mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Lalanga Tarifi, Nasıl Yapılır? (Osmanlı Saray Mutfağı)

Lalanga nasıl yapılır? Kahvaltıya pratik hamur işi veya misafire kahvaltılık tarifler arayanlar için harika bir lezzet... Sabah kahvaltısı ve beş çayları için peynirli şekli tercih edilen lalanga yağda kızartılıp üstüne şerbet, bal veya şeker dökülen bir hamur tatlısıdır. Ev halkının da seveceği, Osmanlı Saray mutfağından gelerek ramazan iftar ve sahur sofralarını da süsleyen kolay lalanga tarifi resimli olarak...

LALANGA TARIFI Osmanli Saray Mutfagi 1

Kolay Lalanga Tarifi İçin Malzemeler - Peynirli Lalanga İçindekiler - Lalanga Malzemeleri

Üç adet yumurta

Bir büyük su bardağı süt (250 ml)

İki su bardağı un

Bir çay bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri

Yarım tatlı kaşığı tuz

İstenirse: Birer çay kaşığı kekik, kırmızı pul biber gibi baharatlar

İstenirse: Pudra şekeri, REÇEL

Tatlı lalanga için dövülmüş ceviz, fındık

Kızartmak için: Sıvı yağ

LALANGA TARIFI Osmanli Saray Mutfagi 3LALANGA TARIFI Osmanli Saray Mutfagi 4LALANGA TARIFI Osmanli Saray Mutfagi 5LALANGA TARIFI Osmanli Saray Mutfagi 6LALANGA TARIFI Osmanli Saray Mutfagi 7LALANGA TARIFI Osmanli Saray Mutfagi 8

Kaşar Peynirli Tuzlu Lalanga Hamur Kızartması Yapılışı Tarifi, Lalanga Tarifi Nasıl Yapılır? Sade Lalanga Tarifi

  1. Lalanga Hamuru Hazırlanışı: Geniş ve derin bir karıştırma kabına yumurtalar kırılır. Çırpma teli ile çırpılır. Üzerine süt ilave edilir. Tekrar çırpılmaya devam edilir. Elenmiş un azar azar ilave edilir, topak kalmayacak şekilde çırpılarak boza kıvamında bir hamur elde edilir. Hamur çok katı olmamalı; ancak cıvıklıktan uzak bir akışkanlıkta olmalıdır. Tuz, istenen baharatlar ve kaşar rendesi ilave edilerek lalanga harcı karıştırılır.
  2. Lalanga Hamurunun Kızartılması: Yapışmaz bir tavaya bir parmak kalınlığında sıvı yağ konulur. Lalangaların fazla yağ çekmemesi için yağın kızgın olması gerekir. Tava kızınca lalanga harcından kepçe veya kahve fincanı yardımıyla bir miktar alınır ve ufak yuvarlaklar halinde dağıtmadan düzgünce tavaya dökülür.
  3. Hamurların büyüklüğü çay tabağını geçmemelidir. Bütün hamurlar aynı şekilde tavaya konulur. Tavaya aktarılırken krema torbası veya bir ucu kesilmiş poşet kullanmak kepçe veya fincana göre daha pratik olmayabilir. Kıvamındaki lalanga hamurunun kaşığa yapışmaması için kaşığın yağlanmasına da gerek yoktur.
  4. İki taraflı olarak çevrilip, kabarmasını sağlamak üzere arada tava sallanarak kızartılır. Pişerek rengi değişen ve kabaran lalangalar bir kevgir veya maşa ile tavadan çıkarılıp kâğıt havlu konulan bir servis tabağına alınır. Fazla yağı giderilen lalangalar sabah kahvaltı sofralarında ve beş çaylarında sıcak veya ılık olarak sunulur.
  5. Lalanga sade halde bu şekilde yenilebileceği gibi istenirse üzerine herhangi bir sevilen reçel (Gül Reçeli ve Gül Mayası Tarifi Nasıl Yapılır?🌹, Vişne Reçeli Tarifi, Nasıl Yapılır?) gezdirilerek, sürme çikolata, marmelat, pelverde gibi tatlı malzemeler sürülerek veya pudra şekeri serpilerek ikram edilir.

LALANGA TARIFI Osmanli Saray Mutfagi 2

Lalanga Yapımı, Lalangı Tarifi ile Alakalı Püf Noktaları ve Lalanga Hamur Kızartması Ek Bilgiler:

  1. Lalanganın Farklı Yapılış Tarifleri: Süt yerine bir su bardağı su ve bir kaşık yoğurt ile de yapılabilir. Daha fazla kabarması için istenirse hamuruna bir kaşık kabartma tozu veya bir – iki yemek kaşığı maden suyu ilave edilebilir. Ancak tarifin aslına uymak istenirse lalanga yapımında bir yemek kaşığı ekşi maya veya daha kolay bulunabilecek yarım paket yaş maya kullanılabilir. Bu durumda hamurun üzeri kapatılarak soğuk olmayan bir yerde bir saat kadar beklemesi gerekir. Diğer bir usulde; mayalı olarak elde edilen hamurlar bir saat kadar bekletilip kızartıldıktan sonra üzerine bir yemek kaşığı kadar pudra şeker serpilip, hamurun şekeri çekeceği kadar bir süre fırınlanabilir. Hamura da şeker katılabilir.
  2. Lalanga ve kardeşleri: Lalanga, Kaygana, Krep Tarifi, Pişi Tarifi, Mayalı Pişi Tarifi, Kolay Pankek Tarifi🥞, akıtma, cızlama, cızlak, lokma, “dönderme”, mayasız kaşık dökmesi aynı bakış açısı ve küçük farklarla elde edilen değişik lezzetlerdir. Malzeme ve yapılışı bir miktar farklılaştırarak birinden diğerine yaklaşmak mümkündür. Gerek atıştırmalık veya aperatif olarak gerekse hafta sonu Pazar brunch (beakfast + lunch) kahvaltıları için nefis bir çeşittir.
  3. Farklı Bir Lalanga Sunumu: Lalangalar tava büyüklüğünde yapılıp arasına reçel, marmelat, bal gibi tatlı veya peynir, kıyma gibi tuzlu bir malzeme konulup üçgen katlanıp veya dürüm yapılarak ve üzerine pudra şekeri serpilerek de sunulabilir.
  4. Lalanga Tatlısı Nasıl Yapılır? Tarifi: Peynir konulmayıp istenirse hamura kırılmış fındık veya ceviz ilave edilip kızartma sonrası bir tepside şerbetlenerek elde edilir. Şerbet bulunan tencereye atılarak da yapılabilir. Lalanga şerbeti: İki su bardağı toz şeker, iki su bardağı suda erilerek kaynatılıp limon suyu eklenerek, bir - iki dakika sonra altı kapatılır. Orta kıvamda olan bu şerbet soğutularak kullanılacağı için lalanga yapımından önce hazırlanması gerekir. Bu şekilde Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Arap mutfağındaki Zingil Tatlısına benzer bir tatlı olur. Dövülmüş ceviz, fındık, Antep fıstığı, Hindistan cevizi ile süslenerek ve/veya kaymak konularak sunulur.
  5. Lalanga Nedir? Lalanga Ne demektir? Lalanga Nerenin Yemeği? Lalanga Tarihçesi ve Kökeni, Lalanga nereye ait? Lalanga hangi yöreye ait? Lalanga Rumeli ve Kıbrıs yanında Kars, Erzurum gibi Anadolu’da farklı yörelere ait olduğu iddia edilen bir kahvaltılık yemek veya tatlıdır. Bizans mutfağında “lalagia” isminde yumurtalı hamurun kızartılması ile elde edilen ve ballanarak yenilen bir tatlı olduğu gibi halen Yunan mutfağında “lalagia” adında mayalı hamurdan elde edilen ve ABD’de “Yunan donut”ı olarak bilinen bir tatlı bulunmaktadır. Mütercim Âsım’ın (d. 1755, Gaziantep - ö. 28 Kasım 1820) Farsça-Türkçe sözlüğü olan Burhan-ı Katı isimli eserinde Farsça lalank kelimesine “ziyafetten sonra peştamala sarılıp götürülen yemek” olarak mana verilmektedir. Kelime yöreye göre farklı manalara karşılık gelir. Bazen "Laganya nedir?" derken laganya krep kast edilir. Bazen de Mayalı Lalanga tarifi olarak mayalı pişi tarifi anlatılmak istenir. Karnabahar Lalanga Tarifi denilerek karnabahar mücveri demek istenilir.  Erzurum Lalanga Tarifi, Patatesli Lalanga Patates haşlanır ve soyulur. Haşlanan patatesler püre haline gelene kadar yoğrulur. Bir tavada tereyağı kızdırılır. Patates püresinden bir kaşık alınıp yumurtaya batırılır, kızdırılmış tereyağına atılır. Lalanga Erzurum usulünde kızardıktan sonra sade halde yenildiği gibi üzerine şerbet dökülüp tatlı olarak da yenilir.
  6. Kars Yöresi Ait Lalanga Tarifi Kars Lalanga Tarifi Bir su bardağı süt, bir yumurta, bir çay kaşığı tuzu ve bir paket kabartma tozu bir kaba konup çırpma teliyle karıştırılır. Bir su bardağından fazla un ağır ağır ilave edilip akışkan bir kıvamda bir kek hamuru seviyesine getirilmek üzere karıştırılır. Tavada sıvı yağı kızdırılır. Yarım yemek kaşığı kadar harçtan alınıp seri bir şekilde aralıklı olarak tavaya dökülür. Bir tarafı kızarınca diğer tarafları da pişirilir. Fazla yağını gidermek üzere kağıt havlu serili tabağa alınır.
  7. Reçel, kaymak, pekmez, komposto, şeker, şurup, ceviz kullanılarak tatlı; peynir, tulum peyniri, kavrulmuş değişik sebze (domates, sivri biber vs. ile mücvere yaklaşır) ve otlar (maydanoz, dereotu vs.), patates, kıyma, balık, tavuk, tarhana kullanılarak tuzlu şekli elde edilebilen “lalanga” veya “leylanga” Osmanlı Saray mutfağında ballı ve peynirli tarzı ile tercih edilmiştir. Otlu Lalanga Tarifi de yukarıdaki harca arzu edilen otların dahil edilmesiyle yapılır. Fakat farklı yapılış tarzları vardır: Sütsüz lalanga tarifi: Bir kuru soğan çok küçük doğranıp derin bir kaba alınır. İstenen otlar yıkanıp kurulanır ve ince ince kıyılıp soğana karıştırılır. Geniş tabanlı bir tava harlı ateşte kızdırılır, içine kızartmak için sıvı yağ konur. Hazırladığınız harçtan ceviz kadar alınır, elde inceltilip yuvarlak şekil verilir. Bu suretle otlu hamurlar hazırlanır ve kızgın yağda kızartılır. Kızaranlar kâğıt havlu üzerine çıkartılır. Yanında yoğurtla sunulabilir.
  8. Lalanga kaç kalori? 100 gramının 280 kcal civarında olması beklenir.
  9. Dızmana nereye ait? DIZMANA (GÖÇMEN) BÖREĞİ (Rumeli, Bulgaristan)
  10. Kabak Lalanga Tarifi Kabak Mücver Tarifi, Nasıl Yapılır?
YukarıYukarı