mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Ev Yapımı Kemalpaşa Tatlısı Tarifi (Bursa)

Evde Kemalpaşa peynir tatlısı nasıl yapılır? Taze peynir tatlısı olarak farklı yörelerin meşhur lezzetleri var: Peynir Tatlısı İzmir, Peynir Tatlısı Hayrabolu, Peynir Tatlısı Suriye (Halavat al-Cebin)... Anne tariflerinden ve şerbetli tatlılardan biri olan Kemalpaşa tatlısı Ramazanda iftar sofralarını süsler. Bayram tatlıları grubunda da yer alan bu enfes tatlıyı hazırlamak gayet kolay... "Kemalpaşa Tatlısı nasıl yapılır?" diyenlere Hakiki Kemalpaşa Tatlısı tarifi resimli olarak...

EV YAPIMI KEMALPASA TATLISI Bursa

Kolay Kemalpaşa Tatlısı Malzemeleri Nelerdir?

Kemalpaşa Tatlısı Hamuru için:

100 gr tereyağı

Bir çorba kâsesi tuzsuz lor peyniri (Mustafakemalpaşa'nın tuzsuz kelle peyniri yerine)

İki adet yumurta

Bir çay kaşığı karbonat

Alabildiği kadar un

Kemalpaşa Tatlısı Şerbeti:

İki su bardağı su

İki su bardağı toz şeker

İstenirse birkaç tane karanfil

Yedi - sekiz damla limon suyu

Süslemek için:kaymak

EV YAPIMI KEMALPASA TATLISI Bursa 3

Ev Yapımı Kemalpaşa Tatlısı Tarifi - Kolay Kemalpaşa Tatlısı Nasıl Yapılır?

  1. Evde Kemalpaşa Tatlısı Hamuru: Yumuşamış tereyağı, lor peyniri, yumurtalar ve karbonat iyice karıştırılır.
  2. Yavaş yavaş un ilavesi ile çok yumuşak olmayan bir hamur elde edilir. Hamur yarım saat kadar dinlendirilir.
  3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde koparılan parçalar yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 170 - 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir.
  4. Kemalpaşa tatlısı şerbeti nasıl yapılır? Bu sırada su, toz şeker ve limon suyu bir tencereye konulur. İstenirse bir kaç tane karanfil de şerbete atılır. Şerbet kaynamaya başladıktan beş dakika sonra içerisine Kemalpaşa tatlıları atılır.
  5. On - on beş dakika kadar birlikte kaynatılır. Tatlılar şerbeti çekip parlak bir görünüm alınca tencereden çıkarılıp servis tabağına alınır.
  6. Kalan şerbet tatlıların üzerine dökülür. Ev Yapımı Kemalpaşa Tatlısı soğuduktan sonra kaymak ile servis edilir. Dileyenler kaymağın üzerine biraz soğuk tahin ekleyerek farklı bir tat elde edebilir. Süslemede dondurma, ceviz, fındık, fıstık da kullanılabilir.

EV YAPIMI KEMALPASA TATLISI Bursa 4EV YAPIMI KEMALPASA TATLISI Bursa 2

Ev Yapımı Kemalpaşa Peynir Tatlısı Tarifi Alakalı Diğer Hususlar ve Ev Yapımı Kemalpaşa Tatlısı Tarifi Püf Noktaları

  1. Kolay Kemalpaşa Tatlısı hazır halde marketlerde satılan kuru Kemalpaşa tatlıları ile pratik olarak yapılabilir. Kolay ve pratik olması doğru olsa da taze tatlının lezzetini bu paketlerde bulmak kolay değildir. Uzun süre dayanması için kurutulan bu tatlıların peyniri ya çok az veya hiç yoktur. Yapımında ekseriyetle irmik kullanılır. Kurutulmuş bu tatlıların pişme süresi aşılırsa dağılma aksi durumda da sert kalma ihtimali yüksektir. Kemalpaşaların pişme süresi markasına göre de değişir. Bazı markaların hazır Kemalpaşaları çok çabuk dağılırken, bazıları da şerbetini umulan sürede çekmeyebilir. Bu sebeple kaliteli bir marka tercih edilmelidir. Dağılmaması için sürekli karıştırılmaz. Gidişata göre fazla yumuşadığı farkedilirse hemen ocaktan ve şerbetin içinden alınıp ılımaya bırakılır. Sert kaldıysa da yumuşayana kadar pişirilir. Diğer taraftan taze tatlının bir hususiyeti de kesilerek içine ceviz gibi malzemelerin konularak değişik lezzetlerin elde edilebilmesidir.
  2. Hazır Kemalpaşa Tatlısı nerede satılır? Bim, A101, Şok, Migros, CarrefourSA gibi marketlerde bilhassa ramazan döneminde satılır. Hazır Kemal paşa tatlısı Bimden alınabilir. Yufka, kadayıf gibi malzemeler satan dükkanlarda bulunabilir. Öyleyse Bim Kemalpaşa tatlısı nasıl Yapılır?
  3. Hazır Kemalpaşa Peynir Tatlısı Nasıl Yapılır? Hazır peynirli Kemalpaşa Tatlısı tarifi çok kolaydır. 140 gr Kemalpaşa tatlısı nasıl yapılır? Kemal paşa tatlısı tarifi için önce şerbet hazırlanır. Hazır Peynir Tatlısı Şerbeti: Bir paket Kemalpaşa tatlısı şerbeti için üç su bardağı şeker, geniş bir tencerede birkaç damla limon sıkılmış beş su bardağı suda karıştırarak eritilir. Şeker eriyince bir paket 140 gram hazır Kemalpaşa tatlısı içine dökülür. Zedelemeden alt üst edilip karıştırılarak tatlılar şerbetini çekip şişene kadar kısık ateşte beş – on dakika kaynatılır. Şerbet tamamen çekilince ocak kapatılır. Geniş düz bir kaba alınırlar. Kaymak, tahin, çikolata sosu veya dondurma ile veya Antep fıstığı, Hindistan cevizi tozu serperek sunulur.
  4. Kemalpaşa Tatlısı Kalori Kemalpaşa Tatlısı kilo aldırır mı? Kemal Paşa Tatlısı nefis yemek tariflerinden olsa da 100 gramı 190 kcal civarındadır. 1 adet Kemalpaşa Tatlısı Kaç Kalori? 1 adet Kemalpaşa Tatlısı Kalorisi ise takriben 60 kcal olabilir. Elbette gerek adet büyüklüğünün gerekse de şerbetteki şeker miktarının ve şerbeti çekme seviyesinin değişkenliği dikkate alınmalıdır. Hazır Kemalpaşa tatlısı kalorisi peynirli olup olmamasına göre de değişebilir.
  5. Sütlü Kemalpaşa Tatlısı Nasıl Yapılır? Sütlü Kemalpaşa tatlısı yapımı da gayet kolaydır. Kemalpaşaların lezzetinin daha hafif olmasını sağlayacak şekilde ağır bir şerbet olmadan sütte yavaş yavaş pişirilir. Yumuşak yapılı tatlılar soğutulup servis edilir. Bilhassa hazır alınan kuru tatlılar için uygunsa da ev yapımı taze Kemalpaşalara da tatbik edilebilir. Süt ile Kemalpaşa için iki su bardağı toz şekeri bir litre sütte orta hararetteki tencerede eriyene kadar karıştırılır. Süt hafif ılınıp şeker eriyince hazır Kemalpaşa tatlıları süte atılır. Yüze çıkanlar ara ara hafifçe süte bastırılır. Sürekli olmasa da arada karıştırılır. Kemalpaşa tatlıları hafif yumuşayıp şerbet kıvamlanınca ocaktan alınır. Fazla yumuşamışsa ocaktan ve şerbetten hızla çıkarılır, sert kaldılarsa süt ekleyip pişirilmeye devam edilir. Kemalpaşalar şerbetini çekince servis tabağına konulur. Oda sıcaklığında ılıtılır. Buzdolabında ise üzeri kapaklı bir kapta soğutulabilir.
  6. Kemalpaşa Tatlısı Tarifleri İrmikli Kemalpaşa Tatlısı Tarifi değişik bir lezzet sunar. İrmikli Kemalpaşa Tatlısı Tarifi, Irmikli Kemalpaşa Tatlısı Nasıl Yapılır? irmiklı Kemalpaşa Tatli Tarifi, Muhallebili Kemalpaşa tatlısı nasıl yapılır? Beş yemek kaşığı irmik, dört su bardağı süt, bir paket vanilya ve bir çay bardağı Hindistan cevizi ile bir dolu yemek kaşığı nişasta tencerede devamlı karıştırılarak muhallebi oluncaya kadar pişirilir. Son olarak bir yemek kaşığı tereyağı ilave edilir. Başka bir yerde bir paket hazır Kemalpaşa için iki su bardağı şeker ve iki su bardağı su ile şerbet hazırlanır. Kaynayınca tatlılar pişirilir. Kelepçeli bir kalıba Kemalpaşalar yerleştirilir. Üzerine hazırlanan muhallebiyi dökülür. Dört saat kadar buzdolabında tutulur. Üzeri süslenerek sunulur.
  7. Tokat Hira tatlısı Bol irmikli bir tatlıdır. İrmik E, B vitaminler ve lifce zengin bir gıdadır. Ekseriyetle sert buğdaydan elde edilen, çorba, helva vb. yapmakta kullanılan, glüten yönünden zengin, iri öğütülmüş undur. Hira şerbeti için ikişer su bardağı şekerle su tencereye konulur. Ocak yakılıp şeker eriyene kadar devamlı karıştırılır. Şerbeti kaynamaya başlamadan evvel ocak kapatılıp soğumaya bırakın. Hepsi oda ısısında olan bir adet yumurta, birer çay bardağı yoğurtla sıvıyağ, birer su bardağı irmikle un, birer paket kabartma tozuyla vanilin bir karıştırma kabında yoğrularak yumuşak ve ele yapışan bir hamur kıvamı elde edilir. Un eklemeden önce irmik hamura eklenmelidir. Hamurdan ceviz çapında parçalar alınıp, elle yuvarlanır. Üzeri bulanmak için bir tabağa dökülmüş bir çay bardağı irmiğe atılıp, tamamının kaplanması gayesiyle irmikte yuvarlanır. Tamamı şekillenen hamurlar yağlı kağıt serili veya yağlanmış bir fırın tepsisine yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında üstleri kızarana kadar, takriben 35 dakika tutulur. Fırından çıkarılınca hemen üstlerine soğumuş şerbet dökülür. Şerbeti tamamen çekene dek dinlendirilir. Şerbeti çekip, soğutulunca, üstleri Antep fıstığıyla, Hindistan ceviziyle, fındıkla, cevizle süslenip sunulur.
  8. İrmik Tatlısı Tarifi PEYNİRLİ İRMİK TATLISI🧀, SÜTLÜ İRMİK TATLISI, MEYVELİ İRMİK TATLISI TARİFİ, SÜTLÜ İRMİKLİ TOPLAR
  9. Hayrabolu Tatlısı, Biga Peynir Tatlısı Peynir Tatlısı Tarifi (Hayrabolu, Tekirdağ, Çanakkale)
  10. Tescilli Kemalpaşa Tatlısı / Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı / Mustafakemalpaşa Tatlısı Kemalpaşa Tatlısı / Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı / Mustafakemalpaşa Tatlısı; taze tuzsuz teleme, irmik, un, yumurta ve kabartma maddesi kullanılarak elde edilen hamurun yarım küre şekli verilerek fırınlanması ve sonrasında bu yarı mamulün şerbetlenmesi suretiyle tüketilen bir tatlıdır. Kemalpaşa Tatlısı / Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı / Mustafakemalpaşa Tatlısına karakteristik özelliğini veren en önemli unsur içinde bulunan taze tuzsuz telemedir.
    Kemalpaşa Tatlısı Tarihi: Tatlının geçmişi bir asır öncesine kadar gider. Tatlının ilk üretiminin göçmen bir kadının çocukları için evinde üretmiş olduğu peynir tatlısı ile başladığı rivayet edilir. Önceleri ev ölçeğinde üretilen ve dar bir çevrede bilinen bu ürün, 1920’lerde Bursa ili Mustafakemalpaşa ilçesinde halkın tüketimine sunulmasıyla sınırlı olsa da zamanla ticari bir ürün olmaya başlar. Bu tarihlerde zamanın kasaba dondurmacısı Ahmet Bey evinde hazırlattığı ürünü, işletmesinde satmaya başlar ve böylece bu ürünün ticari özellik kazanmasını sağlar. Ürünün sevilip halk arasında kabul görmesi üzerine ticaretini yapan ve üreten kişilerin sayısında giderek artış görülür ve deneme yanılma yolu ile farklı bileşim reçeteleri geliştirilir. Önce Ahmet Bey’in küçük ölçekli işletmesinde sanayi üretimine dâhil ettiği tatlı, daha sonra bu kişi ile çalışan ustaların ayrılıp kendi üretim birimlerini açmaları sayesinde 1970’ten sonra ilçe dışında da tanınmaya başlar. 1955-1965 arasında Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısının üretiminde ilçede yoğun olarak yetiştirilen koyunların sütünden elde edilen peynir kullanıldığından tatlının üretimi de mevsimsel olarak gerçekleştirilmekteydi. İlerleyen yıllarda koyun sütünden inek sütüne doğru zorunlu bir yönelim gerçekleşir. Bunun başlıca sebepleri artan talep ve koyun sütünden üretilen telemenin aromasının yeni tüketici tarafından talep görmemesidir. 1970’li yıllara kadar tatlının üretiminde bakır kazanlar ve tencereler kullanılırken günümüzde paslanmaz çelik ve çift cidarlı kazanlar kullanılır. Önceleri tümüyle el işçiliği ile üretilen ürün 1970’li yılların sonlarında hamur kesme ve tavalara dizme makinelerinin geliştirilip uygulamaya konmasıyla sanayi ürünü olma aşamasına gelmiştir. Üretimin artması ve canlanan ticari hayat, tatlının ülke geneline daha çok yayılmasını sağlar. Ancak raf ömrü kısa olan tatlının uzun süre dayanabilmesi için yeni tekniklerin geliştirilmesi ihtiyacı da ortaya çıkar. Fırınlamadan sonra güneşte kurutulan tatlıların özellikle İstanbul’da bulunan marketlerin raflarında yer alabilmesi için çeşitli denemelerde bulunulur. Başlangıçta ilk fırınlamadan sonra güneşte kurutulmaya bırakma yöntemi uygunlansa da, güneş ışığından her zaman faydalanılamayacağı için ikinci bir ısıtmadan geçirerek tekrar fırınlama tekniği ile içindeki su miktarının asgari seviyeye düşürülmesi sonucu ürünün raf ömrü uzatılır. Bu yıllar aynı zamanda tatlının bir boy küçüğünün yapılmaya başlandığı dolayısıyla ürün segmentinin de arttırıldığı yıllardır. 1980’li yıllarda özellikle çift fırınlamanın bulunmasıyla birlikte İstanbul’a sevk edilen tatlı miktarı artar. 1985'te tepsili kesme makinesinin geliştirilmesi, yıllar içinde teknolojinin tatlıya ilçe halkı tarafından (yerel ustalar) uyarlandığının göstergesidir. Böylelikle fırınlamadan önceki elle tepsilere dizme aşaması ortadan kalkarak adım adım fabrikasyona gidilir. Bu yıllardan sonra tatlı yapımında kullanılan üretim tekniği aynı olmakla birlikte, teknolojiye dayalı üretim tesisleri kullanılmaya başlanır. Mustafakemalpaşa ilçesi kaynaklı bu ürün günümüzde tüm Türkiye’de bilinen ve üretilen bir tatlı haline gelmiştir.
    Ürünün Fiziksel Özellikleri: Kemalpaşa Tatlısı / Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı / Mustafakemalpaşa Tatlısı yarım küre (kurabiye) şeklinde üretilmekte olup çapının kalınlığına oranı 1,30-1,80 arasındadır. Ürün fırınlanma sırasında sertleşir. Sertlik çift fırınlanmış ürünlerde daha fazladır. Çift fırınlanmış ürünler galeta düzeyinde sert olmamalı ve el ile bastırıldığında kırılmamalıdır. Tek fırınlanmış ürünler ise el ile bastırıldığında ekmek gibi süngerimsi yapıda ve elastik olmalı ancak dağılmamalıdır.
    Ürünün Yapısı: Fırınlanma sırasında içeriğinde bulunan telemenin ısı nedeniyle erimesi, gözenekli/süngerimsi bir içyapı oluşur. İç yapısındaki gözeneklilik, ürünün fiziksel ayırt edici özelliklerindendir ve ürün için kalite kriteridir. Ürünün gözenekliliği muhtevasındaki teleme miktarıyla doğru orantılı olarak değişir.
    Ürünün Duyusal Özellikleri: Fırınlanmış ürünün rengi kendine özgü, parlak olup açık sarıdan kahverengiye doğru değişim gösterebilir ancak koyu yanık görüntüsü olmamalıdır. Ürün pişkin olmalı, yanık hamur veya beyaz görünümlü olmamalıdır. Yabancı tat ve koku içermemelidir.
    İmal Usulü:
    Kemalpaşa Tatlısı / Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı / Mustafakemalpaşa Tatlısı hamuru için malzemeler: Taze günlük tuzsuz teleme (günlük sütten elde edilen günlük taze teleme), irmik, buğday unu, yumurta, kabartma maddesi (sodyum bikarbonat)
    Üretim Aşamaları:
    Taze Teleme Üretimi: Teleme elde edilecek olan süt süzülür ve 65-70 °C’ye kadar ısıtılır. Daha sonra 34 °C’ye kadar soğutulur. Soğutulan süt mayalama tezgâhına alınıp (1000 litre süte 150-250 ml) maya ilave etmek suretiyle mayalanır. 1-1,5 saat sonunda elde edilen teleme süzülüp suyu uzaklaştırılarak tatlı yapımında kullanıma hazır hale getirilir.
    Hamurun Hazırlanması: Kemalpaşa Tatlısı hamuru buğday ununun baklavalık ve böreklik çeşidine irmik, kıyılmış taze tuzsuz teleme, bütün yumurta ve kabartma maddesi ilave edilip yoğrulması ile elde edilir. Teleme, tatlı hamurunun en az %30’unu oluşturur. Hamurun içine en az %2 oranında yumurta ve %0,2-1 oranında sulandırılmış karbonat konulur. Üzerine en çok %30 buğday unu ve en çok %50 oranında irmik ilave edilerek yoğrulur.
    Şekil Verilmesi: Elde edilen hamur elle veya mekanize sistemlerle hamur topları halinde kesilir ve tepsi veya tavalara dizilir.
    Fırınlama: Hamur topları 240-300 °C’de 15-20 dakika fırınlanır. Hamur pişince yarım küre şeklini alır. Ayrıca nem kaybından dolayı dışarıdan ürünün merkezine doğru azalan bir kuruma meydana gelir. Fırınlama sırasında ürünün rengi sarıdan kahverengiye doğru değişim gösterir. Ürünün raf ömrünü uzatmak için 100-120 °C’de 1-1,5 saat çift fırınlama yapılabilir. Böylece nem miktarı %10’un altına düşürülür ve tek fırınlanmış ürünlere nazaran daha uzun raf ömrüne ulaşabilir.
    Şerbetleme: Geniş bir tencere ocak üzerine konur. İçine 800 g şeker ve 1 litre su konularak şeker tamamen eriyene kadar karıştırılır. Oluşan şurup kaynamaya başlayınca tek fırınlanmış veya çift fırınlanmış 140-150 g aralığında ürünler şurubun içine boşaltılır. Şurup tüm tatlıları kaplayacak şekilde ara sıra hafifçe karıştırılarak 15-20 dakika kaynatılır.
    Piyasaya Arz:  Mustafakemalpaşa Peynir  Tatlısının tek fırınlanmış veya çift fırınlanmış çeşitleri Türk Gıda Kodeksine uygun olacak şekilde paketlenerek piyasaya arz edilir.  Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı şerbetlenmiş olarak da satılır.
YukarıYukarı