mikrofon

Demirhindi Şerbeti Tarifi, Nasıl Yapılır? 🍹🥤

Nefis ve ferahlatıcı bir içecek hazırlamaya ne dersiniz? Tatlı ekşi tadıyla, sayısız faydasıyla demirhindi mutfaklarda kendine yer edinmeyi hak ediyor. Demirhindi şerbeti nedir? Demirhindi Şerbeti (Tamarind, Hint Hurması, Temr-i Hindi) nasıl yapılır? Demirhindi şerbeti ne ise yarar? Demirhindinin en yaygın kullanış biçimi demirhindi şerbeti olarak tüketilmesidir. Serinletici, susuzluğu giderici ve hazmı kolaylaştırıcı tesiriyle yemeklerin yanında içilmesi önerilir. Bu sebeple Ramazan iftar, sahur menülerinde de yer alır. Kolay demirhindi şerbetinin resimli güvenilir tarifi!

DEMIRHINDI SERBETI TAMARIND

Demirhindi Şerbeti İçinde Neler var? Demirhindi Şerbeti Malzemeleri - Demirhindi Şerbeti İçindekiler

Kabuklu olarak 300 gr demirhindi

(Kabuklarından ayrılmış haliyle iç olarak 200 gr)

Beş bardak su

Üç yemek kaşığı toz şeker

Bir - iki kabuk tarçın

İstenirse birkaç tane karanfil veya vanilya

DEMIRHINDI SERBETI TAMARIND 2DEMIRHINDI SERBETI TAMARIND 5

Demirhindi Şerbeti Tarifi - Demirhindi Şerbeti Nasıl Yapılır? - Demirhindi Şerbeti Orjinal Tarifi - Demir Hindi Nasıl Yapılır?

  1. Demirhindi nasıl kaynatılır? Demirhindilerin kabukları soyulup tencereye konulur.
  2. Beş bardak su eklenerek bir gece buzdolabında bekletilir. Daha kısa süre (bir – iki saat) beklemek için su sıcak olarak konulabilir. Bu aşamadaki tadı da bazıları için yeterli ve daha tabiî olması gerekçesiyle süzülerek içilmesi tercih edilebilir. Ancak bu durumda hafif ekşi tadı sebebiyle bir miktar balla tatlandırılması gerekebilir.
  3. Demirhindi şerbeti kaç dakika kaynatılır? Demirhindi şerbeti ne kadar kaynatılır? Tencere ocağa konularak on beş - yirmi dakika kadar kaynatılır.
  4. Şeker, kabuk tarçın (istenirse karanfil, vanilya) ve ilave edilerek beş dakika sonra ocaktan alınır.
  5. Sıcaklığı gidince süzgeçten (veya tülbentten) geçirilerek saklanmak üzere sürahilere konulur.
  6. Demirhindi şerbeti (Tamarind, Hint Hurması, Temr-i Hindi) sade olarak sunulabileceği gibi nane yaprağı ve limon dilimleri eşliğinde sunulabilir. Yazın buzlu olarak tercih edilirse de kışın sadece hafif serin olması yeterlidir.

Demirhindi Şerbet Tarifi (Tamarind, Hint Hurması, Temr-i Hindi), Demirhindi Şerbetinin Orjinal Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve "Demirhindi Nedir Faydaları Nelerdir? Demirhindi Suyu Nasıl Yapılır?" Püf Noktaları

  1. Hususiyetle sıcak ramazan aylarında iftar sofralarında hararete karşı ve orucu daha kolay tutmaya yardımcı olması maksadıyla Osmanlı mutfağının da değerli bir lezzeti olan bu şerbet içilir. Ancak tadını beğenenler ve/ veya yararını umanlar için bütün yıl sofralarda veya ikramlarda yer alabilir. Demirhindi şerbeti tadı nasıldır? Osmanlı mutfağındaki gibi kırk çeşit baharat eklenmeden de mayhoş tadı ile nefis bir şerbet elde edilebilir. Demirhindi şerbeti nasıl tüketilir? Akşam yemeğinden veya iftardan sonra en fazla 2 bardak demirhindi şerbeti içilmesini tavsiye edilir.
  2. Demirhindi Şerbeti Osmanlı Usulü Demirhindi Şerbeti Osmanlı demirhindi şerbeti tarifi ile daha farklı bir lezzet arayışında olanlar veya Osmanlı mutfağını daha yakından anlamak isteyenler için şerbete katılması beklenen baharat ve maddeler şu şekilde sıralanabilir: Tarçın, vanilya, zencefil, meyan, zerdeçal, kuşburnu, hurma, siyah üzüm, kuru kayısı, okaliptus yaprağı, kişniş tohumu, havlıcan, karanfil, kavrulmuş kahve çekirdeği, yenibahar, elma kurusu, ardıç tohumu, darulfülfül, keçiboynuzu, böğürtlen kökü, anason, kakule, şeker, udihindi, çörekotu, lohusa şekeri, yasemin çiçeği, karabiber, rezene, menengiç, miski amber, çiçek ıhlamur, muskat, hibiskus, kebabiye, damla sakızı, gül suyu, hünnap, safran.
  3. Bu arada tatlandırma maksadıyla şeker yerine kaynatma öncesi eklenmesinin yanlış olduğunu düşündüğümüz bal, kaynatma sonrası veya sunum öncesi ilave edilebilir.
  4. Demirhindi Şerbeti Tarifi Kaynatmadan yapılır mı? Pek çok yerde kaynatılma usulü benimsenmiştir. Bununla beraber kaynatmadan, sabaha kadar suda bekletilirse de aromasını verir.
  5. Demirhindi nedir ne işe yarar? Demirhindi bir tür tropikal meyvedir. Dünyadaki birçok yemekte kullanılır ve hatta tıbbi özelliklere sahip olabilir. Demirhindi 20-25 metrelik bir ağaca ve keçiboynuzuna benzer meyvelerine verilen addır. Hint hurması olarak da bilinen demirhindi, bakteri ve virüslerle savaşan antioksidan bakımından zengin bir meyvedir. Ortalama 150 yıllık ömrü vardır ve koyu kestane renginde meyve verir. Arapların Hint meyvesi de dediği demirhindi Osmanlıdan bu yana kullanılıyor. Osmanlı kültüründe içine farklı baharat, bitki ve kökler katılıp kaynatılarak yapılan Demir hindi şerbeti altın ibriklerde sunulan çok değerli ve şifalı bir içecek olarak ifade edilirdi. Baklaya benzer bu meyveler, biraz keçiboynuzu meyvesini hatırlatır. Meyvenin içi sulu ve etli bir yapıdadır. Yenilen kısmı da bu iç tarafıdır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde savaş zamanında sabah akşam demirhindi kaynatılarak askerlere içirildiği rivayet edilir. Demirhindi, bilimsel olarak Tamarindus indica olarak bilinen bir sert ağaçtır. Afrika'ya özgüdür, ancak aynı zamanda Hindistan, Pakistan ve diğer birçok tropikal bölgede de yetişir. Ağaç, lifli bir hamurla çevrili tohumlarla dolu fasulye benzeri baklalar üretir. Genç meyvenin eti yeşil ve ekşidir. Olgunlaştıkça, sulu hamur macun kıvamına gelir ve daha tatlı-ekşi olur. Demirhindi küspesi ayrıca metal cila olarak da kullanılabilir. Bakır ve bronzdan kararmayı gidermeye yardımcı olan tartarik asit ihtiva eder. Leke çıkarıcı olarak kullanılabilir.
  6. Demirhindi şerbeti nasıl kullanılır? Demir Hindi ile ne yapılır? Demir hindi nasıl kullanılır? Şerbetinin hazırlanması dışında kurutularak baharat şeklinde kullanımı da oldukça yaygındır. Hindistan başta olmak üzere, Tay, Meksika ve Akdeniz mutfaklarında baharat olarak bulunur. Reçellerde, barbekü sosları ve çorbalar gibi pek çok alanda kullanılır. Tatlı ve tuzlu yemeklerde kullanılabilir veya doğrudan bakladan yenebilir. Demirhindi, dünya çapında kullanılan popüler bir tatlı ve ekşi meyvedir. Pek çok faydalı besin maddesine sahip olmasına rağmen, şeker oranı da çok yüksektir. Bu meyveyi yemenin en sağlıklı yolu çiğ veya tuzlu yemeklerde bir katkı olarak kullanmaktır. Diğer taraftan demirhindi ezmesi olarak tüketilen ürün, tatlı ekşi demirhindi meyvesinin kurutulmuş şeklidir. Şerbetten daha koyu olarak macun kıvamına getirilir. Bu karışımdan bir yemek kaşığı çorbalara ve yemeklere konulduğunda bağlayıcı vasfı ve aroması ile lezzetli yemekler elde edilir. Ayrıca demirhindi çayı bitki çayları arasında çok mühim bir yere sahiptir. Vücuttaki kanserleşme veya bozulan hücre organ ve dokuları serbest radikalleri toplayarak onarır. Demirhindi hoşafı veya kompostosu bilhassa ağır etli yemeklerin ve pilav gibi kuru gıdaların yanında ferahlatıcı ve serinletici bir tesirdedir. Demirhindi gazozu tabii vasıfta olduğundan normal gazozların sebep olduğu şişkinliğe sebep olmaz. Bunun dışında Osmanlı mutfağında murabba denilen koyu bir reçel çeşidinde de demirhindiden istifade edilirdi. Demirhindi çekirdekleri bir gece suda bekletilip kavrularak damak tadına göre tuz veya şeker eklenir. Tozu da tatlılara veya yemeklere ilave edilir. Demirhindinin kabuk, çekirdek, meyve ve yaprakları ayrı olarak da tüketilmektedir. Demirhindi ile yapılacak yemekler: Hülasa demirhindi tohumu baharat vazifesiyle tencere yemeklerinde, meyvesi sosları aromalandırmada, yaprak ve çiçekleri ise çorba ve salatalarda yer alır. Demirhindi meyveleri üzerine biraz şeker dökülüp yenilebilir. Afrika’da bu şekilde yenir ve etli kısımları da yemeklerde baharat olarak kullanılır. Salatalara sos olarak, çorba ve turşulara renk vermesi gayesiyle tercih edilir. Çayı içilir. Memleketimizde daha ziyade Ramazan şerbetlerinde kullanılır.
  7. Demirhindi Besin Değerleri (Kaynak) Tek bir fincan (120 gram) posa şunları ihtiva eder: Maddeler ve günlük ihtiyacı karşılama seviyeleri: Magnezyum: (% 28), Potasyum: (% 22), Demir: (% 19) Kalsiyum: (% 9) Fosfor: (% 14) B1 Vitamini (tiamin): (% 34) B2 Vitamini (riboflavin): (% 11) B3 Vitamini (niasin): (% 12). Eser miktarda C vitamini, K vitamini, B6 vitamini (piridoksin), folat, B5 vitamini (pantotenik asit), bakır ve selenyum. Ayrıca 6 gram lif, 3 gram protein ve 1 gram yağa sahiptir. Bu, neredeyse tamamı şekerden olan toplam 287 kalori ile gelir. Aslında, tek bir bardak demirhindi, 17,5 çay kaşığı şekere eşdeğer olan şeker şeklinde 69 gram karbonhidrat içerir. Şeker içeriğine rağmen demirhindi posası, metabolik sendrom ve tip 2 diyabetle bağlantılı tür olan ilave şeker değil, meyve olarak kabul edilir. (Kaynak). Bununla birlikte, demirhindi kalori bakımından diğer birçok meyveye kıyasla oldukça yüksektir ve bu, kalori alımını kontrol etmeye çalışan insanlar için bir mesele olabilir. Aynı zamanda, sağlık faydaları olan, doğal olarak oluşan bitki bileşikleri olan polifenolleri de içerir. Birçoğu vücutta antioksidan görevi görür. (Kaynak)
  8. Demirhindi nasıl saklanır? Saf meyveyi üç ana biçimde bulunabilir: 1) Ham kapsüller: Een az işlenmiş demirhindi şeklidir. Hala sağlamdırlar ve posayı çıkarmak için kolayca açılabilirler. 2) Preslenmiş blok: Bunları yapmak için kabuk ve tohumlar çıkarılır ve hamur sıkıştırılarak blok haline getirilir. Bu bloklar, ham demirhindiden bir adım uzaktadır. 3) Konsantre: Demirhindi konsantresi, kaynatılmış hamurdur. Koruyucular da eklenebilir. ayrıca şeker ve şurup olarak da mevcuttur. Demirhindi kuru olarak muhafaza edildiğinde bir yıl civarında buzdolabı gibi serin ve rutubetsiz yerde tazeliğini korur. Güneşe maruz kalmamalıdır. Lakin sıvı olarak, şerbet, komposto gibi ürünlerde bir haftadan kısa bir süre içinde tüketilmelidir. Demirhindi sıvı ürünleri dondurulmak suretiyle beş ay saklanabilir.
  9. Osmanlı şerbeti ne kadar kaynatılır? RAMAZAN ŞERBETİ TARİFİ☪️📿🕌🍹🥤, GÜL ŞERBETİ TARİFİ (Osmanlı Mutfağı)🌹🥤, MEYAN KÖKÜ ŞERBETİ🍹 (Mayan Aşlama Boyam Biyam Tatlı kök)🥤, REYHAN ŞERBETİ NASIL YAPILIR?🍹🥤
  10. Demirhindi Şerbeti Migros Ağustos 2021 itibariyle 225 gramlık Demirhindi Paketi 19,90 TL. Osmanoğlu Demirhindi şerbeti de Bim'e Ramazan aylarında gelmektedir. Bu dönemde Demirhindi Şerbeti - A101'de de satılabilmektedir.
  11. Şehzade şerbeti nasıl yapılır? Yarımşar litre ananas ve çilek suyu bir kapta karıştırılır. 250 gram kavun ve altı adet kayısı kurusu blenderde püre haline getirilir. Meyve suyu karışımını blendere eklenip karıştırılır. Bir tatlı kaşığı süzme bal eklenir. Hazırlanan şerbeti kokteyl bardaklarına paylaştırıp 5-7 kırık buz parçası eklenip sunulur.
  12. Demirhindi bağı nasıl yapılır? Demirhindi ile Hindiba kelimelerinin ikisinde de "hindi" ibaresini bulunması mevzuya yabancı olanlarda kafa karışıklığına yol açabilir.
  13. Demirhindi Sosu Tarifi Elli gram demirhindi, yarım çay bardağı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı nar ekşisi, bir tutam kara kekik ve tuz çırpılarak salatların üzerine gezdirilecek bir sos elde edilebilir.
  14. Demirhindi Çayı Tarifi, Demirhindi Kürü Tarifi Demirhindi çayı tarifi ile faydalı bir kür elde edilebilir. Hazırlamak için önce beş su bardağı su kaynatılır. Su kaynamadan evvel yirmi gram demirhindi meyvesi suya ilave edilir. İyice kaynayınca soğumaya alınır. Çay soğuyunca sabah ve akşam olarak günde iki sefer tok veya aç karnına içilebilir.
  15. Sup Tarifi Ev Yapımı Supangle Tarifi Nasıl Yapılır? (Soupe Anglaise, Floransa: Zuppa Inglese)

Demirhindi Şerbeti Ne İşe Yarar? Demirhindi Şerbeti Faydaları ve Zararları, Demir Hindi Şerbeti Faydaları - Demirhindi Zararları Nelerdir?

İşte eklem ağrılarından ağız yaralarına kadar demirhindinin muhteşem faydaları...

Demirhindi Şerbetinin Yararları Demirhindi ananevi tıpta önemli bir rol oynamıştır. İçecek formunda, ekseriyetle ishal, kabızlık, ateş ve peptik ülser tedavisinde kullanılmıştır. Kabuk ve yapraklar da yara iyileşmesini desteklemek için kullanıldı. Modern araştırmacılar şimdi bu bitkiyi potansiyel tıbbi kullanımlar için inceliyorlar. Demirhindi içindeki polifenoller, antioksidan ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Bunlar kalp hastalığı, kanser ve şeker hastalığı gibi hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. Tohum özütü ayrıca kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilirken, posa özütü vücut ağırlığını kaybetmeye ve yağlı karaciğer hastalığını tersine çevirmeye yardımcı olabilir. (Kaynak)
1) Antioksidanları Kalp Sağlığını İyileştirebilir: Bu meyve kalp sağlığını çeşitli şekillerde artırabilir. Flavonoidler gibi polifenoller içerir ve bunlardan bazıları kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Yüksek kolesterollü hamsterlerde yapılan bir çalışmada, demirhindi meyve özütünün toplam kolesterolü, LDL ("kötü") kolesterolü ve trigliseridleri düşürdüğünü gösterdi (Kaynak). Bu meyvede bulunan antioksidanlar, kalp hastalığının önemli bir nedeni olan LDL kolesterolün oksidatif hasarını azaltmaya yardımcı olabilir. Demirhindi posası, kalp hastalığına ve oksidatif hasara karşı koruyabilen bitki bileşikleri taşır.
2) Faydalı Magnezyum Açısından Yüksektir: 28 gram veya çeyrek fincan posadan biraz daha az demirhindi, günlük ihtiyacın % 6'sını sağlar. Magnezyumun birçok sağlık yararı vardır ve 600'den fazla vücut fonksiyonunda rol oynar. Ayrıca kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir ve anti-inflamatuar ve anti-diyabetik tesirlere sahiptir.
3) Anti-fungal, Antiviral ve Antibakteriyel Etkilere Sahip Olabilir: Demirhindi özü, antimikrobiyal tesirlere sahip tabii maddeler ihtiva eder. (Kaynak). Aslında araştırmalar, bu bitkinin anti-fungal, antiviral ve antibakteriyel aktiviteye sahip olabileceğini gösteriyor. Ayrıca halk tıbbında sıtma gibi hastalıkları tedavi etmek için de kullanılmıştır Lupeol adı verilen bir madde, demirhindinin antibakteriyel tesirleri ile bilinir. Günümüzde antibiyotik direnci arttığından, araştırmacılar bilhassa bakterilerle savaşmak için şifalı bitkileri kullanmakla ilgileniyorlar. Çeşitli araştırmalar, demirhindinin birçok farklı mikropla savaşabileceğini göstermektedir. Bakterileri, virüsleri, mantarları ve parazitleri öldürmeye yardımcı olabilir.

Demirhindi meyvesi içerisindeki maddeler sayesinde kalp sağlığını iyileştirir, kilo vermeyi kolaylaştırır, kabızlığa iyi gelir ve zararlı bakterilerle ve virüslerle savaşır. Demirhindi çok kuvvetli bir antioksidandır. Serbest radikaller ile savaşarak hücrelerin zarar görmesine mani olur. Bir kase demirhindi, günlük magnezyum ihtiyacının %28’i için yeterlidir. Ülserde mide asit salgısını azaltıcı tesiri bulunur. Kötü kolesterolü azaltır, kan basıncını düzenler. Böylece kalp sağlığı için oldukça tesirli bir besindir. Kabızlığa faydalıdır. Ciltteki lekelere ve çillere karşı renk açıcıdır. Bağışıklık sistemini destekler. Bronşit ve göz inflamasyonları için ilaç vazifesi alır. Bakteri ve virüslerle savaşır, solunumla bulaşan hastalıklara karşı kuvvetli bir savunma oluşturur. Demirhindi suyu göz hastalıklarında ve kuru göz tedavisinde kullanılır. Eklem ağrıları üzerinde faydalıdır. Gargarası ağız yaralarına iyi gelir. Gut ve eklem iltihaplanmasında rahatlama sağlar. Hararete, susuzluğa, hazımsızlığa, soğuk algınlığına, romatizma ağrılarına, mide rahatsızlıklarına, zihinsel ve bedensel yorgunluklara, ihtiva ettiği demirle halsizliğe ve kansızlığa karşı, enerji ve kuvvet verici, bağışıklık ve sindirim sistemini güçlendirici olduğu düşünülen bir içecektir. Cildi pul pul dökmek ve cildi parlatmak için yardımcı olabilir: Demirhindi meyvesinin hamuru, eski çağlardan beri tabii bir cilt ovma malzemesi olarak kullanılır. Alfa-hidroksil asitlerin (AHA) varlığı sebebiyle daha pürüzsüz ve daha açık bir cildi sağlamaya yardımcı olur. Demirhindi hamurundaki AHA'lar tartarik asit (% 8-23.8), laktik asit (% 2), sitrik asit ve malik asidi ihtiva eder. Bu AHA'lar, pektin ile birlikte cildi nemlendirir. Yatıştırıcı, kaygı giderici, sakinleştirici, idrar söktürücü vasıfta olması beklenir. Demirhindi şerbeti kilo verdirir mı? Obezite kalp, karaciğer, böbrek ve çeşitli metabolik bozukluklarla bağlantılıdır. Araştırmacılar sıçan çalışmalarında demirhindinin kilo yönetimi ve obezite üzerindeki tesirini tetkik ettiler. Demirhindi hamurunun kötü kolesterolü (LDL) düşürdüğü ve plazmada iyi kolesterolü (HDL) arttırdığı bulundu. Bu anti-obezite etkisi, yüksek yağlı bir diyete sahip fareler 10 hafta boyunca ağızdan 5, 25 veya 50 mg / kg demirhindi posası özü aldığında görülmüştür. Bu çalışma aynı zamanda bu farelerde vücut ağırlığı kaybına yol açmıştır. Ayrıca bu ekstrakt, yağ asidi sentezinin (FAS) aktivitesini azaltmaktadır. FAS, vücuttaki yağ dokusunun oluşumunu destekleyen bir enzimdir. Ayrıca serbest radikallerce lipitlerin oksidasyonuna da mani olmaktadır. Fareler üzerinde yapılan demirhindi çalışması, bu ekstraktın antioksidan vasıflarını da ortaya çıkarmıştır.

Demirhindi Şerbeti Zararları, Demirhindi Şerbetini Kimler Kullanamaz? Tüm şifalı meyve ve otlarda olduğu gibi, demirhindinin kullanımı da kontrollü ve ölçülü olmayı gerektirir. Eğer belli bir hastalık söz konusu ise veya olmasından şüpheleniliyorsa, düzenli ilaç kullanılıyorsa, hamilelik, emzirme veya bilinen farklı bir sağlık durumu varsa, demirhindi ve diğer şifalı bitkileri tüketmekten kaçınılması gerekir. Özellikle kronik hastalıkları olanlar ya da alerjik reaksiyonlara meyilli olanlar hekime danışmadan demirhindi tüketmemelidir. Bitkilerin şifalarından faydalanmaya başlamadan önce mutlaka bir doktordan tavsiye almakta fayda var. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) demirhindi meyvelerini emniyetli olduğunu ve toksik olmadığını değerlendirmektedir. Sıçan çalışmaları, ekstraktının 5000 mg / kg ve 3000 mg / kg dozlarının uygulanmasından sonra bile mortalite / toksisite göstermemiştir. Bununla birlikte, böbrekler aşırı mineral yüklenmesinden etkilenebilir. Ayrıca "Demirhindi Şekeri" olarak piyasaya sunulan bazı mamuller güvensiz kurşun seviyesine sahip olabilir: Kurşuna maruz kalma, özellikle çocuklar ve hamile kadınlar için tehlikelidir. Böbreklere ve sinir sistemine zarar verebilir.

YukarıYukarı