mikrofon

Astarlı Sütlaç Zerdeli Sütlaç Tarifi, Gaziantep; Imtabbaka, Mardin

Astarlı sütlaç nasıl yapılır? Gaziantep’in usulü sütlaç nasıl yapılır? Kendi başına da harika bir lezzet olan zerde tatlı lezzetini daha yüksek seviyelere çıkarmak istersiniz? Astarlı sütlaç nedir? Astarlı sütlaç ne demek? Zerdeli sütlaç, Gaziantep'te bayramlarda ikram edilen hafif tatlılardandır. Diğer adı astarlı sütlaç olan bu tatlıya halk arasında sürprizli sütlaç da denir. Gaziantep'in ananevi lezzetlerinden biri olan astarlı sütlaçla aynı kase içinde zerde ve sütlaç lezzetleri kat kat sunulur. Sütlacın üzerinin buruşuk olması gerekir. Mardin yöresinde Arapça imtabbaka olarak bilinen zerdeli sütlaç farklı tatları bir kâsede buluşturan, bayram ve hususi günlerde misafirlere sunulan güzel görünümlü bir tatlıdır. "Sütlaç nasıl yapılır Antep usulü? Astarlı sütlaç nasıl yapılıyor?" diyenlere işte nefis Antep usulü zerdeli sütlacın veya sütlaçlı zerdenin resimli kolay tarifi:

ASTARLI SUTLAC Zerdeli Sutlac Gaziantep 1

Gaziantep Astarlı Sütlaç Tarifi Malzemeleri - Zerde Sütlaç Tarifi İçindekiler

Bir litre süt

Bir çay bardağı toz şeker

Bir Türk kahve fincanı pirinç

Bir çay kaşığının ucuyla tuz

Zerde Tatlısı Malzemeleri

Bir büyük çay bardağı (varsa baldo) pirinç

Bir su bardağı toz şeker

Sekiz su bardağı su

Bir yemek kaşığı nişasta (varsa ararot) ve yarım su bardağı su

Bir çay kaşığı toz zerdeçal (Hint safranı) veya bir yemek kaşığı haspir ile yarım su bardağı su; (safran yerine)

İstenirse bir yemek kaşığı gül suyu veya beş altı adet ıtır yaprağı

Şeffaf cam kâseler veya kuplar

Üzerini süslemek için:

Çam fıstığı, kuş üzümü, toz Antep fıstığı; istenirse badem, fındık, ceviz, Hindistan cevizi, nar taneleri ve/veya taze nane

ASTARLI SUTLAC Zerdeli Sutlac Gaziantep 5ASTARLI SUTLAC Zerdeli Sutlac Gaziantep 4ASTARLI SUTLAC Zerdeli Sutlac Gaziantep 8

Astarlı Sütlaç (Zerdeli Sütlaç, Imtabbaka) Yapımı Tarifi - Antep Usulü Zerdeli Sütlaç Nasıl Yapılır? Gaziantep Astarlı Sütlaç Tarifi

  1. Zerdeli Sütlaç için Antep usulü sütlaç nasıl yapılır? Antep Sütlaç Tarifi Pirinçler güzelce yıkanır, suyu süzülür ve bir tencereye konulur. Üzerini aşacak seviyede su ilave edilir, orta hararetteki ocakta pişmeye bırakılır. Kaynamaya başlamasıyla ocak kısılır, kapağı kapatılır, pirinçler yumuşak hale gelinceye değin pişirilir. Ara sıra karıştırmak pirinçlerin tencereye yapışmasına karşı koruma sağlar. Bununla beraber pişmiş pirinçlerin sütlaçta bütün olarak kalması arzu edilirse karıştırırken ezilmemesine özen gösterilmelidir. Pişirmede aşırı gidilmesi durumunda kıvamın lapa durumuna geleceği dikkate alınmalıdır.
  2. Haşlanan pirince suyu süzülmeden süt eklenerek pişirmeye devam edilir. Vanilya veya iki parça dövülmüş damla sakızı katılabilir. Itırlı sütlaç nasıl yapılır? Itır (idrişah) yaprağı daha sonra kolaylıkla çıkarılabilmesi için on dakika kadar beraber kaynayacağı tencereye tülbende sarılı olarak konulur. Bir çay kaşığının ucu kadar tuz ilave edilebilir.
  3. Ocağın derecesine ve sütün yoğunluğuna göre pişme müddeti değişebileceği için kıvamın gidişatı değerlendirilmelidir. On - on beş dakika geçip hafifçe koyulaşınca toz şekeri ve tuzu konulur, eriyene kadar karıştırılır. Pirinçler uzayana, sütlaç koyulaşana kadar ara sıra karıştırılarak kısık ateşte pişirilir. Konulacak şekerin ölçüsü şahsi tercihe göre farklılaşabilir. Mahalli olarak hiç konulmadan veya zerdeye göre daha az tatlı olacak şekilde yapılır. Tencere kapağı sütlacın taşmasına karşı açık bırakılmalıdır.
  4. Yeterince pişirildiğinde pirincin kendi nişastası sütlacın kıvamını temin etmede kâfi olacaktır; kıvamı sulu kalmayacak; pirinç unu kullanılmadan kıvamlı ve akışkan bir netice verecektir. Bununla birlikte değişik bir tat hedeflenirse veya ölçüde pirincin miktarı azaltılmak istenirse bir yemek kaşığı kadar pirinç unu (veya nişasta) bir çay bardağı soğuk su ile inceltilip sütlaca ilave edilir. Soğuduğunda sütlacın kıvamının bir miktar daha katılaşacağı hesaba katılmalıdır.
  5. Sütlacın altı bir - iki taşım kaynama sonrası söndürülür. Sıcak haldeyken kepçe yardımıyla pirinci ve sütü dengeli olacak şekilde rengini göstermesini sağlayacak şeffaf cam kâselerin yarısına veya üçte ikisine kadar doldurulur. Önceden tencere buharına tutularak ısıtılırsa kâselerin çatlama tehlikesi azaltılır. Sütlaçlar soğumaya bırakılır.
  6. Zerdeli Sütlaç için Zerde Tatlısı Nasıl Yapılır Tarifi? Pirinçler yıkanır ve süzülür. Sekiz su bardağı su ilave edilir. Pirinçler yumuşayıncaya kadar ağzı kapalı olarak kısık ateşte karıştırılmadan pişirilir. Üzerine çıkan beyaz köpükler ara sıra bir kevgir yardımıyla alınır. Pirinçler ezilmemeli ve diriliklerini tamamen kaybetmemelidirler. Bununla beraber yeterince pişmeden şeker eklenirse sertleşecektir.
  7. Pişen pirinçlere bir bardak toz şeker eklenip ara sıra karıştırarak orta ateşte kaynamaya bırakılır. Karıştırma hep aynı yönde olmalıdır. Bu aşamada tadı kontrol edilip gerekirse şeker eklenebilir.
  8. Yarım su bardağı suya konulan nişasta zerdeye aktarılırken devamlı karıştırılır. Toz zerdeçal ve / veya yarım su bardağı ılık suda rengini verinceye kadar bekletilen haspir süzülerek tencereye eklenir. Itır yaprağı kullanılacaksa daha sonra kolaylıkla çıkarılabilmesi için on - on beş dakika kadar birlikte kaynayacağı tencereye tülbende sarılı olarak konulur.
  9. Zerde malzemesinin bütünleşmesi için karıştırılarak kaynatılır. Katılaşınca gül suyu son aşamada eklenerek bir kez karıştırılıp ocaktan alınır. Kıvamının aşureden daha sulu olması beklenir. Kapağı kapatılan tencerede on - on beş dakika beklerken gülsuyu kokusunun zerdeye geçmesi temin edilir.
  10. Bekletilerek iyice soğuyup bir miktar kabuk bağlayan sütlaçların yarı dolu kâseleri ılınan zerde ile yavaşça tamamlanır. Oda sıcaklığına gelen astarlı sütlaçların üzeri dolmalık fıstık (yapışmaz bir tavada hafifçe kızartılabilir), kuşüzümü, toz Antep fıstığı gibi süslerle sunulur. Astarlı Sütlaç (Zerdeli Sütlaç, Gaziantep)lar kurumalarını önlemek üzere üstleri kapatılarak buzdolabında soğutulduktan sonra yanında baklava veya kurabiye ile ikram edilir.

ASTARLI SUTLAC Zerdeli Sutlac Gaziantep 3ASTARLI SUTLAC Zerdeli Sutlac Gaziantep 7

Astarlı Sütlaç Gaziantep (Zerdeli Sütlaç; Imtabbaka, Mardin) Tatlısı Tarifi ile Alakalı diğer Hususlar ve "Gaziantep sütlaç nasıl yapılır? Sütlü Zerde nasıl yapılır?" Püf Noktaları

  1. Astarlı Sütlaç Hangi Yöreye Ait? Benzer bir tatlı Mardin'de yapılsa da bu isimle coğrafi mahreç işaretini alan Gaziantep'tir.
  2. Gaziantep Sütlü Zerdesi / Gaziantep Astarlı Sütlacı 26.11.2020 tarihinde coğrafi mahreç işareti belgesi almıştır. Türk mutfağının ananevi tatlarından sütlaç ve zerdenin beraber sunulması ile hazırlanan tatlıdır. Sütlacın üzerine zerde konarak iki renkli bir tatlı edilmesi ürünün "astarlı" olarak tanımlanmasının sebebidir. Gaziantep Sütlü Zerdesi / Gaziantep Astarlı Sütlacı, ananevi olarak bayramlarda hazırlanır. Hazırlanırken sütlaca şeker eklenmemesi ve zerdenin renklendirilmesi için yörede haspir denilen kurutulmuş aspir (Carthamus tinctorius L.) çiçeği taç yaprakları kullanması coğrafi alana hastır. Sütlacın Hazırlanması: 50-70 gram pirinç üzerini aşacak kadar su ile haşlanır. Bir litre süt kaynatılarak haşlanan pirinçler, kaynayan sütün üzerine eklenir. Pirinçler pişince isteğe göre 5-10 gram gül suyu ilave edilir. Bir süre kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır ve porsiyonlara bölünerek soğumaya bırakılır. Zerdenin Hazırlanması: Bir litre su, bir tencereye alınarak içerisine yıkanmış 40-60 gram pirinç ilave edilir ve pişirilir. Pirinçler pişince 250- 400 gram şeker ilave edilir ve beş dakika daha kaynatıldıktan sonra ılık sudan geçirilmiş iki - üç gram haspir, suyu süzülerek ilave edilir. Ocaktan alınarak soğumuş olan iki ölçü sütlacın üzerine bir ölçü zerde olacak şekilde hazırlanır.
  3. Astarı Sütlaç Değil Astarı Zerdedir. Bununla beraber zerdeli sütlaç, sütlaçlı zerde şeklinde; yerleştirme sıralaması değiştirilerek yapılabilir. Buzdolabının olmadığı çağlarda sütlacın korunması gayesiyle zerde kasenin üçte biri kadar üstte yer alarak astar vazifesi üstlenirdi. Tabakalardan birinin diğerine göre daha şekerli yapılarak tatlarının dengelenmesi usuldendir. Bu tarz tercih edilirse hiç şeker konulmadan veya bir yemek kaşığı kadar şekerle pişirilen sütlaç daha tatlı olan zerdenin üzerine dökülebileceği gibi zerde üstte sütlaç altta yer alabilir.
  4. Sütlaç 1 Kilo Süte Ne Kadar Pirinç? Bir kahve fincanı pirinç yeterlidir.
  5. Üstü Buruşuk Sütlaç Nasıl Yapılır? Kaselere koyup soğuduktan sonra üzerine streç film geçirilerek buzdolabına kaldırılır. Ertesi gün sütlaçların üzeri buruş buruş olacaktır.
  6. Sütlaca Safran Konur mu? Safranlı Sütlaç Nasıl Yapılır? Safran daha çok zerdeye konulan bir malzemedir. Bunula beraber bakliyatlı Yörük sütlacı safranla yapılır. Süt, şeker ve pirinç unu tencerede karıştırılarak pişirmeye başlanır. Aspir veya safran az miktarda sıcak suyla ıslatılır. Sütlü harç hafif kıvam alınca safran ve haşlanmış bakliyat (buğday, kuru fasulye, nohut) eklenerek koyulaşana dek pişirilir. Kaselere alıp soğutulan Yörük sütlacı yemişler ve tarçınla süslenerek sunulur. Nisastali sütlaç tarifi olarak da yapılabilir. Tadı SARAY USULÜ SÜTLÜ AŞURE🏰ye benzer.
  7. Mardin Usulü Sütlaç Tarifi Imtabbakada sade süt ve pirinçle yapılan şekersiz sütlacın üzerine konulacak zerdenin hoş koku ihtiyacı pişmeye yakın pirinçlere ilave edilen sekiz – on adet dövülmemiş yenibahar tanesi ile karşılanır. Pişme sonrası bu taneler ya toplanıp çıkarılır veya her bir kâseye bir yenibahar tanesi gelecek şekilde dağıtılır.
  8. Sütlü Zerde Tarifi Çeltik (pirinç) üretim bölgesi Edirne’ye işaretli olan “Sütlü Zerde Tatlısı” 1539 senesinde Kanuni Sultan Süleyman'ın şehzadeleri Şah Bayezid ve Cihangir’in Edirne Sarayı’nda icra edilen sünnet düğününde ikram edilen bir tatlı imiş: Bir çay bardağı pirinç sıcak suda yarı seviyede haşlanırken bir litre süt iki su bardağı şekerle ocağa alınır. Yarım çay kaşığı safran veya zerdeçal üç yemek kaşığı suda rengini verecek şekilde çözdürülür ve suyu süzülerek süte eklenir. Bir kapta yarım su bardağı un, bir su bardağı mısır nişastası ve bir yumurtanın sarısı biraz su ile çırpılır. Bu sos devamlı karıştırılarak ve ağır ağır şekilde, kaynayan süte eklenir. Yarımşar çay bardağı çam fıstığı ve kuş üzümünün yarısı kaynayan süte eklenir. Bir iki taşım kaynayıp kıvamlanınca ocaktan almadan hemen önce yarım yemek kaşığı tereyağı ilave edilip karıştırılır. Sütlü zerde servis kaplarına paylaştırılır. Soğuduktan sonra üzeri kalan kuş üzümü ve çam fıstığı ile süslenerek sunulur.
  9. Zerde Yapılışı Antep Usulü Zerde tarifi, Gaziantep Zerdesi nasıl yapılır? Osmanlı Usulü Zerde Tarifi, Sade Zerde Tarifi, Zerde tatlısı nasıl yapılır tarifi? KOLAY ZERDE TATLISI
  10. Gaziantep Usulü Sütlaç Tarifi, Tatlı Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır? Nişastasız ve Nişastalı Sütlaç Nasıl Yapılır? Antep usulü sütlaç nasıl yapılır? KOLAY SÜTLAÇ TARİFİ, FIRIN SÜTLAÇ
  11. Ev ödevi: Arzu eden değerli okurlar daha yüksek bir cam kâsede üçüncü ve / veya dördüncü tabakaların ilavesiyle muhallebili keşküllü, muzlu tahinli veya tahinli kakaolu puding katları ilavesi ile zerdeli sütlaç, pudingli sütlaç meydan okuması gerçekleştirebilirler.
  12. Zerdeli Sütlaç Tarifi, Astarlı Sütlaç MasterChef "Zerde sütlaç, astarlı sütlaç nasıl? Astarlı sütlaç nasıl olur?" hususunun memleket çapında bilinmesine vesile olan MasterChef Türkiye'ye teşekkürler. Programda zaman baskısı sebebiyle sütlaç nişastalı yapılmaktadır. Adını ilk defa duyanlar da astar kelimesindense aslan kelimesini sütlaca yakıştırarak Astarli Sutlac Tarifi yerine Aslan Sütlaç Tarifi, Aslanlı Sütlaç Tarifi sanmaktalar.

KAYSERİ YAĞLAMASI ŞEBİT MANTISI YAĞLAMA TARIFIDEMİRHİNDİ ŞERBETİ TARİFİ 🍹 Tamarind, Hint Hurması, Temr-i Hindi🥤

YukarıYukarı