYU🍹 YAPIMI🥤, KAYISI KOMPOSTOSU🍹 TARİFİ🥤, KAYISI 🍹HOŞAFI🥤, KAYISI MARMELATI, GÜN KURUSU KAYISI DOLMASI TATLISI (Malatya), 🍪2 ŞEKİLLİ KAYISILI KURABİYE, KAYISILI PİLAV🍚 TARİFİ yazıları da ilginizi çekebilir.

YukarıYukarı