mikrofon

Perohi Mantısı Nasıl Yapılır? Peruhi, Piruhi Tarifi🥟 Karabük, Safranbolu

Piruhi nedir? Peruhi ne demek? Peruhi, Perohi, Piruhi tarifi, nasıl yapılır? Piruhi muska veya üçgen şeklinde çok ince açılmış un, yumurta, tereyağı ile hazırlanan peynirli, cevizli, süzme yoğurtlu, kıymalı gibi farklı iç malzeme ile yapılan bir hamur yemeği veya mantı makarnadır. Piruhinin birçok yapım tarzı vardır. Pirohi, piruhi ve piruşki Rusça kökenli bir kelimedir. Safranbolu yemeklerinden olan bu nefis mantı Osmanlı mutfağında da yer alır. Nefis bir mantı yemenin zamanı geldiyse işte resimli piruhi tarifi...

PEROHİ-Peruhi-Piruhi-Karabük-Safranbolu

Safranbolu Peruhi Mantısı Malzemeleri

Üç adet yumurta

Üç - üç buçuk su bardağı un

Bir su bardağı ılık su

Bir buçuk tatlı kaşığı tuz

İçi için:

Dört yemek kaşığı süzme yoğurt (kese, torba yoğurdu, katık)

Bir adet yumurta

Tepeleme bir tatlı kaşığı kuru nane

Bir çay kaşığı tuz

Üzeri için:

Kırmızı toz biber veya pul biber, nane ve tereyağı

PEROHİ-Peruhi-Piruhi-Karabük-Safranbolu

Piruhi Tarifi (Peruhi Tarifi, Perohi) - Piruhi Mantısı Safranbolu Tarifi - Piruhi Mantısı Nasıl Yapılır?

  1. Yoğurma kabına unun yarısı alınır. Ortası havuz gibi yapılır.
  2. Yumurta, su ve tuz konularak yoğrulmaya başlanır. Azar azar unu geri kalanı ilave edilerek yumuşak olmayan serte yakın bir hamur elde edilir. Üzerine nemli bir bez örtülerek yirmi dakika dinlendirilir. Hamur bezelere ayrılır. Her bir beze oklava veya merdane yardımıyla unlanmış bir tezgahta açılır. Elde edilen yufkalar enine ve boyuna şeritler halinde kesilerek beş santimetrelik kareler elde edilir.
  3. Bir yumurta çırpılır. Süzme yoğurt, kuru nane ve tuz eklenerek iç harç hazırlanır.
  4. İç malzemeden dolu bir çay kaşığı karelerin bir ucuna yerleştirilir. Üçgen olacak şekilde hamurlar kapatılır. Kenar kısımlarına parmaklarla iyice bastırılır. Gerekmez ama istenirse bir fırça yardımıyla karelerin kenarlarına yumurta akı sürdükten sonra da kapatılabilir. Yine istenirse çatalla kenarlarına bastırarak yapışmaları ve desen almaları sağlanır. Bütün malzeme bu şekilde hazırlanır. Birbirine yapışmaması için Üçgenler üst üste konmaz. Başka yer yoksa aralarına un serpilir.
  5. Derin ve geniş bir tencereye su konulur. İçerisine bir miktar tuz atılarak kaynamaya bırakılır. Kaynayan tuzlu suyun içine hamurlar dikkatlice konulur ve arada karıştırarak on - on beş dakika kadar haşlanır. Yani perohiler su yüzeyine çıktıktan sonra bir miktar daha kaynatılır. Piştiğini anlamak için bir tane denenerek bakılabilir. Kevgir yardımıyla servis tabağına alınır ve süzülür.
  6. Tereyağı eritilir, nane ve pul biber katılarak bir miktar yakılır, perohilerin üzerine gezdirilir. Perohi (Peruhi, Piruhi) sıcak olarak servis edilir.

PEROHİ-Peruhi-Piruhi-Karabük-SafranboluPEROHİ-Peruhi-Piruhi-Karabük-Safranbolu

Peruhi Nedir, Piruhi Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve "Safranbolu Piruhi Nasıl Yapılır?" Püf Noktaları

  1. Piruhi tarifinde farklı iç ve soslar Peynirli harç: 200 gram ezilmiş beyaz peynire veya çökeleğe bir çay bardağı kıyılmış maydanoz ve belki biraz kırmızı biber karıştırılarak bir iç elde edilebilir. Sade tulum peyniri de kullanılabilir.
    Salçalı sos: Üzerine tereyağında kavrulmuş salça gezdirilip çekilmiş ceviz ve nane serpilebilir.
    Soğanlı sos: Piruhiler haşlanmak yerine sıvı yağda hafif kızartılarak sunulduğunda uygun olabilir. Yemeklik doğranmış iki adet soğan tereyağında hafif kavrulur. Birer yemek kaşığı domates ve biber salçası, iki su bardağı su veya et suyu eklenerek birkaç dakika pişirip sos hazırlanan bu sos mantıların üzerine gezdirilir. Kıyılmış maydanozla da süslenebilir. Piruhi mantısının üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek sunulabilir.
    Kıymalı Piruhi Tarifi: Bir karıştırma kabında 250 gram kıyma, rendelenmiş bir adet soğan, tuz ve karabiberi eklenerek iyice yoğrulur. Ispanaklı harç: İki yemek kaşığı sıvı yağda yemeklik doğranmış soğan kavrulur ve ince kıyılan ıspanakları eklenerek kavurmaya devam edilir. Tuz, karabiberini ilave edilerek biraz karıştırılıp ocaktan alınır. Ezilmiş bir miktar beyaz peynir harca karıştırılır.
    Cevizli sos: Tereyağı eritilmiş tavaya yarım su bardağı öğütülmüş ceviz ilave edilir biraz karıştırılır ve ocak kapatılarak pul biber ve kuru nane karıştırılır. Haşlanan piruhilerin üzerine gezdirilir.
    Dartılı sos: Batı Anadolu'da daha çok bilinen çiğ süt kaymağının kısık ateşte 7 - 8 saat ara ara karıştırılıp tortulaşana kadar pişirilmesiyle yapılan dartı (tartı, kaymak kavurması, süt katığı) piruhiler üzerine gezdirilir.
  2. Piruhi tarihi, Piruhi tarihçesi: Tarihi geçmişe sahip olan yemekler arasında bulunan piruhi, Osmanlı mutfağında da yer almıştır. Mantı, Osmanlı’da ilk kez Şirvani’nin kitabının Osmanlı Türkçesi’ne çevrilmiş halinde yer almıştır. İçinde koyun kıyması, nohut, tarçın ve sirke bulunan, yoğurt ve sumak ile servis edilen bir yemektir. 19. yüzyıl yemeklerinden bahseden Osmanlı sadrazamı Mehmet Kamil Paşa'nın yazılarında pirohi olarak geçer.
  3. Safranbolu Rum Mantısı Tarifi: Rum mantısı mantının bir servis şeklidir. Mantı hazırlanır. Tavaya sıvı yağ alınıp üç diş sarımsak, kuşbaşı doğranmış kırmızıbiber, kuşbaşı et ve ince kıyılmış tere otu birlikte sotelenir. Sonra mantı eklenerek kekikle tatlandırılır.
  4. Peruhi Nerede Yenir? Yörede bu yemeği sunan bir çok mekan bulunabilir.
  5. Mantı çeşitleri nelerdir? Mantı, değişik ülkelerde değişik isimler ve şekiller alır; bazen haşlanıp, bazen kızartılıp, bazense buharda pişirilerek farklı iç malzeme ve soslarla sunulan bir yemektir. Türkiye de yapılan türleri KAYSERİ MANTISI TARİFİ🥟, PATATESLİ🥔 HİNGEL🥟 (HAMBAL, HALUJ, METEZ, SİVAS MANTISI, ÇERKEZ MANTISI), HALUÇKA🥟 (Kastamonu Mantısı), Çorum mantısı (kuru mantı), Sinop mantısı, piruhi, çıtır mantı, milföy mantı, şiş mantısı, sosyete mantısı, erişte mantısı, yalancı mantı, kozalak mantısı, buhar mantısı, tepsi mantısı, yağ mantısı, patates mantısı... 🥣TUTMAÇ ÇORBASI 🍲, 🥣YOĞURTLU MANTI 🥟ÇORBASI, 🥣YÜKSÜK ÇORBASI (MANTI🥟 ÇORBASI) (Adana), PAPARA (KIYMALI BAYAT EKMEK / PİDE MANTISI) da mantıyla yapılan yemekler grubundadır. Dünyada ise Dumpling (Çin Mantısı), Wonton (Çin) Gyoza (Japon Mantısı), Kazak Mantısı, Mandu (Kore Mantısı), Pelmeni (Rus Mantısı), Momos (Nepal Mantısı), Samosa (Hint Mantısı), Pierogi (Polonya Mantısı), Vareniki (Ukrayna Mantısı), Hinkal, Kreplaç (İsrail Mantısı), Buuz (Moğol Mantısı), Kroppkakor (İsveç Mantısı), Ravioli (İtalyan Mantısı), Maultasche (Alman Mantısı), Shishbarak (Lübnan Mantısı), Girit Mantısı, Gürcü Mantısı (Khinkali), Afgan Mantısı (Mantu), Özbek Mantısı (Kaskoni), Tatar mantısı, Özbek mantısı, Düşbere (Azerbaycan) ve BOŞNAK MANTISI...
  6. Pelmeni Ebatı büyük olan pelmeni hamuru çok ince açılır. Tatlı ve tuzlu olarak iki farklı şekilde yapılır. Tatlının içine meyveli bir sos konulup üzerine şeker serpilir. Tuzlusu sade, peynirli, kıymalı olabilir. İç harcı için bir adet orta boy soğan soyulup küçük küpler halinde doğranır. Tavaya alınan bir yemek kaşığı zeytin yağında soğanlar iyice kavrulduğunda 250 gram kıyma eklenir. Kıymalarda pişince ocaktan alınarak birer çay kaşığı karabiber ve tuz ilavesiyle soğumaya bırakılır. Hamur için beş bardak un, iki yumurta, bir su bardağı ılık su ve iki çay kaşığı tuz bir kapta yoğrularak çok sert olmayan bir hamur elde edilir. Beş bezeye bölünen hamur ince bir şekilde açılır. Bir su bardağıyla hamurlardan kesilen yuvarlaklara kıymalı harçtan konulur. Yarım ay şeklinde kapatılarak uçları aşağıya doğru birleştirilip şekil verilir. Hamurların tamamı bu şekle gelince bir tepsiye dizilir ve buzdolabında on dakika bekletilir. Bir tencereye konulan su kaynatılır ve biraz tuz ve sıvı yağ ekleyin. Pelmeniler suya atılıp on dakika kadar pişirilir, delikli kepçeyle veya kevgirle ile sudan çıkarılıp bir tabağa alınır. Tereyağlı pul biberli sarımsaklı bir sosla veya sade sunulabilir.
  7. Safranbolu göbü tarifi: Mayalı yumuşak bir hamur hazırlanır. mandalina büyüklüğünde parçalar hamurdan koparılarak elle inceltilir. İçine beyaz peynir, ceviz içi veya soğanla kavrulmuş kıyma koyularak kapatılır. Kızgın yağda kızartılır. İsteğe göre hamur, boş olarak da kızartılabilir.
  8. Piruhi hangi yörenin? Piruhi nereye ait: Esası aynı olmak üzere mahallî olarak muhteva ve isim farkları taşıyan bu yemek Karabük, Safranbolu yörelerinde yukarıdaki tarz yapımı ile ramazan iftar ve sahur sofralarında tercih edilmektedir. Bazı farklılıklarla Polonyalıların meşhur pierogi’sine çok benzer.
  9. Kaypak nerenin yemeği? Mantının bir çeşidi olan piruhi, Amasya bölgesinde kaypak olarak bilinmektedir.
  10. Piruhi Farklı Adları Mahalli olarak hazırlanış ve servis farklılıkları ile beraber bu “Üçgen Mantı” veya “Muska Mantısı”nın tespit edilebilmiş farklı isimleri:
    Piruhi hangi yöreye ait? “Piruhi” Safranbolu'da yukarıdaki tarifte anlatıldığı gibi hazırlanan, serilip kurutulup sertleştiğinde buzlukta saklanabilen bir yemektir. Üstüne salçasız bol tereyağ dökülerek sunulur.
    Bartın’da “Kulaklı Makarna”dır.
    Merzifon, Amasya, Yozgat ve Samsun'da adı “Kaypak”tır. Hamuru yumurtasızdır. “Kaypak Makarna” isteğe göre corba gibi suyuyla naneli salça soslu servis edilir. Yozgat’ta içi boş olarak yapılır.
    Kütahya’da bu mantıya “Kulak Aşı” denir ve iç malzeme olarak haşlanmış patates de kullanılırken ezilmiş sarımsak bol tere yağında çevrilerek pişmiş hamurların üzerine dökülür.
    Çankırı’da kaymak, tereyağı ve cevizle yapılır ve “Fırışka” denir.
    Pörüşke nerenin yemeği? Kastamonu Eflani yöresinde “Pörüşke” adını alır.
    Fırışka ve Pörüşke adı Karabük'te de kullanılır.
    Fırışka, “Kulaklı Mantı” (İnebolu), “Çene Çarpan”, “Haluçka” adları ile Kastamonu’da bilinir.
    Çerkez mutfağının “Çerkez Mantısı” veya “Pisihalive”idir.
    Sinop’ta “Sinop Mantısı”,“Kulaklı” veya “Kulak Aşı”dır.
    Rumeli göçmen mutfağında “Pabuç Topu”, “Papuç Topuğu”, “Pabuç Ökçesi”, “Kundurma” denir.
    Balıkesir yöresinde “Kulak Hamuru” adını alır ve içine maydanoz karabiberle karıştırılmış ezilmiş haşlanmış nohut eklenir. Gönen yöresinde “Kocakulak”, “Koca Kulak Hamuru”, “Hamur aşı” isimleri ile tanınır.
    Kırklareli mutfağının üzeri ekşimikle tatlandırılan “Kulak” veya “Kulaklı Mantı”sıdır.
    Sivas'ta yapılan patateslisi “Hingel”dir.
    Giresun’da “Kulak”tır.
    Tatar mutfağında, İzmir ve İç Anadolu'nun bazı yörelerinde “Kaşık Börek Çorbası”dır.
    Tokat’ta “Hıngalı”dır.
YukarıYukarı