- TOMARİ TAVALISI (Rize) TOMARA (Galdirik) Kavurması (Trabzon)
- Yoğurtlu Sarımsaklı Karnabahar Tarifi, Nasıl Yapılır?🧄
YOĞURTLU ŞAKŞUKA TARİFİ
Şakşuka ne demek? Şakşuka ne anlama gelir? Yoğurt soslu şakşuka nasıl yapılır? Şakşuka kelimesi Türkçe'de "doğrama sesi" manasına karşılıktır. Mutfak lisanında, patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri kavurup, üzerine sos dökmek suretiyle hazırlanan bir tür salata veya yemeğe şakşuka denir. Bu sos domatesli veya yoğurtlu olabilir. Yapımı yöreden yöreye göre değişir. "Şakşukaya yoğurt konulur mu?" diyenlere işte Yoğurtlu Şakşuka Tarifi...
Yoğurtlu Şakşuka Tarifi Malzemeleri - Şakşuka İçinde Ne Var?
Bir adet orta boy patates
Bir adet orta boy patlıcan
Bir adet kabak
Dört - beş adet sivri biber
Bir adet küçük havuç
Kızartmak için sıvı yağ
Sosu için:
Bir büyük çorba kasesi katı yoğurt
Üç diş sarımsak
Yoğurtlu Şakşuka Tarifi - Şakşuka Nasıl Yapılır?
- Bütün sebzeler doğranır. Patates, patlıcan, kabak, havuç küp küp, sivri biber küçük küçük doğranır. Patlıcanlar istenirse yirmi dakika tuzlu suda bekletin veya üzerlerine tuz serpilip karıştırılarak süzgeçte içinde bekletilir. Tava ısıtılır ve sıvıyağ ilave edilir. Sebzeler ayrı ayrı kızartılır.
- Önce patatesler sonra kabaklar sonra patlıcanlar ve en son biberler kızartılır. Yağını çekmesi için kağıt havlu üzerine konulur veya ve tel süzgece alınarak bütün yağı süzülene kadar bekletilir. Bütün malzeme soğuduktan sonra karıştırılarak servis tabağına alınır.
- Sarımsaklar kabukları soyularak çok ince doğranır veya dövülür, yoğurta karıştırılır. Yoğurt hafifçe çırpılır.
- Sarımsaklı yoğurt servis tabağındaki kızartmaların üzerine dökülür.
- İstenirse bir tavada az bir sıvıyağda rendelenmiş bir adet domates ve ezilmiş iki diş sarımsak pişirilip bir tatlı kaşığı salça ilavesi ile elde edilen sos yoğurdun da üzerine gezdirilebilir.
- Yoğurtlu Şakşuka servise hazırdır.
Yoğurtlu Şakşuka Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve Yogurtlu Saksuka Tarifi Püf Noktaları
- Domates Soslu Şakşuka, Fırında Şakşuka Nasıl Yapılır?, Kızartmadan Şakşuka Tarifi, Kızartmadan Şakşuka nasıl yapılır?, Malzeme farklılıkları, orjinal şakşuka tarifi, Konserve şakşuka, Kıymalı Şakşuka nasıl yapılır? ve Şakşuka kış için nasıl hazırlanır? gibi mevzuların açıklandığı yazı: DOMATES🍅 SOSLU ŞAKŞUKA TARİFİ
- Ali Nazik: KÖFTELİ ALİ NAZİK KEBABI - ALINAZIK TARIFI, KIYMALI ALİ NAZİK KEBABI (Gaziantep Usulü)
- Yoğurtlu patlıcan: MISIR🌽 UNLU PATLICAN🍆 KIZARTMASI (Patlıcan Balığı Tavası Trabzon)
- Şakşuka yemek mi? Bazen salata bazen kolaylıkla hazırlanabilen bir sebze yemeği olarak servis edilir.
- Şakşuka yemeği hangi yöreye ait? Kaynağı Akdeniz Bölgesi olduğu ifade edilen lakin en çok Antalya'ya has, yaz aylarında yapılan bir çeşit karışık kızartmadır.
- Şakşuka sıcak mı yenir soğuk mu? Şakşuka damak zevkine, tercihe göre sıcak veya soğuk yenebilmektedir.
- Patlıcan Şakşuka sı nasıl yapılır? Yukarıdaki tarif için gerekli olan patlıcanların, körpe ve çekirdeksiz olması gerekir. Sebze olarak sadece patlıcan kullanarak veya ağırlıklı olarak patlıcan kullanarak yapılır. Mahalli olarak bu tarz şakşuka yapma alışkanlığında olanlar Şakşukaya patates konur mu? Patatesli şakşuka nasıl yapılır? diye sual edebilirler. Yukarıdaki usulde küp doğranmış patatesler gayet nefis bir şekilde şakşukaya dahil edilebilirler.
- Şakşuka yanına ne gider? KIYMALI MAKARNA🍝, SADE PİRİNÇ PİLAVI🍚, MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI🍚 (Müceddere) (Kilis, Hatay), FIRINDA TEPSİ KÖFTE (KAŞARLI PATATES PÜRELİ🥔)
- Şakşuka bir gün önceden yapılır mi? Misafir geldiğinde kızartma kokusu olmasın ve misafir telaşında işler azalsın istenirse şakşuka akşamdan soslanmaya hazır vaziyete kadar getirilebilir.
- Kızartmadan Şakşuka Tarifi Yapılışı Çok ufak olmayacak tarzda küp küp doğranıp karıştırma kabına alınan sebzelerin üzerine tuz ve karabiber serpilir. Sıvıyağ gezdirilerek harmanlanır. Yağlı kağıt serili bir tepsiye dökülür. 200 dereceli fırında yarım saat kadar pişirilir.
- Şakşukaya salça konur mu? Domates soslu şakşukada sosuna, etli veya kıymalı hazırlanan şakşukalarda ana malzemeye bir miktar salça ilave edilebilir. DOMATES SOSLU ŞAKŞUKA TARİFİ🍅
- Şakşuka kaç dakikada pişer? Ocakta on beş dakika, 180 dereceye ayarlı fırında yirmi beş otuz dakika sürebilir. Tencerede Şakşuka nasıl yapılır? Tavada yapıldığı gibi hazırlanabilir.
- Şakşuka etli olur mu? İki adet patlıcan küp doğranıp tuzlu suda yirmi dakika bekletilir. Üç adet orta boy patatesle iki adet kabak da küp doğranır. Kızgın yağda önce patates sonra kabaklar, son olarak patlıcanlar kızartılır. Başka bir tavaya sıvı yağı, rendelenmiş dört diş sarımsak, bir su bardağı kadar domates püresi ve üçer adet yeşil ve kırmızı biber alınır. 300 gram kuşbaşı doğranmış et kızgın tavada pişirilir. Üzerine bir tatlı kaşığı salça, karabiber, kimyon, pul biber ve tuz ilave edilir. Biraz su dökülüp et pişmeye bırakılır. Pişen et, kızartılmış sebzelerle karıştırılır. Sarımsaklı yoğurtla sunulabilir. Kırmızı biberler közlenip parçalanmadan soyulup, orta kısmı bıçakla açılıp, kaşıkla içi temizlenmek suretiyle de kullanılabilir.
- Kapya Biberli Şakşuka Nasıl Yapılır? Kapya Biberde Şakşuka Tarifi İkişer adet patates kabak patlıcan ve yarım kilo kadar sivri biber yıkanıp kurulanır. Küpler halinde doğranıp tuzlanıp kızartılır. Altı adet kapya biberi uzunlamasına çizik atılarkak bütün halde kızartılır. Beş adet domates ve üç diş sarımsak rendelenip az yağda pişirilip, biraz tuz atılarak sos elde edilir. Kızarmış kapya biberlerinin içi karnıyarık şeklinde açılır. Kızartılıp harmanlanmış sebzelerden alınıp doldurulur. Üzerine üç yemek kaşığı domates sosundan dökülerek sunulur.
- Dorak (Ebe Aşı) Marifi: Manisa ve Uşak yörelerinden az malzemeli bir yemek: 1 kilo kırmızı salçalık biber, 1 kilo büyük kuru boy soğan, 1 kilo büyük domates, Kuru nane, Sıvı yağ ve tuz. Tencereye az sıvı yağ dökülüp dörde bölünüp birbirinden ayrılmamış soğanlar dizilir. Salçalık kapya biberleri çekirdeklerinden arındırılıp büyük parçalar halinde doğranıp soğanların üzerine konulur. Sonra üç - dört domatesi küp küp doğranarak biberlerin üzerine yerleştirilir. Üzerine bir kahve fincanı kuru nane, pul biber, tuz ve bir çay bardağı su eklenip ocağa alınır. Kaynayınca malzemeleri karıştırılır. Gerekirse arada az az sıcak su ilave edilebilir. Konserve haline de getirilebilir. Yenilirken yoğurt da eklenebilir.