mikrofon

Kızılcık Marmelatı Tarifi Nasıl Yapılır?

Kızılcık marmelatı nedir? Kızılcık marmelatı nasıl yapılır tarifi nasıldır? Bazen kızılcık reçeli tarifi olarak adlandırılan bu nefis lezzet kahvaltı sofralarını zenginleştirecektir. Hele de yanında taze kaymak varsa... Şeker ilave etmeden yapılması şekersiz kızılcık marmelatı tarifi haline getirebilirse de dayanıklılığı ve çocuklarca sevilme seviyesi düşecektir. İşte resimli kolay kızılcık marmelatı tarifi...

KIZILCIK MARMELATI TARIFI 6

Kızılcık Marmelatı Tarifi için Malzemeler

Bir kg dağ kızılcığı (küçük ve koyu renkli)

Bir kg toz şeker

Yarım limon veya iki - üç parça limon tuzu

İstenirse iki - üç karanfil ve bir çubuk tarçın

KIZILCIK MARMELATI TARIFI 7KIZILCIK MARMELATI TARIFI 9KIZILCIK MARMELATI TARIFI 8

Çiğden Kızılcık Marmelatı Tarifi - Kiren Marmelatı Nasıl Yapılır?

  1. Kızılcıklar yıkanır ve varsa sapları ayıklanır. Derin bir tencerede üzerini geçecek kadar su konularak ocakta kaynatılır. Maksat kızılcık marmelat yapılışı için kızılcıkların çekirdeklerinden kolay ayrılmasıdır. Kaynayınca dibi tutmasın diye ara ara tahta bir kaşıkla karıştırılır. Kızılcıklar yumuşayıp kabukları patlayınca altı kapatılır. "Eğer çok olgun meyveler kullanılıyorsa kaynatmaya gerek olmaz." dense de çiğden kızılcık marmelatının bozulma ihtimali daha yüksektir.
  2. Ilındıktan sonra yayvan bir tencerenin üzerine genişçe ince delikli bir süzgeç (kemis veya makarna süzgeci) yerleştirilir. Kızılcıklar suyla birlikte süzgece aktarılır.
  3. Önce kaşık yardımıyla ezilir. Ardından çekirdeklerinden arındırmak için elin iç kısmı ile bastırılarak süzgeçten geçirilir. Yalnızca çekirdekleri ve kabukları kalana, süzgeç üstündeki kısım kuru kalana kadar ovmaya devam devam edilip çekirdekleri ayrılır. Süzgecin delikleri altında kalan püre kısımları doldukça kabın içine aktarılır.
  4. Elde edilen kızılcık püresinin üzerine toz şeker ilave edilerek kısık ateşte taşmaması ve dibinin tutmaması için ara sıra karıştırılarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca üzerinde oluşan köpükler kaşıkla alınır. İstenirse köpük olmasın diye kızılcık püresine bir çay kaşığı tereyağı, farklı koku ve lezzet için karanfil ve çubuk tarçın ilave edilebilir. Püre katılaşınca limon tuzları çok az bir suyun içerisinde eritilerek kızılcıklara karıştırılır. Bir - iki taşım kaynadıktan sonra kızılcık marmelatının altı kapatılır. İstenen kıvama göre çok veya az kaynatılabilir. Sıcakken kıvamı anlaşılması zordur. Bir yemek kaşığı kızılcık marmelatını çay tabağına alıp soğuyunca ortadan atılan çizik geç birleşiyorsa kıvam olmuş demektir. Buzdolabında soğutulmuş çay tabağına damlatıldığında kolayca akmıyor olması da diğer bir kıvam belirleme usulüdür.
  5. Kızılcık Marmelatı tenceresinde ılındıktan sonra soğuk temiz cam kavanozlara kapatılarak saklanır. Uzun süre dayanması için sıcak halde kavanozlara doldurulur, üzerine hiç kullanılmamış ve kaynamış kavanoz kapakları sıkıca kapatılır, ters çevrilerek bir gün soğumaya bırakılır. Güneş almayan bir yerde tercihen buzdolabında saklanır. Diğer bir usulde, kızılcık marmeladı nispeten sulu bir kıvamda ocaktan alındıktan sonra geniş kaplara konulup üzeri tülbentle örtülü halde bir kaç gün toz bulunmayan güneş gören temiz bir yerde sık sık karıştırılmak suretiyle kıvam alması beklenir.

KIZILCIK MARMELATI TARIFI 5

Kızılcık Marmelatı Tarifi, Recel Marmelatı Nasıl Yapılır? ile Alakalı Diğer Hususlar ve Kızılcık Marmelatı Yapılışı Püf Noktaları

Kızılcık: Daha çok Karadeniz Bölgesinde yetişen; ağustos, eylül ve ekim aylarında ortaya çıkan Kızılcık zeytin büyüklüğünde, ekşimsi tadı ile kırmızı renkli bir meyvedir. Kiren, kiran, zoğal, eylül kirazı, ergen ve eğren gibi mahalli isimlendirmeleri olan kızılcık meyveleri taze veya kurutularak, marmelat ve içecek olarak tüketilebilir. Kızılcık ağacının çiçekleri umumiyetle sarıdır. Ortalama 100 gram kızılcık 46 kcal enerji, 100 gramlık kızılcık sadece 12.2 gram karbonhidrat ihtiva eder. A, C, E ve K vitaminleri açısından çok zengin olan kızılcık, tiamin, riboflavin, piridoksin gibi vücut sağlığı açısından hayati değer taşıyan maddelere sahiptir. İyi derecede sodyum ve potasyum ihtiva eden kızılcık ayrıca mineraller açısından da çok zengin sayılmaktadır. Kalsiyum, demir, bakır, manganez de kızılcığın içindeki minerallerden sadece birkaçıdır.

Kızılcık marmelatı ne ise yarar? Kızılcık marmelatı neye iyi gelir? Kızılcık Marmelatlının Faydaları ZARARLARI Kızılcığın Faydaları Zararları ise C vitamini, ve bir antioksidan olan melatonin ihtiva eden kızılcığın kansere, kan pıhtılaşmasına, solunum yolu bakterilerine, idrar yolu enfeksiyonlarına karşı fayda sağladığına; kalp sağlığını, hücre yenilenmesini, kemik ve diş sağlığını ve ihtiva ettiği vitaminlerle (flavonoid, karotinoid) bağışıklığı desteklediğine inanılmaktadır. Kan pıhtılaşmasına karşı warfarin ve benzeri ilaçları, kan sulandırıcı ilaçları kullanan, kalp ritim bozukluğu, böbrek taşı veya panik atağı olan hastalar, kızılcık tüketmeden evvel doktorlarına danışmalılar. Asitli bir yapıda olduğu için muhtemel mide rahatsızlıklarına karşı ölçülü tüketmeliler.

Kızılcığın Faydaları ve E210: Benzoik asit: Benzoik asit gıdalarda, hem mayalara hem de mantara karşı koruyucu olarak kullanılır. Bakterilere karşı çok tesirli değildir ve pH 5'in üzerindeki ürünlerde (zayıf asidik veya nötr) etkisi olmaz. Yüksek yoğunlukta olduğunda ekşi tat oluşur. Kızılcık benzoik asitin oldukça zengin bir kaynağıdır. Ticari gayeler için, benzoik asit toluenden kimyasal olarak hazırlanır.

Kızılcıkla neler yapılır? Kızılcığın o albenili kırmızı renkli mayhoş buruk tatlı meyvelerinden reçel ve marmelat dışında kızılcık ekşisi, kızılcık şerbeti, kızılcık tarhanası, kızılcık suyu, ve kızılcık hoşafı yapılır.

Kızılcık marmelatı tarifini hazırlarken renk ve koku: Kızılcık marmelatı yapımında kimileri güzel kokması için pişeceği tencereye bir çubuk tarçın, lezzeti için bir karanfil, renk ve kıvamı için bir tatlı kaşığı kadar tereyağı ilave ederler.

Kızılcık marmelatı nerelerde kullanılır? Kızılcık Marmelatı Nasıl Yenilir? Kızılcık marmelatı taze kaymakla beraber yer aldığı kahvaltı sofraları dışında kurabiye, kek, tart, yaş pasta, sütlü tatlılarda, muhallebilerde kullanılabilir. Dünya mutfaklarında et yemeklerinin yanında da sunulur.

Kiren (kızılcık, zoğal, eylül kirazı) ekşisi: Kızılcık marmeladından farklı olarak, meyvenin sadece suyunun kaynatılması ile elde edilir. İçinde Kızılcık meyvesinin suyundan başka bir hiçbir madde bulunmayan ekşi ve yoğun kıvamlıdır. Kızılcık ekşisi, kızılcığın kendine has mayhoş, buruk tadına sahiptir. Kirenin bütün faydasını daha tabii haliyle almak isteyenler kızılcık ekşisini tercih edebilirler. Kiren ekşisi istenirse kahvaltılarda kızarmış ekmekle, istenirse değişik malzemelerle birleştirerek sos olarak yenilebilir. Tatlı-ekşi lezzetin bir arada olmasına harika bir numune olan kızılcık kavanozunun dibinde kalan kısmına biraz su ekleyip güzel bir kızılcık şerbeti elde edilebilir...

Şekersiz Kızılcık Marmelatı Nasıl Yapılır? Saf kiren ekşisi nasıl yapılır? Doğal Kızılcık Marmelatı Kızılcıklar (kiren) yıkanıp temizlendikten sonra bir tencereye konur. Üzerini geçecek seviyede su ilave edilir. Kızılcık marmelatından farklı olarak asla şeker katılmaz. Yumuşak kıvama gelinceye kadar kaynatılıp soğumaya bırakılır. Sonra bir bez çuvala veya bez torbaya alınarak sıkılıp suyu çıkarılır. Dinlendirilen kiren suyunun tekrar kaynatılarak yoğunlaşması beklenir. Bu arada kaynarken karıştırmaya devam edilir, köpüğü atılır. İyice koyulaşınca ocaktan indirilip soğumaya bırakılır. Doğal kiren ekşisi marmelatı katılaşırken de muhafaza edileceği kaba konulup kapağı kapatılır. Saf kızılcık ekşisi faydaları da en az kızılcık kadar olması beklenir. Hatta şekersiz kızılcık marmelatı faydalarının şekerlisinden çok daha yüksek olabilir. Katkısız kızılcık ekşisi marmelatı kahvaltılarda veya sulandırılmak suretiyle bir içecek şeklinde kızılcık suyu olarak yemeklerin yanında tüketilebilir. Kiren ekşisi ayrıca nar ekşisi gibi salatalara sos halinde eklenebilir. Şekersiz Kızılcık Marmelatı faydaları nelerdir? Kızılcığın faydası olarak ifade edilen yukarıdaki hususiyetlerin saf olarak hazırlanan kızılcık marmelatında daha fazlasıyla yer aldığına inanılır.

Pişirilmeden Kızılcık Marmelatı (Çiğ Kızılcık Marmelatı ve Çiğ Kızılcık Ekşisi) Olgun kızılcıklar arzu edilen kalınlık seviyesine göre süzgeçten geçtikten sonra şekerle karıştırılarak iki hafta kadar bekleyerek kıvam alacağı güneş görmeyen bir yerde beklerler. Üzeri birkaç yerden delinmiş bir streçle kapatılır ve günde bir kaç kez karıştırılır. "Kızılcık marmelati cigden nasil yapilir?" hususunda bilinmesi gereken husus bu tarif ile elde edilen kızılcık marmelatı hele şeker miktarı da azsa dayanıklılığı çok olmayabilecektir.

Kızılcık marmelatı mı kızılcık marmeladı mı? Yazım kılavuzlarına göre ikincisi yani kızılcık marmeladı doğrusudur. Diğer kullanım arayanların bulabilmesi gayesi içindir.

Kızılcık Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?: Kızılcık Reçeli hazırlarken çekirdekleri çıkarmaya çalışmak meyvenin hassasiyeti nedeniyle kızılcık marmeladı yapımı ile neticelenebilir. Bu sebeple ekseriyetle çekirdekli pişirilir. Akşamdan bire bir veya daha az ölçü ile şekerle örtülerek bekletilme tekniği de yapılabilir. Lakin bu durumda da fazla su bırakması mümkündür. Şekerde beklemesi şart değildir. Büyük bir tencere içinde şekerle birlikte ocağa alınıp bir su bardağı su ilave ederek kaynayınca altı kısılıp bir saat civarında kaynatılır. Oluşan köpükleri kaşıkla alınır. Bilinen reçel kıvam kontrolü usulü ile test edilerek damlatılınca dağılmıyorsa ocağın kapatılma zamanı belirlenir. Pişmeye birkaç dakika kala bir kaç adet limon tuzu ilave edilir. Hemen kullanılmayacaksa sıcakken kavanozlara alınıp kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir. Güneş görmeyen serin ve kuru yerlerde saklanır. Kısa sürede kullanılacaksa soğuyunca kavanozlanıp buzdolabına kaldırılır.

Kızılcık Marmelatı Fiyatı Eylül 2020 itibariyle Kızılcık Marmelatı 750 gramı 32TL civarında fiyatlarla internette satılmaktadır.

KIZILCIK (KİREN) KOMPOSTOSU🍹 NASIL YAPILIR?🥤

🥣KIZILCIK TARHANASI ÇORBASI🍲 (Bolu, Kastamonu)

AŞURE NASIL YAPILIR?SARAY🏰 USULÜ SÜTLÜ AŞURETRABZON HURMALI BALLI AŞURE TARİFİ (ŞEKERSİZ DİYET AŞURE) de ilginizi çekebilir.

YukarıYukarı