mikrofon

🐟Fırında Sardalya Izgara Tarifi (Gelibolu, Çanakkale)

Fırında sardalya olur mu? Fırında sardalya ızgara nasıl yapılır tarifi nasıldır? Kolaylıkla ayıklanan, mevsiminde yağlı ve diri sardalyalar nefis bir lezzet şölenidir. Hem değişik hem de pratik bir balık yemeği için hamsiye göre daha etli ve yağlı olan sardalya tercih edilebilir. İstenirse kuru soğan, sarımsak, baharatlar ve diğer sebzelerle harmanlanıp istenirse de aşağıdaki gibi sade vaziyette fırına sürülebilir. İşte "Sardalya ızgara olur mu Sardalya nasıl pişirilir? Fırında sardalya nasıl yapılır? Sardalya balığı kaç dakikada pişer?" diyenlere fırında sardalya tarifi...

FIRINDA-SARDALYA-IZGARA-(Gelibolu,-Çanakkale)

Yağlı Kağıtta Fırında Sardalya Tarifi Malzemeleri

Bir kg sardalya balığı

Bir silme tatlı kaşığı tuz (istenirse taze çekilmiş karabiberle de karışık olabilir)

Tercih edilen yeşillikler

FIRINDA-SARDALYA-IZGARA-(Gelibolu,-Çanakkale) FIRINDA-SARDALYA-IZGARA-(Gelibolu,-Çanakkale)

Fırında Sardalya Izgara Tarifi - Sardalya Balığı Fırında Nasıl Yapılır? - Yağlı Kağıtta Fırında Sardalya Tarifi - Sardalya Fırında Nasıl?

  1. Balıkların üzerindeki pullar bıçağın tersi ile hafifçe kazınarak veya akar suda elle ovuşturarak alınır.
  2. Sardalya balığı nasıl temizlenir? Balık bir elin avuç kısmına alınır. Diğer elin baş ve işaret parmağı yardımıyla balığın başı tutulur ve koparılır. İşaret parmağı ile kılçık üzerindeki iç organlar sıyrılarak çıkartılır. Çok azan akan suyun altında balığın iç kısmı başparmağın tersi ile sertçe bastırılarak tamamen temizlenir. Ardından bol suyun içinde tekrar yıkanır ve süzdürülür.
  3. Bol su ile yıkanarak iyice kurumaları için süzgeçte bekletilir. Üzerlerine bir tatlı kaşığı tuz serpiştirilerek elle karıştırılır.
  4. Balıklar sırt sırta gelecek şekilde tercihen teflon veya yapışmaz vasıflı bir tepsiye dizilir. İstenirse yağlı kağıtta fırında sardalya olarak da yapılabilir.
  5. Sardalya kaç dk pişer? Fırında sardalya kaç dakikada pişer? Sardalya küçük balık olduğu için çabuk pişer. Önceden 200 derecede ısıtılmış ızgara konumuna getirilmiş fırında 15 dakika kadar pişirilir. İstenirse balıklar fırının ızgara teline yerleştirilip damlamaya tedbir olarak ızgara telinin tam altına fırının tepsisi yerleştirilerek de pişirilir. Tepside pişiriliyorsa balıkların üst kısmı pişince alt – üst edilir. Diğer tarafta kızarınca fırından alınır.
  6. İsteğe göre yeşilliklerle süslenen bir servis tabağında limon ile beraber sıcak olarak sunulur. Fırında Sardalya Izgara yanına rokalı marullu salatalar da yakışacaktır. Balıkların üzerine servis evvelinde zeytinyağı, limon suyu, ince kıyılmış maydanoz ve rende sarımsakla hazırlanan bir sos gezdirilebilir.

"Fırında Sardalya Balık Nasıl Olur? Sardalya Balığı Izgarası Nasıl Yapılır?" ile Alakalı Diğer Hususlar ve Fırında Sardalya (Sardalye) Izgara Tarifi Püf Noktaları

  1. Fırında ızgara sardalya tarifinde sardalye (ateş balığı) mevsiminde yağlı bir balık olduğu için tepsiyi ayrıca yağlamaya gerek yoktur. Bu şekilde fırında sardalya ızgara yağ ilavesi olmadan yapılabilir. Balığın daha az yağlı olduğu durumlarda fırında sardalya yaparken istenirse yağlanmış fırın tepsisi kullanılabileceği gibi fırın tepsisinin daha temiz kalmasını için yağlı kağıtta da pişirilebilir. Hatta balıkların kendi de yağlanır. Yıkanan balıkların suyu süzülünce tuzlanır. Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirerek karıştırılır. Diğer bir usulde zeytinyağı ve taze karabiber küçük bir kasede karıştırılıp fırçayla balıkların üzerine hafifçe sürülür. Izgaraya alınan balıkların üzerlerini de ara ara yağlamak gerekebilir.Sardalya mangalda olur mu? Mangalda Sardalya ızgara kaç dakikada pişer? Sardalya ne kadar sürede pişer? Kor haline gelmiş mangal kömürü ızgarasında, nispeten kuvvetli ateşte her bir taraf beşer dakika pişirilir. Yağsız tavada sardalya nasıl pişirilir? Sardalya tava nasıl olur? denirse 🐟SARDALYA TAVA TARİFİ yazısı incelenebilir.
  2. Balıklarla birlikte tepside veya ızgarada halka doğranmış soğanla domates ve biber dilimleri de pişirilebilir.
  3. Sardalya hamsinin yakın akrabası olup sürüler halinde kıyılar boyunca göç eder. Kurutularak, tuzlanarak, balık yağı ve balık unu imalatında kullanılır. Sardalya adı konserve yapılmasından dolayı konserve ile anılagelmiştir. Hatta ringa konservesi de aynı isimdedir. Akdeniz'de 15-20 cm iken okyanusta 30 cm kadar irileşirler. Karadeniz'de hamsi neyse Portekiz, İspanyanın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için de sardalya o değerdedir. Bu ülke mutfaklarında sardalya üzerine bir çok yemek bulunur. Ülkemizde Çanakkale civarında, Kuzey egede bolca yakalanan sar dalyanın en lezzetli mevsimi temmuz-ekim dönemidir. Bu sürede ızgaraları, kağıt kebabı, buğulaması ve pilakisi yapılabilir. Kasım-haziran döneminde ise ancak pilaki ve buğulaması yapılabilir. Fırında Sardalya Buğulama tarifi için 🐟HAMSİ BUĞULAMA TARİFİ (HAMSİ PİLAKİ) usulü tatbik edilebilir. İklim değişmesi neticesinde artık Karadeniz'de de görülmektedir. Bu balığın küçüğüne papalina, akraba olan büyüğüne de tirsi adı verilir: 🐟MANGALDA TİRSİ IZGARA
  4. Fırında Kılçıksız Sardalya, Fırında Sardalya Fileto Izgara Sardalya ızgara tariflerini kılçıksız da yapmak mümkündür: Fırında sardalya kızartma yapmadan evvel balıkların kılçıkları kolayca çıkarılabilir. Sağ başparmak kılçığın bir yanında tutarak baş taraftan kuyruğa doğru parmak ilerletilerek kılçık etten ayrılır. Bir tarafı açtıktan sonra parmakla kılçığın ete yapışık diğer taraftan kılçığın alt tarafından tutup çekince kılçık gelecektir. Balık çok tazeyse bu biraz zor olacaktır. Bir gün sonra daha kolay olur.
  5. Sardalya Unlanır mı? Sardalya hangi unla yapılır? Fırında Mısır Unlu Sardalya Tarifi, Fırında Sardalya Mısır Unlu Nasıl yapılır? Sardalya Tarifi fırında yaparken istenirse ayıklanıp temizlenen balıklar tuz, karabiber, toz kırmızı biber gibi az miktar baharat karıştırılmış bir mısır ununa bulanarak tepsiye dizilebilir.
  6. Başka nasıl ızgara sardalya nasıl yapılır? Tost makinesinde sardalya Izgara sadeliğindeki yukarıdaki tarif yanında sardalya tel ızgaralarda, kızdırılmış elektrikli ızgarada, döküm tavada veya tost makinesi üzerinde de pişirilebilir. Tost makinesi için balığa istenirse sıvı yağ dökülüp karıştırılır. Şişlere dizilerek tost makinesinde iki dakika da pişirilebilir.
  7. Sardalya Tarifi Fırında Patatesli Sardalya Tarifi Balıklar temizlenip, yıkanır ve süzdürülür. Dört adet patates halka halka orta kalınlıkta doğranır ve tuz, pul biber, karabiber, kekikle harmanlanır. Patatesler yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Balıklar baharatlarla harmanlanıp, patateslerin üzerine yerleştirilir. Bir adet kuru soğan halka doğranıp balıkların boşluklarına yerleştirilir. Yarım limon suyu ve üç yemek kaşığı sıvı yağ balıkların üzerine gezdirilir. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana ve patatesler pişene kadar takriben yarım saat pişirilir. Bu tarif Fırında Sebzeli Sardalya, Soslu Sardalya Izgara olarak yapılacaksa patatesler önceden haşlanıp diğer sebzeler de ilave edilir: Dört adet patates hafif sert kalacak seviyede haşlanır soğutulur ve yuvarlak dilimlenir. Bir kilo sardalya ayıklanıp temizlenir. Bir fırın tepsisine veya borcama zeytinyağı konulur. Üzerine sırasıyla sardalyaları, piyazlık doğranmış iki büyük kuru soğanı, dilim patatesler, iki adet domates yerleştirilir. İstenirse bir adet ince doğranmış kırmızı kapya biber ve acı biber de ilave edilir. Tuz, taze çekilmiş karabiber serpilir, bir yemek kaşığı sıvı yağ ve yarım limonun suyu gezdirilir. İstenirse iki defne yaprağı da konulabilir. Yarım limonun yuvarlak doğranmış dilimleri ile en üste maydanoz yaprakları usulünce yerleştirilir. Yarım çay bardağı su gezdirilir ve fırının en altına bir kâse su konur. Önceden 200 dereceye ayarlanmış fırına verilir. Pişerken suyu biterse az az sıcak su ilave edilebilir. Patatesler pişince çıkarılır. Fırında Soslu Sardalya Izgarada çeşitli soslarla marine edilip fırına verilebilir. Mesela balıklar yarım çay bardağı zeytinyağı, tuz, karabiber, bir adet limonun suyu, ince doğranmış maydanozlardan oluşan terbiye içinde marine de edilip buzdolabında yarım saat dinlendirilir. Fırında, mangalda, elektrikli tel ızgara veya döküm ızgarada pişirilebilir.
  8. Asma yaprağında sardalya ızgara nasıl yapılır? Asma yaprağında sardalye özel bir lezzete sahiptir. Ayıklanmış sardalyalar soğuk bir suda iyice temizlenir. Bir süzgece alınıp süzdürülür. Geniş bir kapta üç yemek kaşığı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karabibere harmanlanır. On beş dakika dinlendirilir. Sapları koparılan asma yaprakları damarlı tarafı üste gelecek biçimde yerleştirilir. Sardalyaları bu kısma konulup sarılır. Orta ateşte ısıtılan ızgara tavasına bir yemek kaşığı zeytinyağı dökülüp yayılır. Sardalyalar tavaya yerleştirilir. Dört - beş dakika sonra asma yaprakları hafif solunca diğer tarafları da pişirilir. Sıcak sunulur. Bir borcam veya yağlı tepsiye dizilerek 200 derece fırında 15 dakikada pişirilebilir.
  9. Izgara Sardalya Kalori, Fırında Sardalya Kalori Pişmiş sardalyanın 100 gramında 138 kcal kalori, 200 gramlık bir porsiyonunda 276 kalori bulunmaktadır. Sardalya balığı faydalı mı? Sardalya kas gelişimi için gerekli protein, iyot, selenyum, kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, çinko, B12, A ve D vitaminleri ile omega 3 yağ asitlerini yüksek miktarda ihtiva eder. Omega3 kalp ve damar sağlığı, göz ve saçlar için faydalıdır. Kalsiyum ve D vitamini kemikleri kuvvetlendirir. D vitamini ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir. B12 sinir sistemi ve kan hücreleri için yararlıdır. Selenyum antioksidan vasfı ile doku ve organ hasarlarını azaltır.
  10. Sardalya balığı nasıl bir balıktır? yanları gümüş rengi iken vücudunun üst tarafı yeşilimsi olan sardalya hamsiye benzeyen bir balık çeşididir. Kolaylıkla dökülen pulları olan sardalya aynı zamanda, avlandıktan sonra oldukça çabuk bozulan balıklardandır. Yeşil üzerine mavi benekleri olan sardalya, hamsiden sonra en çok tüketilen balık türüdür. Sardalye balığı nerede yetişir? Denizlerimizde gezici balıklardan sayılırlar. Ekseriyetle Ege ve Marmara'da yaşarlar. Az soğuk ve ılıman denizlerde yaşayan sardalyalar büyük sürüler olarak, ilkbaharda Ege'den Marmara'ya göç ederler. Marmara'dakiler İstanbul Boğazı'nı geçip boğazın Karadeniz bölgesine ulaşırlar. Sonbaharda tersine göç ederler. Ege ve Marmara'da göç etmeyen sardalya sürüleri de vardır, yazın kıyıya yaklaşır, kışın derine giderler. Karadeniz'de daha az bulunan sardalyanın iri boyları Akdeniz'de bulunur. Yirmi santim civarındakilere "malta sardalyası" denir. Ege ve Marmara'dakiler ortalama 15cm'dir. "Ateş balığı" namının sebebi geçmişte bu balıkların denizde ateş yakılıp kabartılarak ağlara vurdurulup yakalanmasındandır. Clupea aurita denilen türü Ege'de "frissa" olarak adlandırılır. Bazen de kolyoz sürülerine karışırlar. Sardalya Tava mi ızgara mi? Karbonatlı sardalya dahil sardalya ile alakalı teferruatlı tafsilat 🐟SARDALYA TAVA TARİFİ yazısında bulunabilir.
  11. Sardalya balığı en güzel nasıl pişirilir? Sardalya Fırında mı Tavada mı? Sardalya Tava mı Izgara mı?
YukarıYukarı