Cennet Çamuru Tatlısı Tarifi, Kilis Kaymaklı Kırma Künefe Nasıl Yapılır? Halep, Antakya, Hatay
Cennet çamuru nedir? Cennet helvası nedir? Cennet Çamuru Tatlısı (Kilis Kaymaklı Künefesi, Kilis Kaymaklı Kırma Künefe) nasıl yapılır? Ramazan akşamları iftar sonrası ve bayram için nefis bir tatlı yapmaya ne dersiniz? Hatay usulünde kaymaksız olarak yapılsa da süt ve un malzemelerinin birlikteliği çok defa en iyi lezzete giden bir yoldur. Kilis cennet çamuru da Antakya mutfağında peynirli künefenin kaymaklısı olan cüsmüllatif de bu esas formülün farklı ürünleridir. Mahallî olarak “cennet çamırı” olarak telaffuz edilen iddialı isimdeki bu güzel tatlıyı yapmak birkaç noktaya dikkat edilirse çok kolay... İşte resimli Kilis cennet çamuru tarifi:
Cennet Çamuru Malzemeleri - Kilis Kaymaklı Künefe Tarifi İçindekiler - Cennet Çamuru İçinde Ne Var?
Künefesi için:
300 gram tel kadayıf
100 gram tereyağı
Bir su bardağı toz şeker (veya pudra şekeri)
100 gram ince çekilmiş toz boz Antep fıstığı
Şerbeti için:
Bir su bardağı toz şeker
Bir buçuk su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Üzeri için:
İyi kaymak, toz tarçın
Kolay Cennet Çamuru Tatlısı Tarifi - Kaymaklı Cennet Çamuru Nasıl Yapılır? Kilis Kaymaklı Künefe Tarifi- Kaymaklı künefe nasıl yapılır? Kilis Tatlısı Cennet Çamuru Tatlı Tarifi
- Cennet Çamuru Şerbetinin Hazırlanması: Şerbeti hazırlamak için su ve şeker tencereye konulur, kaynayınca altı kısılır, bir iki damla limon suyu sıkılır. Üç – dört dakika kadar sonra ocaktan alınır. Soğumaya bırakılır.
- Kadayıfın Hazırlanması: Buzdolabı poşetinde buzluğa konulan tel kadayıflar dört - beş saat sonra kolaylıkla kırılabilir hale gelir. Tepsiye serip kurutarak küçük parçalar haline getirmek veya bıçakla bir – iki santim boyunda kıyarak ufaltmak da mümkündür. Robot kullanılırsa fazla küçük olabilirler.
- Kadayıf tel şehriye halinde yapışmaz geniş bir tavayla ocağa alınır. Üzerine tereyağı eklenir. Kısık ateşte devamlı karıştırılarak kadayıfların rengi dönene kadar kavrulur.
- Çevirerek her tarafın pişmesi sağlanır. Toz Antep fıstığı dökülür, iyice harmanlanarak kadayıfların yeşile bürünmesi sağlanır. Ilık şerbet azar azar üzerine dökülerek tatlıya yedirilir.
- Fıstık rengi ile bütünleşen tatlı, bir servis tabağına veya tepsiye kaşığın tersi ile bastırılarak yerleştirilir. Üzerine parça parça bol miktarda kaymak konularak tarçın serpilerek ılık olarak servis edilir. Yanında bir bardak su ile ikram edilir. İkram öncesi süslemek için cennet çamurunun üzerine pudra şekeri, kaymağın da üzerine bir miktar toz Antep fıstığı gezdirilebilir. Kolay Cennet Çamuru (Kilis Kaymaklı Künefesi) Tatlısı sunumunda kaymak yerine dondurma da kullanılabilir.
Kilis Cennet Çamuru Tarifi Yapımı ile Alakalı Diğer Hususlar ve Künefe Tarifi Püf Noktaları
- Farklı Malzemeler: Künefelik olarak hazırlanan ufalanmış tel kadayıf, tereyağı yerine sadeyağ da kullanılabilir. Cennet çamuru Kilis usulü yapımında Antep fıstığı yerine ceviz veya kavrulmuş çekilmiş fındık kullanmayı uygun görmedik.
- Mahallî olarak Cennet Çamuru Yapılışı: Bazen “kaymaklı kadayıf tatlısı” veya “fıstıklı kırma kadayıf tatlısı” olarak da isimlendirilen tatlı için yavaş pişmeyi sağlayacak kalın tabanlı bakır bir tepsi veya sac ocak tercih edilir. Ovularak yağı yedirilen, elle kırılan ve yumuşatılan çiğ kadayıf ocaktaki tepside birkaç dakika pişirilip kızarınca karıştırılır, tereyağı ve toz şeker ilave edilir. Şekeri yakmamaya dikkat edilerek bir süre pişirilip şerbet ve fıstığı eklenir. Tepsiye açılıp tarçın, pudra şeker ve kaymakla ikrama hazır hale gelir.
- Künefeye Hangi Kaymak Konulur? Cennet Çamurunda Hangi Kaymak Kullanılır? Cennet çamuru hazırlanışında kaymak süs olmanın ötesinde bir değer taşır: Kaymak olarak hususiyetle bahar aylarında yeni doğum yapmış koyun sütünden yapılan ve “ağız kaymağı” denen bir kaymak kullanır. Buzlukta muhafaza edilip mevsimi dışında da aynı lezzete ulaşılabilir. Buz gibi bir kaymakla sunulunca cennet çamuru iftar sonrası ferahlık verir.
- Saklama: Çoğu tatlılarda olduğu gibi yapıldığı gün bekletilmeden yenmesinde fayda var. Ancak fazla miktarda yapılan cennet çamuru şerbetlenmeden birkaç gün buzdolabında korunabilir. Bu durumda ikram öncesi bir miktar şerbet ısıtıp dökerek ılık hale getirilir.
- Cennet Çamuru Nerenin Tatlısı? Cennet Çamuru Hangi Yörenin Kilise tescillenmiştir. Cennet çamuru Ankara, İstanbul ve bütün Türkiye'de sevilen bir tatlıdır.
- Cennet Çamuru / Kilis Kaymaklı Kırma Künefe Tescili Coğrafi mahreç işareti 14.11.2018 tarihinde tescil edilmiştir. Cennet Çamuru/ Kilis Kaymaklı Kırma Künefe yüzyıldan uzun süredir Kilis’te ananevi olarak imal edilen bir tatlı çeşididir. Tel kadayıf, beyaz toz şeker, çekilmiş Antep fıstığı ve sadeyağ kullanılarak yapılan harç üzerine, Kilis Keçisi ve İvesi ırkı koyunlardan sağılan sütten ananevi usulde elde edilen katmanlar halindeki kaymak konulur ve üzerine isteğe bağlı olarak pudra şekeri, çekilmiş Antep fıstığı ve tarçın serpilerek porsiyonlar şeklinde sunulur. Kilis Keçisi ve İvesi ırkı koyun sütlerinin herhangi bir nispette kullanılması ile sadeyağ ve kaymak imali yapılabilir.
Laktasyon dönemi boyunca ortalaması alınan; Kilis keçisi sütünün kimyevi vasıfları: yağ miktarı : %4,06 - özgül ağırlığı : 1,028 g/ml - protein miktarı : % 3,3 ivesi cinsi koyun sütünün kimyevi vasıfları: yağ miktarı : % 6 - özgül ağırlığı : 1,036 g/ml - protein miktarı : % 5,5
Antep Fıstıklı Cennet Çamuru Tarifi Malzemeleri:
Cennet Çamuru/ Kilis Kaymaklı Kırma Künefe yapımında kullanılan mecburi malzemeler buğday unu, su, kaymak, sadeyağ, beyaz toz şeker, taze sıkılmış limon suyu, çekilmiş Antep fıstığı ve pudra şekeri olup, isteğe bağlı olarak tarçın serpilir.
Evvela tel kadayıf üretilir. Bunun için iki kilo buğday unu ve bir litre su karıştırılarak hamur hazırlanır. Bakır saclı döner ocak üzerine delikli kılıflar kullanılarak akışkan yapıdaki hamur akıtılır ve bir dakika boyunca beyaz iplik şeklini alana kadar pişirilerek tel kadayıf imal edilir.
Cennet Çamuru/ Kilis Kaymaklı Kırma Künefe yapımında kullanılan kaymağı hazırlamak için Kilis Keçisi ve İvesi ırkı koyunların sütleri herhangi bir nispette karıştırılıp kaynatılır, tamamen Kilis Keçisinin veya İvesi koyununun sütü kullanılabilir. Kaynayınca yüksek kenarlı bakır kaymak tepsilerine alınır. Yörede yetişen Rumi ve Kilis Karası çeşidi üzüm bağlarının budanmasından elde edilen ince çubuklar yakılarak köz haline gelmiş ateşin üstüne kaymak tepsileri konulur. Kulplu kepçelerle süt 45-50 dakika savrularak sütün iyice köpüklenmesi sağlanır. Sütün savrulması esnasında ince bağ dallarının yanması ile çıkan dumanla süt temas ederek tütsüleme yapılmış olur. Köpüklenen süt 4-5 saat bekletilir. Oluşan kaymak tabakaları alınarak küçük kaymak tepsilerine kat kat dizilir. Elde edilen kaymak kaymak asgari %60 yağ ihtiva etmelidir.
Cennet Çamuru/ Kilis Kaymaklı Kırma Künefe yapımında kullanılan sadeyağı hazırlamak için Kilis Keçisi ve İvesi ırkı koyun sütlerinin ayrı ayrı veya herhangi bir nispette karışımı ile elde edilen sütten imal edilen on kilo yoğurda takriben 15 litre kadar buzlu su ilave edilerek ayran yapılır. İçerisinde buz bulunan ayran yayık makinesine alınarak takriben yarım saat boyunca karıştırılır. Karıştırma elle sallanan yayık teknelerde yapılacaksa takriben 1 saat kadar tekne sallanır. Karıştırma ile ayrışan tereyağları ayranın üzerinden süzgeçlerle alınıp süzülerek tereyağı yapılmış olur. Bu tereyağı tekrar eritilir ve tereyağında kalan ayran kısmının dibe çökmesi sağlanır. Üstte kalan yağ kısmı alınarak sadeyağ imal edilmiş olur.
Şerbeti hazırlamak için bir litre suya yarım kilo beyaz toz şeker eklenerek kaynatılır, kaynamaya başlayınca içerisine 5 ml taze sıkılmış limon suyu ilave edilerek 5 dakika daha kaynatılır ve oda sıcaklığına kadar soğutulduktan sonra şerbet hazır hale gelir.
Tarifi: Cennet Çamuru/ Kilis Kaymaklı Kırma Künefeyi hazırlamak için bir kilo tel kadayıf önceden ısıtılmış 100 gram sadeyağ ile yumuşatılarak bıçakla takriben bir santim uzunluğa erişinceye kadar tepsi içerisinde 5 dakika boyunca doğranır. Ocağın altı hafif açılarak kadayıfın alt kısmı hafif kızarana dek beş dakika pişirilip karıştırılarak tepsiye yayılır. 400 gram beyaz toz şeker ve 400 gram çekilmiş Antep fıstığı üzerine dökülür ve tepsi içerisindeki kadayıfla üstü kapatılır. Tepsinin üzeri başka bir tepsi ile kapatılır ve takriben beş dakika normal ateş üzerinde içindeki şeker eriyip kadayıfın da altı kızarana dek bekletilir. Üzerine örtülen tepsi kaldırılarak hazırlanan harç yeknesak bir yapı alana kadar normal ateşte beş dakika karıştırılır. ocağın altı kapatılır. Oluşan yeknesak harcın üzerine hazırlanıp oda sıcaklığına kadar soğutulmuş 300 gram şerbet dökülür ve 5 dakika karıştırılarak yeknesak bir yapı elde edilir. Bir tepside veya servis edilecek tabağa konularak bütün harca bir kilo kaymak kullanılacak şekilde üzeri kaymakla kaplanır. Kaymağın üzerine 50 gram pudra şekeri, isteğe göre tarçın ve çekilmiş Antep fıstığı ilave edilerek porsiyonlara ayrılır ve sunulur.
Asgari kalite şartları olarak 1. Kullanılan kaymağın katmanlar halinde olması, 2. Kullanılan sadeyağ eritildiğinde içerisinde su veya ayran kalmaması 3. Kullanılan şerbetin kafi kalitede olması, 4. İmal sırasında kullanılan Antep fıstığı, kaymak ve sadeyağın miktar ve vasıflarının yeterli olması. - Cennet Çamuru Tatlısı Fiyatı Kasım 2021 itibariyle Helvacı Ali Cennet Çamuru (antep Fıstıklı Irmik Helvası) 1000gr 121,41 TL. Helvacı ali cennet çamuru içindekiler ve Helvacı Ali cennet çamuru tarifinin bu sayfada yazılı olanlardan çok da farklı olması beklenmez.
- Cennet Çamuru Helva Kaç Kalori? Cennet çamurunun 100 gramlık bir porsiyonu, takriben 255 kaloridir.
- Kaymaklı Kadayıf için TEL KADAYIF TATLISI
- Dondurmalı Künefe için KÜNEFE TARİFİ: EV YAPIMI HATAY Antakya USULÜ Peynirli Tel Kadayıf Tatlısı
- Kaymaklı künefe sipariş İnternette Nisan 2021 itibariyle bir porsiyonu 22.50-29.75TL civarındadır.
- Kaymaklı Kurabiye 🍪KURABİYE TARİFLERİ
- Kilis Tava Tarifi, Nasıl Yapılır? (Kolay Kebap), Öcce Mücveri (Hatay, Antakya, Gaziantep, Kilis) da ilginizi çekebilir.