- Haluçka Kastamonu Mantısı Tarifi, Nasıl Yapılır?🥟
- Hazır Yufkadan Siron Tarifi Nasıl Yapılır? (Ziron Silor Sırın Gümüşhane Bayburt)
Hamsili Pilav Tarifi, Nasıl Yapılır? İçli Tava, Hamsi Böreği Trabzon
Hamsili pilav nedir? Dışında hamsiler içinde ise pilav olan yemeğe hamsili pilav denir. Görünüşü ve lezzetiyle gönülleri fetheden hamsili pilavda kılçığı ayıklanmış hamsiler ve nefis bir iç pilav bir araya geliyor, tadına doyum olmuyor. Karadeniz sofralarının bu nefis lezzetini hazırlamak gayet kolay... Isıya dayanıklı fırın kaplarında, porsiyonluk kaplarda, yuvarlak borcamda, güveçte, kek kalıbında, tavada yapılabilir. "Karadeniz usulü Hamsili pilav nasıl yapılır?" diyenlere işte "Hamsili pilav nasıl yapılır fırında?" tarifi...
Karadeniz Usulü Hamsili Pilav Malzemeleri - Hamsi böreği nasıl yapılır?
Bir kg hamsi
Üç adet orta boy kuru soğan
Bir buçuk su bardağı pirinç
Yarım çay bardağı kuşüzümü
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Bir yemek kaşığı dolmalık fıstık
Bir çay kaşığı yenibahar
Bir çay kaşığı karabiber
Bir çay kaşığı tuz
Bir yemek kaşığı mısır unu
Mahalli Yöresel Hamsili Pilav Tarifi Kısaca (İçli Tava, Hamsi Böreği) (Trabzon, Ordu, Rize) - Hamsi Böreği (Giresun) Nasıl Yapılır?
- Pirinç yarım saat kadar tuzlu sıcak suda bekletilir. Soğanlar ince ince doğranır ve sıvı yağ konmuş tencerede pembe renk alıncaya kadar pişirilir.
- Nişastalı suyu gidene kadar yıkanıp süzülen pirinç ilave edilir ve kavrulur. Üzerine iki su bardağı kadar kaynamış su ilave edilir.
- Pilav biraz suyunu çekince ayrı bir tavada arada karıştırılarak pembeleşinceye kadar iki - üç dakika kavrulan dolmalık fıstık, sapları ayıklanıp yıkanan kuş üzümleri, tuz, karabiber, yenibahar eklenir ve karıştırılır. Kısık ateşte pişirilerek demlenmeye bırakılır. Pilav fırında da pişeceği için tam pişirilmez biraz sulu bırakılır. Suyunu tam çekerse pilav balıkların içinde çok kuru olur.
- Hamsiler ayıklanır, yıkanır ve orta kısımdaki kılçık çıkarılır. Fileto hale getirilirken yani kılçığı çıkarılırken hamsinin bütünlüğü korunur. Bol suda yıkanıp fazla suları süzülür. İyice kurumaları sağlanır.
- Hamsili pilavı yapılacak olan fırın kabının alt kısmı sıvıyağ veya tereyağı ile yağlanır, az tuzla karıştırılmış mısır ununun yarısı serpilir. Alt kısmına ve yanlarına derileri altta kalacak biçimde hamsiler dizilir. Piştiğinde hamsilerin küçüleceği dikkate alınarak sık dizilmelidir. Demlenen pilav karıştırılarak hamsilerin üzerine dökülür. Bir kaşık yardımıyla düzeltilir.
- Kalan hamsiler derileri üstte kalacak biçimde ve pilavın üzerini tamamen örtecek şekilde yerleştirilir. Hamsilerin birbirine yakın ve sık bir şekilde yerleştirilmesi gerekir. Çünkü fırına girince pişen hamsiler küçüleceğinden pilav ortaya çıkabilir. Hamsi böreğinin üzerine kurumaması ve kabından dağılmadan kolay bir şekilde çıkması için fırça yardımıyla sıvı yağ sürülür, kalan mısır unu serpiştirilir.
- 180 - 200 derecelik fırında hamsiler kızarana kadar takriben yarım saat pişirilir. Hamsili Pilav (Hamsi Böreği) beş dakika oda sıcaklığında dinlendirdikten servis tabağına ters çevirip dilimlenerek sıcak olarak servis edilir.
Fırında Hamsili Pilav Nasıl Yapılır? Fırında Hamsili Pilav Tarifi (İçli Tava, Hamsi Böreği) ile Alakalı Diğer Hususlar ve Hamsili Pilav Püf Noktaları
- Hamsili pilav hangi yöreye ait? Hamsili pilav hangi ilimize aittir? Hamsi böreği nerenin? Hamsili pilav "Karadeniz Bölgesi'ndeki Trabzon" iline ait bir yemek olarak bilinir. Bu efsane lezzet yöredeki diğer illerde Artvin, Giresun, Ordu, Rize'de de yapılır. Giresun'da daha çok hamsi böreği olarak adlandırılır.
- Karadeniz Hamsisi, Marmara Hamsisi ve Hamsili Pilav Daha yağlı ve daha lezzetli olan Karadeniz hamsisi (Engraulis encrasicolus ponticus) daha ufak, sırt tarafı biraz daha koyu renkli, görece sivri burunludur. Marmara hamsisi daha büyük, daha az yağlı ve sırtı gri renklidir. Marmara'nın kılçığı kırılır, Karadeniz'inki bütün olarak çıkar. Bu sebeple hamsili pilav veya başka bir yemek için fileto hazırlamaya daha uygundur. Marmara hamsisi büyük ve az yağlı sıfatından dolayı tavada pişirilirken Karadeniz hamsisi daha yağlı olduğundan tavada ve ızgarada olur. Marmara Hamsisi mevsim başında çıkarken Karadeniz Hamsisi soğukların iyice arttığı Aralık ve Ocak aylarında çıkan hamsidir. Pişerken kullanılan yağ miktarı hamsinin cinsine göre ayarlanır.
- Mısır Unu Yukarıdaki şekilde kullanıldığı gibi en başta hamsiler iyice temizlenip yıkadıktan sonra mısır unuyla harmanlanarak on dakika bu şekilde bekletilebilir.
- Hamsi kokusu Hamsi kokusunun pilava sinmemesi için hamsiler kullanılmadan evvel on beş dakika kadar tuzlu limon sulu bir suda bekletilebilir.
- İlave baharat Bir tatlı kaşığı kuru nane ve ince kıyılmış çeyrek demet dereotu veya maydanoz fırın kabına konmadan önce pilava eklenip karıştırılabilir. Birer çay kaşığı toz kırmızıbiber, tarçın, toz şeker ilave edilebilir. Pirincin ıslatıldığı suya limon suyu eklenebilir. Kumunun çıkması gayesiyle sapları ayıklanmış kuş üzümleri bol ılık suda bekletilir, durulanıp kullanılır.
- Güveçte Hamsili pilav nasıl yapılır? Diğer ısıya dayanıklı yuvarlak ve derin fırın kaseleri yerine büyük veya porsiyonluk güveçler hamsili pilavın yapımında aynı şekilde kullanılabilir.
- Hamsili Pilav Tarifi / Tavada Düz kapaklı çevirme tavasına bir yemek kaşığı sıvı yağ koyduktan sonra hamsilerin yarısı mısır ununa bulanarak derileri dışa gelecek ve boşluk kalmayacak biçimde tavanın iç ve yan taraflarına dizilir. İç pilav tavaya yayılır. Hamsilerin dışarı taşan uçları üste kapatılır. Kalan hamsilerle kaplama tamamlanır. Ocakta hamsilerin alt tarafı piştikten sonra tavanın kapağı ile diğer yüzü çevrilir. Tavaya sıvı yağ ilave ederek diğer tarafı da pişirilir.
- Hamsili pilav yanına ne gider? Hamsili pilav menüsü olarak 🥣DÜDÜKLÜDE KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI🍲, PİRİNÇLİ PAZILI BURMA BÖREĞİ (Trabzon), ANTEP SALATASI🥗, TAHİNLİ KABAK TATLISI veya LAZ BÖREĞİ (Trabzon, Artvin, Rize)