SARAY USULÜ SÜTLÜ AŞURE TARİFİ🏰
Aşure sütle yapılır mı? Osmanlı saray usulü sütlü aşure nasıl yapılır? Sütlü tatlılar grubunda yer alması beklenmeyen aşure ile farklı bir lezzet elde etmenin, saraylara layık, kararmayan bir aşure yapmanın zamanı geldi. "Aşure sütlü olur mu? Saray Usulü Aşure nasıl yapılır?" diyenlere işte nefis sütlü aşure tarifi...
Saray Usulü Sütlü Aşure Malzemeleri Nelerdir?
İki su bardağı aşurelik buğday
Bir su bardağı kuru fasulye
Bir su bardağı nohut
Dört su bardağı şeker
Bir kahve fincanı pirinç
Bir su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
Bir su bardağı kuru kayısı
Altı - sekiz adet kuru incir
Portakal kabuğu rendesi
Bir adet elma
Beş su bardağı su ve kullanmak üzere en az bir o kadar kaynamış su
Aşureye ne kadar süt konur? Üç su bardağı süt
Üzeri için: tarçın, kuş üzümü, ceviz ve fındık içi, nar taneleri
İstenirse gülsuyu ve karanfil
Saray Usulü Sütlü Aşure Tarifi - Asure Tarifi Sutlu Usulü - Osmanlı Usulü Aşure Nasıl Yapılır?
- Bir gece önceden aşurelik buğday iyice yıkanıp üzerini geçecek kadar su konularak bir - iki taşım kaynatılır ve altı kapatılır. Kuru fasulye ve nohut yıkanıp ayrı ayrı ıslatılır.
- Önceden ıslatılan buğday büyükçe bir tencereye alınır.
- Üzerine su ilave edilir ve orta hararette pişmeye bırakılır.
- Kayısı ince ince doğranır, yıkanır ve suya bırakılır. Kuru üzümler yıkanır ve suda bekletilir.
- Yumuşayan buğdaylara ayrı ayrı haşlanıp süzülen fasulye ve nohut ilave edilir, pirinç katılır.
- Tenceredekiler iyice yumuşayınca suları süzülen üzüm, kuru kayısı, kuru incir ve küçük küçük doğranmış elmalar ilave edilir.
- Süt eklenir. Aşurenin suyu kontrol edilir. Çok katı ise kaynamış su ilave edilebilir.
- Pişmeye yakın şekeri ve portakal rendesi konulur.
- Kıvama gelen aşurenin altı kapatılır. Sıcak olarak kâselere boşaltılır.
- Soğuduktan sonra isteğe göre tarçın, kuş üzümü, ceviz, nar ile süslenerek servis edilir.
- Sevenler için gıdalara uygun gülsuyu Saray Usulü Sütlü Aşure’nin altını kapatmadan hemen önce bir yemek kaşığı olarak ilave edilebilir. Kuru incir rengi koyulaştıracağı için isteğe göre konmayabilir.
"Sutlu-Aşure Tarifi, Saray Usulü Sütlü Aşure Yapımı, Aşurenin Beyaz Olması İçin Ne Yapmalıyız?" ile Alakalı Diğer Hususlar ve Sütlü Aşure Nasıl Yapılır Püf Noktaları
- Saray usulü sütlü aşure aşure tarifleri arasında lezzetiyle görünümüyle farklı bir tatlıdır.
- Aşure Tarifi, Sade Aşure Nasıl Yapılır? Aşure tarifi hakkında bilgi: Tafsilat ve teferruatlı malumat için AŞURE NASIL YAPILIR?
- Aşurenin Beyaz Olması İçin Ne Yapmak Lazım? Aşure Rengi Nasıl Açılır? Berrak Aşure Tarifi, Kararmayan Aşure Tarifi Nasıldır? Aşure Koyu Renk Olursa Ne Yapılır? Aşureye süt ilavesi de bu gayeye hizmet eder. 1) Ceviz, fındık gibi yemişleri bakliyatla birlikte atarak pişirmek rengine tesir eder. Ceviz, kuru incir, limon kabuğu, tarçın içine atılmaz. Bunlar piştikten sonra süslemek için kullanılır. 2) Toz tarçın yerine çubuk tarçın kullanılır, aşure pişip altı kapatıldıktan hemen sonra tencerenin içinden alınır. 3) Karanfil piştikten sonra hemen çıkarmak üzere birkaç adet konulabilir. Daha garanti olması için bir cezvede kaynatıp suyu ilave edilir. 4) Yemişleri piştikten sonra veya süslemede ilave etmek, kuru üzüm, kuş üzümü gibi kuru meyveleri pişme aşamasının sonunda ayrı ayrı haşlayıp sularının döktükten sonra katmak renginin berrak kalmasını sağlar. 5) Süt ve 6)yıkanmış pirinç ilavesi rengin açık olmasını temin eder. 7) Buğdayın suyu berraklaşana kadar tekrarlı yıkanıp süzülerek, kaynatılıp suyu dökülerek ilavesi de bu gayeye hizmet etse de lezzetini kaybetme tehlikesi olacaktır. Buğdayda farkedilmeyen kabuk ve tozların giderilmesi için bol suda en az beş kez bol suda iki avucun arasına alınarak ovalayıp sürterek yıkanması gerektiği de ifade edilir. 8) Ayrıca nohudun kabuklarının çıkarılması ihmal edilmez. 9) Nişasta konulmaz. 10) Limon kabuğu da kullanılmak isteniyorsa aşure piştikten hemen sonra aşureye eklenir. 11) Pişerken oluşan kefler atılır.
- Sarayda Aşure: Osmanlı Sarayında farklı usullerle aşure yapılırdı. Seyyid Hasan'ın 1660-1664 seneleri arasında arkadaşları ile yediği yemekleri kaydettiği defterinde sütlü aşure aşının adı bulunmaktadır. Saray aşuresi veya süzme aşure yapımında başka bir usul de buğday pişip helmelenince süzülür. İçine şeker, kuru üzüm, fıstık, badem ve tarçın ilave edilir. Zarif Orgun’un dile getirdiği, Sultan Abdülaziz’in validesi Pertevniyal Sultan'ın 1870 yılında pişirtip halka dağıttığı süzme aşurenin malzemeleri Saray aşurelerinin zenginliğini, ihtişamını vermektedir: 400 okka buğday, 552 okka beyaz şeker, 23 miskal göbek miski, 25 okka ala razaki üzümü, 20 okka çam fıstığı, 22 okka çekirdeksiz üzüm, 20 okka sakız baklası, 25 okka mısır hurması, 40 okka börülce, 30 okka nohut, 15 okka kavrulmuş fındık içi, 15 okka kavrulmuş badem içi, 50 okka ala gül suyu, 20 okka Konya'nın kuş üzümü, 20 okka pirinç unu, 20 okka nişasta. Sarayın dağıttığı aşureler, porselenden mamul süslü sürahilerle sunulurdu. Bol renkli, zengin desenli, bu sürahiler Topkapı Sarayı müzesinde sergilenmektedir.
- Aşureye tereyağı konur mu? Konulması beklenmese de üç sebeple kullanılır: 1) 41 çeşit malzeme sayısına ulaşmak. 2) Parlaklık sağlamak. 3) Lezzet farkı elde etmek. Bir çay kaşığı tereyağı aşureyi ocaktan almadan bir kaç dakika evvel ilave edilebilir. Katkısı aşurenin veganlığına zarar vermeye değmez...
- Aşureye Susam Katılır mı? Aşure servis edilirken lezzetine çok yakışan susam üzerine serpilebilir.
- Aşurede Olmazsa Olmaz Olarak Belirtilen Şey Nedir? Aşure için olmazsa olmaz mutlaka tahıl ve kuru bakliyattır. Aşurenin esas malzemesi buğday aşureye o kıvamı verir. Nohut ve fasulye de olmazsa olmazdır.
- Aşure süt yapar mı? Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Baş Diyetisyeni Sunay Kütük, tamamen nebati kaynaklı protein içeriğine sahip aşurenin, emziren annelerin yeterli besin ögelerini almasını sağlayıp, sütünü artırdığını söyledi. Lakin aşure yüksek kaloriye sahip olduğu için dikkatli tüketilmesi gerektiğini de ifade etti. Ayrıca besleyici vasfı ile sütü artırsa da gaz yapma ihtimali yüksek malzemelerle elde edildiği dikkate alınmalıdır.
- Sütlü Aşure Çorbası Aslında aşurenin sıcak ve soğuk olmak üzere iki farklı servis tarzı vardır. Aşure, eskiden köylerde büyük kazanlarda pişirilir, sıcak sıcak servis sunulur ve öyle yenilirdi. Lakin bu durum tamamen damak zevki tercihidir. Sütlü Aşure Çorbası ise şöyle yapılır: Birer çay bardağı aşurelik buğday, nohut ve fasulye akşamdan kaynatılır. Ertesi gün birer çay bardağı kuru bakla ile pirinç birlikte kaynatılır. Haşlanan bütün malzeme bir tencereye alınır. Üzerine üç su bardağı süt ve su ilavesiyle kaynatılır. Un katılmadığından kıvamının yoğun olmasına dikkat edilir. Ufak bir tavada bir yemek kaşığı tereyağı eritilip kokusu güzelleşinceye kadar yakılır. Pul biberi yakmaması gayesiyle ısıyı düşürmek için bir yemek kaşığı sıvıyağ eklenip bir tatlı kaşığı pul biber yağa ilave edilir. Yağın rengi kırmızı olana kadar ısıtılır. Biberli yağı kaynayan çorbaya dökülüp bir tatlı kaşığı tuzla tuzu ayarlanır, sıcak sunulur.
- Sütlaç Tarifi KOLAY SÜTLAÇ TARİFİ, FIRIN SÜTLAÇ, ASTARLI SÜTLAÇ Zerdeli Sütlaç, Gaziantep; Imtabbaka, Mardin
TRABZON HURMALI BALLI AŞURE TARİFİ (ŞEKERSİZ DİYET AŞURE) de ilginizi çekebilir.
Aşurenin Beyaz Olması İçin Ne Yapmalıyız?