mikrofon

Fırında Yufkasız Karnabahar Böreği Tarifi, Nasıl Yapılır?

Fırında karnabahar böreği nasıl olur? Sade karnabahar böreği fırında yufkasız olarak yapılabilir mi? Karnabahar Yemekleri içinde en kolay ve en nefis olanlarından birinin tarifi ile birlikteyiz. Börek tadında karnabahar, güzel bir karnabahar yemeği olacaktır. Karnabahar kararmaması için ne kullanılır? Karnabahar pişirirken kokusunu gidermek için ne yapmalı? İşte tepside karnabahar böreği tarifi resimli olarak…

FIRINDA-YUFKASIZ-KARNABAHAR-BÖREĞİ

Fırında Yufkasız Karnabahar Böreği için Malzemeler - Tepside Karnabahar

Bir küçük karnabahar

İki adet yumurta

Yarım su bardağı süt

Küçük bir çay bardağı sıvı yağ

Bir su bardağı kaşar rendesi

Bir yemek kaşığı tepeleme un

Bir tatlı kaşığı tuz (haşlarken) + bir çay kaşığı tuz (sos için)

Bir çay kaşığı karabiber

FIRINDA-YUFKASIZ-KARNABAHAR-BÖREĞİ

karnabahar resmi

FIRINDA-YUFKASIZ-KARNABAHAR-BÖREĞİ

Fırında Yufkasız Karnabahar Böreği Tarifi - Fırında Karnabahar Sütle Nasıl Yapılır?

  1. Karnabahar yıkanır, çiçekler çok küçültülmeden tuzlu suda haşlanır, süzdürülür. Karnabaharlar fırına dayanıklı bir tepsiye düzgün şekilde yerleştirilir.
  2. Börek sosunun hazırlanması: İki yumurta kırılır. Üzerine un, süt ve sıvı yağ eklenerek pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpılır. İçerisine bir tatlı kaşığı tuz ve karabiber eklenir ve karıştırılır. Her tarafına gelecek şekilde karnabaharların üzerine dökülür.
  3. Önceden ısıtılmış 190 derecedeki fırına verilir. Dökülen sos çekinceye kadar pişirilir. Karnabahar Böreği’ni fırından almadan önce karnabaharların üzerine kaşar rendesi konulur.
  4. Kaşarlar eriyip kızarınca börek fırından çıkarılır ve sıcak olarak servis edilir.

FIRINDA-YUFKASIZ-KARNABAHAR-BÖREĞİ

Fırında Yufkasız Karnabahar Böreği Tarifi ile Alakalı İlave Bilgiler ve Tepside Karnabahar, Fırında Karnabahar Böreği Tarifi Püf Noktaları

  1. Susamlı Unsuz Karnabahar Böreği Unsuz 200-250 gr. Karnabahar (3-4 orta boy çiçek) çiğ olarak rondoda çekilir. Dört yemek kaşığı yulaf unu, iki adet yumurta, iki yemek kaşığı yoğurt, bir yemek kaşığı zeytinyağı, bir çay kaşığı kabartma tozu, tuz karıştırılır. Teflon tavaya çok az zeytinyağı sürülür. Susam serpilir, üzerine harç konulur, düzeltilir, üzerine tekrar bolca susam serpilir. Kısık ateşte kapağı örtülü pişirilir. On dakika sonra ters çevrilip diğer tarafı da kızarana dek pişer. İkinci taraf ilkine göre daha hızlı pişer.
  2. Tavada Karnabahar Böreği Tarifi Karnabahar Tavası yapmak için yarım kilo karnabahar haşlanır. Fasulye iriliğinde doğranıp karıştırma kabına alınır. İki yumurta, maydanoz, dereotu, birer tatlı kaşığı pul biber, tuz ve kimyonla bir çay kaşığı karabiber ilave edilir. Bir kase kadar un eklenerek orta kıvamda bir harç elde edilir. İki yemek kaşığı sıvı yağ tavaya dökülüp yayılır. Çift taraflı tavalar hayatı kolaylaştırabilir. Harcın yarısı tavaya alınıp yayılır. Üst taraf pişince bir tabak veya uygun ebatta düz bir kapakla çevrilerek diğer tarafı kızartılır. Diğer yarısı da aynı şekilde pişirilir ve Karnabahar Tavası dilimlenerek servis edilir.
  3. Yufkalı Karnabaharlı Börek Tarifi, Yufkalı Karnabahar Böreği Nasıl Yapılır? Karni Bahar Boregi Nasil Yapilir? Tencereye konan sıvı yağda ince doğranmış iki adet kuru soğan üç dakika kavrulur. 250 gram kıyma eklenerek beş dakika daha pişirilir. Doğranmış yarım kilo karnabahar, bir tatlı kaşığı tuz, birer çay kaşığı karabiber ve kırmızıbiber, yarım demet maydanoz ilavesiyle beş dakika daha kavrularak börek harcı hazırlanır. Yufkalar üçgen biçiminde kesilir. Yufka arasına yağlanıp bir miktar harç yufkanın üzerine konularak sigara böreği tarzında rulo yapılır. Yağlanmış bir tepsiye dizilip üzerine yumurta sarısı sürülür, susam çörek otu serpilir. Yufkalı karnıbahar böreği 180 derecedeki fırında yarım saat kadar pişirilir.
  4. Tavada Karnabahar Sote Haşlamadan ve su ilave etmeden bir karnabahar yemeğidir. Karnabaharı çiçeklerine ayrılır, yıkanıp süzgeçte birkaç dakika süzdürülür. Karnabahar yapışmaz tavaya aktarılıp üzerine sıvı yağ gezdirilir. Bir tatlı kaşığı tuzu ilave edilerek kapağı kapatılıp orta hararetteki ocağa konulur. Suyunu verip kızarana dek pişirilir. Ocağı söndürülmeden birkaç dakika evvel bir çay kaşığı pul biberi ilave edilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek sunulur.
  5. Fırında Soğanlı Karnabahar Tarifi Karnabahar küçük küçük ayrılıp haşlanıp süzülür. Fırın kabına düzgünce yerleştirilir. Bir tavada bir yemek kaşığı tereyağında ince kılan iki adet orta boy soğan ve 250 gram kıyma kavrulur. Bir yemek kaşığı domates salçası ve bir tatlı kaşığı tuz eklenip karıştırılarak ocaktan indirilir. Bu kıymalı sos karnabaharların üzerine yayılır. Yarım yemek kaşığı karabiber serpilir. Karnabaharların yarı seviyesine dek sıcak su eklenerek 190 derecedeki fırında karnabaharlar kızarıncaya kadar tutulur.
  6. Fırında Sebzeli Karnabahar Yemeği, Fırında Karnabahar Patates Havuç Kızartması. Karnabahar küçük çiçeklere ayrılıp, az haşlanır, süzülür, soğuk sudan geçirilir. Bir adet kuru soğan, iki diş sarımsak, bir adet kırmızıbiber, iki adet yeşilbiber, iki adet domates, bir su bardağı mısır, iki adet orta boy patates, bir adet havuç yıkanıp doğranır. Bütün malzeme tepsiye alınıp bir tatlı kaşığı tuz, birer çay kaşığı karabiber ve kimyon, iki tatlı kaşığı pul biber, yarım çay bardağı sıvı yağ, iki su bardağı suda açılmış bir tatlı kaşığı salça ile güzelce karıştırılır. 200 derecedeki fırında pişirilir. Piştikten sonra üzerine bir kâse rende kaşar peyniri ilave edilip bir kaç dakika daha pişirilip sunulur. Fırında Karnabahar Kızartması. Yumurtasız tarzı bu şekilde yapılabilirken soslu ve yumurtalı yapılmak istenirse iki yumurta çırpılır, iki su bardağı süt, iki yemek kaşığı un, bir çay kaşığı karabiber, bir tatlı kaşığı tuz ve yarım demet kıyılmış maydanoz ilave edilerek karıştırılır. Hazırlanan sos sebze karışımı üzerine dökülür. Küçük parçalar halinde bir yeme kaşığı tereyağı üzerlerine konarak fırına verilir.
  7. Haşlamadan karnabahar kızartması Karnabaharı çiçeklerine ayrılır veya kesilip dilimlenir. Yıkanıp süzdürülür. Kalacak suyun yağ sıçratmaması ve karnabaharın yağ çekmemesi için kağıt havlu da kullanılır. Karnabaharlar yumurtada eklenebilecek soda, un, sütten oluşan sosa bulanıp bekletilir. Bir tavadaki az bir miktar yağ kızdırılır. Soslanmış karnabaharlar yağa atılıp orta hararette bir tarafı pişene kadar kapağı vaziyette beklenir. Sonra öbür tarafı çevrilip pişirilir. İki tarafta kızarınca bir kevgirle tavadan kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağı giderilir. Karnıbahar kizartmasi. sıcak olarak sunulur. Haşlamadan fırında karnabahar kızartması. Karnabahar çiçekleri ayrılıp bir kaba alınır. Üzerine bir çay bardağı sıvı yağ, bir su bardağı süt, bir çay bardağı un, tuz eklenip harmanlanarak fırın tepsisine yerleştirilir 250 derecede ısıtılmış fırında pişirilir.
  8. Sebzeli Karnabahar Yemeği Bir ufak karnabahar yıkanıp küçük parçalara ayrılır. Bir adet kuru soğan yemeklik doğranıp sıvıyağ konmuş bir tavada kavrulur. Doğranmış dört diş sarımsak ilave edilip biraz daha pişirilir. Birer tane patates, havuç, kabak, yeşilbiber küçük doğranıp üzerine bir yemek kaşığı salça ilavesiyle kavrulur. Karnabahar ilave edilir. Bir su bardağı haşlanmış nohut, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır. Üstünü geçmeyecek seviyede sıcak su ilave edilerek karnabahar yumuşayana dek pişirilir. Pişmeye yakın bir yemek kaşığı tereyağı ilave edilir. İstenirse Karnabahar Yemeği Tarifi Kıymalı olarak da yapılır. Bir sebzeden daha fazla ilave edilerek veya diğer sebzeleri katmayıp Havuçlu Karnabahar Yemeği, Patatesli Karnabahar Yemeği veya Kabaklı Karnabahar Yemeği de hazırlanabilir.
  9. Karnabahar Nedir? Karnabahar sebze midir? Sebzedir. Karnabahar nasıl bir sebzedir? Karnabahar (Brassica oleracea 'Botrytis'), turpgiller (Brassicaceae) ailesinden, beyaz veya sarımtırak çiçekleri etli ve tanecikli bir yapıda olan, koyu yeşil yaprakları lahana yaprağına benzeyen, umumiyetle kış sebzesi olarak faydalanılan, vatanı Doğu Akdeniz bölgesi olan iki yıllık otsu bir bitki türüdür. Yenilen kısmı, henüz açmamış yoğun çiçek vaziyetidir. Türkiye'de güzlük turfanda, kışlık ve mart karnabaharı olmak üzere üç türü vardır. Fosfor ve vitamin bakımından zengindir.
  10. Karnabahar Yemekleri: Karnabahar ile Ne Yapılabilir? Karnabahar ile Yapılan Yemek Tarifleri Nelerdir? Karnabahar ile yapılan yemeklerin çeşitleri, karnabahar tarifleri pek çoktur. Yeter ki karnabahar yemeği yapılmak istensin... Karnabahar ile yapılan kolay yemeklere misal vermek gerekirse: "Tavada Karnabahar Graten tarifi var mı?" veya adını duyup da "Karnabahar greyen, Karnabahar krater" diyenlere KARNABAHAR VE BROKOLİ🥦 GRATEN, "Karnabahar fırında nasıl olur? Fırında Beşamel Soslu Sebzeli Karnabahar" soranlara FIRINDA BEŞAMEL SOSLU KARNABAHAR ve FIRINDA KÖFTELİ KARNABAHAR, BULGURLU KARNABAHAR KÖFTESİ, PATATESLİ🥔 HAVUÇLU🥕 KARNABAHAR SALATASI, Karnabahar hamuru nasıl yapılır? TAVUKLU🍗 KARNABAHAR KÖFTESİ, "Sade karnabahar salatası nasıl olur?" diyenlere KARNABAHAR SALATASI🥗, BROKOLİLİ🥦 KARNABAHAR SALATASI🥗, “Kıymalı Karnabahar yemeği nasıl olur?” deyip karnabahar yemeği tarifi arayanlara KIYMALI KARNABAHAR YEMEĞİ, Yoğurtlu karnabahar kızartması nasıl yapılır? YOĞURTLU SARIMSAKLI KARNABAHAR, “Fırında karnabahar kızartması. sodalı veya karnabahar sade kızartması” yapılışını merak edenlere SODALI KARNABAHAR KIZARTMASI, FIRINDA BEŞAMEL SOSLU KARNABAHAR karnabahar ile ilgili yemekler arasında sayılabilir.
  11. Karnabahar kızartmadan pişirmeden önce haşlanır mı? Karnabahar kaç dakikada haşlanır? Karnabahar salata, kızartma, fırınlama veya püre yapılacaksa öncelikle haşlanarak yemek olmaya hazır hale getirilir. Sulu ve salçalı yemeği pişirilecekse haşlamak gereksizdir. Karnabahar haşlarken diri kalmaması veya dağılmaması için “Karnabahar ne kadar haşlanmalıdır?” mevzusu mühimdir. Yemeğin lezzeti için sebzenin haşlanma süresine dikkat edilmelidir. Gereğinden fazla haşlanan sebzeler besin değerlerinin mühim bir kısmını kaybederken parçalanarak dağılabilirler. Öyleyse karnabahar ne kadar sürede haşlanır? Karnabaharın haşlanma süresi büyüklüğüne, tencerenin cinsine, kullanılan su miktarına göre değişebilir. Sapları diri görünmesine rağmen çiçekler yeterli seviyede haşlanmış olabilirler. Düdüklüde karnabahar ne kadar kaynatılır? Düdüklü tencerede karnabahar haşlama süresi normal tencereye göre çok daha kısa olup 5 dakika bile fazla olabilir. Tencerede karnabahar kaç dk haşlanır? Tencerede karnabahar haşlamak düdüklüye nispeten daha uzun zaman alır. Ancak karnabaharların pişme seviyesinin kontrolü bakımından üstünlüğü vardır. “Karnabahar ne kadar zamanda sürede pişer” mevzusunda verilen süre ne olursa olsun tencerede pişme süresi bitimine yaklaşırken bir çatal veya bıçakla istenen yumuşaklığa ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilmelidir. Tencere için karnabahar haşlama süresi orta büyüklükte parçalara ayrıldıktan sonra karnabaharların yarısında gelecek kadar suda orta ateşte 10 dakika kadardır. Karnabahar çok küçük tanelere bölünmesi haşlanırken dağılmasına yol açar. Karnabaharın püre şekilde olması istenirse bir miktar fazla haşlanması mesele teşkil etmeyecektir. Lakin kızartma veya salata yapılacaksa görünüş ve lezzet bakımından yeterinden fazla haşlanmamalıdır. Karnabahar haşlandıktan sonra tencerede bekletilmemeli ocak kapatılır kapatılmaz hemen suyu süzdürülmelidir. Bu yapılmazsa tenceredeki suyun sıcaklığıyla haşlanmış karnabahar pişmeye devam edip dağılabilir.
  12. Patates karnabahar gibi sebzeleri kaynatırken kararmaması için ne kullanılır? Karnabaharın haşlanırken beyazlığını korumasını sağlayan püf noktası haşlama suyuna ilave edilecek limon suyudur. Patatesleri haşlarken, haşlama suyuna eklenecek iki yemek kaşığı sirke patateslerin hem kararmayıp sarı renklerini muhafaza etmelerini hem de daha lezzetli olmalarını sağlar.
  13. Karnabahar pişirirken kokmaması için ne yapmalı? Karnabahar kokusu nasıl giderilir? Kokusuz karnabahar yemeği imkansız değil… Haşlama aşamasında karnabahar kokmasın diye çare arıyorsanız değişik usullerden birini deneyebilirsiniz.
    1) Pişirme suyuna yarım çay kaşığı tuz ve iki yemek kaşığı sirke ilave edilir. Suyun üzerinde köpük oluşmasını bekledikten sonra, içine karnabaharlar atılır. Bu şekilde renkleri de daha canlı ve parlak olacaktır.
    2) Bembeyaz ve kokusuz karnabaharlar için pişirmeden yarım saat kadar önce tuzlu soğuk suda bekletip sonra pişirilebilir.
    3) Haşlama suyuna limon suyu ilave edilirse yemeğin lezzeti de artacaktır.
    4) Haşlarken suya iki yemek kaşığı süt katılırsa karnabaharın bembeyaz kalmaması ve kötü kokmaması sağlanabilir.
    5) Haşlama suyuna kuru nohut ve bir kaç dilim patates konulabilir.
    6) Haşlama suyuna ekmek kabuğu koymak rengini korurken kokuya mani olacaktır. Ufalanmış ekmek içi kullanılacaksa dağılıp yemeğe karışmaması için temiz bir tülbente sararak veya minik bir bez torbaya konabilir. Karnabahar haşlandıktan sonra ekmekle dolu tülbent yemeğin içinden çıkartılır.
    7) Pişirirken bir kaç defne yaprağı konulabilir.
    8) Haşlama suyuna kuru nohut ve birkaç dilim çiğ patates eklenir.
    9) Karnabaharların üzerine kararmaması için yarım limon sıkılır, limonlu suda biraz bekletilir, süzülür, kaynar suyun içine atılıp bir dakika bekletilip hemen çıkarılırsa pişerken kokusu az olacaktır.
    10) Karnabahar fırında pişirilirse fırına bir elma konulur. Görüldüğü gibi karnabahar yemeği kokmaması için yollar çoktur.
  14. Karnabahar yazımı doğru mu? Karnabahar diye mi yazılır? Karnabahar kelimesinin (sözcüğünün) doğru yazılışı TDK (Türk Dil Kurumu) tarafından nasıl ifade edilmiştir? Karnabahar nasıl yazılır? “Karnabahar mı karnıbahar mı yazılır?” veya “Karnabahar doğru mu?” diye kararsız kalanlar bilsin ki TDK'ya göre "karnabahar" doğru yazımıdır. “Karnıbahar” hatalı yazım şeklidir. Halk arasındaki söylenişi olan "karnıbahar" ifadesi doğrusudur diyenler قرنبهار veya karn-ı bahar (bahar devri) anlayışı ile hüküm verir. Etimolojik sözlükler Arapça, Farsça ve eski Yunancada karamb'ın lahana demek olduğunu, sözün "karamb-i bahār" كرمب بهار "ilkbahar lahanası" deyiminden geldiğini belirtirler. Ayrıca Kamus-ı Türki Osmanlıca sözlükte 1065. sayfada قرنبهار maddesinde, nun harfinin üzerinde bir elif miktarı uzatmayı gerektiren (âsar) dik çizgi olup, harfin üzerindeki dik çizgi kalın okunan harfleri a sesiyle, ince okunan "nun" gibi harfleriyse a ile e arasında bir sesle uzatarak okutur. Zaten ilk görüş doğru olursa "karn-ı" değil harfin inceliği dolayısıyla "karn-i" demek gerekirdi. İkinci mesele de “Karnabahar bitişik mi ayrı mı yazılır?” mevzusudur. Karnabahar daima bitişik yazılır.

fırında karnabahar kızartması

YukarıYukarı