mikrofon

Salçalı Bulgur Pilavı Tarifi, Nasıl Yapılır?🍚

Salçalı Bulgur Pilavı nasıl yapılır? 2 su bardağı bulgura ne kadar su? Bulgur pilavı su ölçüsü nedir bulgur pilavının yanına ne gider? "Bulgurdan pilav olur mu?En kolay bulgur pilavı nasıl yapılır? Pilav hangi bulgurla yapılır?" diyenlere işte bulgur pilav tarifi...

KOLAY-SADE-BULGUR-PİLAVI

Salçalı Bulgur Pilavı Malzemeleri - Bulgur Pilavı Salçalı Tarzı İçindekiler

İki su bardağı pilavlık bulgur

Bir adet orta boy kuru soğan

Bir yemek kaşığı biber salçası

Bir yemek kaşığı domates salçası

İki diş sarımsak

İki adet sivri biber

Üç yemek kaşığı zeytinyağı

Bir tatlı kaşığı tuz

Su

KOLAY-SADE-BULGUR-PİLAVI

Salçalı Bulgur Pilavı Tarifi - Bulgur Pilav Nasıl Yapılır? Pilavlık bulgur pilavı nasıl yapılır?

  1. Tencereye sıvı yağ konur. Doğranmış soğanlar ve sarımsak ilave edilir.
  2. Pembeleşen soğanlara yeşilbiber eklenir. Salçalar ilave edilir ve salça kokusu çıkana kadar kavrulur.
  3. İyice yıkanmış bulgurlar ilave edilir ve bir miktar kavrulur.
  4. Bulgurların üzerini geçecek kadar kaynamış su ilave edilir ve tuzu konulur. Bazı cins bulgurlar fazla su çekebilir. Kontrol edildiğinde pişmemişse bir çay bardağı sıcak su ilave edilebilir.
  5. Kısık ateşte bulgurlar suyunu çekip üzeri göz göz olana kadar pişirilir.
  6. Altı kapatılır ve oda sıcaklığında yirmi dakika kadar demlenip dinlendikten sonra tazelenerek Kolay Salçalı Bulgur Pilavı yanında yoğurt (EVDE KOLAY YOĞURT YAPIMI) veya cacık ile servis yapılır.

Salçalı Bulgur Pilavı Tarifi, Bulgur Pilavı Çeşitleri ile Alakalı Diğer Hususlar Bulgur Pilav Nasıl Yapılır? Püf Noktaları

  1. Hangi pilav bulgurdan yapılır? Bulgur pilavı tarifi pilavlık bulgurla yapılır.
  2. 1 Su Bardağı Bulgura Ne Kadar Su Konulur? "1 su bardağı bulgur kaç bardak su?" sorusunun cevabı bulgurun cinsine ve pilava ilave edilecek malzemeye göre değişebilir. Bununla beraber 2- 2,5 su bardağı su yeterli olacaktır.
  3. Bulgur Pilavı Şehriyeli Bulgur Pilav Çeşitlerinden şehriyeli bulgur pilavı tarifi | sade olarak yapılabilir. Bir su bardağı bulgur iyice yıkanıp durulanır, suyu süzülür. Bir yemek kaşığı tereyağı, iki yemek kaşığı sıvı yağda eritilip biraz kızdırdıktan sonra, bir çay bardağı tel şehriye eklenir. Şehriyeler altın sarısı renk alana dek kavrulur. Sonra yarım yemek kaşığı domates salçası ilave edilerek birkaç dakika daha kavrulur. Bulguru da ilave edilerek, en az beş dakika daha kavurulur. İki su bardağı sıcak su ve bir silme tatlı kaşığı tuz eklenip kısık ateşte tencerenin kapağı örtülerek pilav pişmeye bırakılır. Su yerine et, kemik veya tavuk suyu kullanılabilir. Pilav göz göz olana dek harlı, daha sonra kısık ayarda pişmeye bırakılır. Suyunu çekip, bulgur taneleri pişince, ocak kapatılıp, tencerenin ağzına havlu kağıt konur ve kapak örtülerek 15 dakika kadar demlendirilir. Demlenirken üzerine kekik serpilebilir. Şehriyeli Bulgur Pilavı Yanına Ne Gider? Taze fasulye yemeği, et veya tavuk yemekleri ile, salata veya yoğurt muhteşem bir menü oluşturabilir.
  4. Bulgur Pilav Tarifi Sade Bulgur pilavı tarifi sade olarak da yapılabilir.
  5. Bulgur Pilavı Sebzeli Sebzeli bulgur pilavı nasıl olur? Domates ve yeşil biber de birer sebze olmalarına rağmen bu sözün manası şudur: Bulgur pilavına domates yanında, patlıcan, havuç, patates vs nasıl ilave edilebilir? Sebzeli Bulgur Pilavı farklı şekillerde hazırlanabilir. Bir usul: Üç sivri biber, üç kırmızı biber ve iki patlıcan küp doğranıp kızgın yağda kızartılır. Kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağı giderilir. Yemeklik doğranan soğan yağda kavrulur. bir yemek kaşığı salça eklenir. İki su bardağı bulgur da katılarak kavurmaya devam edilir. İstenen baharatları ve sıcak suyu da ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.. Suyunu çekmeye yakın sebzeleri eklenir. Servis tabağına aktarılıp, üzerine kuru nane veya ince kıyılmış maydanoz serpilerek sıcak sunulur. Diğer bir usulde soğan yağda kavrulduktan sonra doğranmış yeşil ve kırmızı biber, patlıcan, istenirse küçük bir havuç, domates orta ateşte dört dakika kadar kapağı kapalı halde pişirilir ve bulgur ilave edilerek devam edilir. Gaye daha renkli bir pilavsa haşlanmış mısır da dahil edilebilir.
  6. Malatya Simit Pilavı Tarifi Malatya Simit Pilavı; köftelik ince bulgur, kuru soğan, tereyağı ve salça kullanılarak üretilir. Buğdayın kaynatılması ve öğütülmesiyle elde edilen ince bulgur “simit bulguru” olarak tanımlanır ve coğrafi sınırda “simit, sümüd, sümüt veya simid” bulguru olarak da adlandırılır. İmal Usulü: Malatya Simit Pilavının üretiminde, tercihen coğrafi sınırdan elde edilen köftelik ince bulgur kullanılır.
    4 kişilik Malatya Simit Pilavı için Malzemeler: 800 ml su, 300 g köftelik ince bulgur, 2 adet orta boy kuru soğan, 30 g domates salçası, 30 g biber salçası, 120 g tereyağı, 20 g tuz.
    Malatya Simit Pilavının hazırlanması: İnce yemeklik olarak doğranan soğanlar, bir tavada eritilen tereyağında kavrulur. Üzerine domates salçası ile biber salçası eklenip kavrulur. Üzerine su ilave edilir. Karışım kaynayınca tuz ve köftelik ince bulgur eklenerek kısık ateşte 10 dakika pişirilir. Kapağı kapatılır ve 10 dakika dinlendirilip servis tabağına konur. İsteğe bağlı olarak üzerine, tavada eritilmiş 40 g tereyağı gezdirilerek dökülür. Malatya Simit Pilavının servisi, isteğe bağlı olarak yeşil soğan, turşu, ayran ile birlikte yapılır.
  7. Diyarbakır Kengerli Bulgur Pilavı Tescilli Diyarbakır Kengerli Bulgur Pilavı; kenger (Gundelia tournefortii), pilavlık bulgur ve sadeyağ kullanılarak imal edilen pilavdır. Üretimde kullanılan kenger bitkisi, ilkbahar aylarında yetişir. Toplandıktan sonra dondurularak veya salamura yapılarak saklanır. Diyarbakır Kengerli Bulgur Pilavının üretiminde kullanılan kenger, pilavlık bulgur ve sadeyağ, tercihen coğrafi sınırdan temin edilir. 6 kişilik Diyarbakır Kengerli Bulgur Pilavı üretimi için malzeme: 500 g kenger, 400 g pilavlık bulgur, 40 g sadeyağ, 20 g tuz, 800 ml su (bulgur için) 1 l su (kenger haşlamak için) Tarifi: Kenger temizlenir, doğranır ve bir tencerede beş dakika kadar haşlandıktan sonra süzgece konularak suyunun süzülmesi beş dakika beklenir. Pilav tenceresinde eritilen sadeyağın içine kenger eklenip beş dakika kavrulur. Üzerine su, tuz ve bulgur eklenerek kısık ateşte yirmi dakika pişirilir. Pişen Diyarbakır Kengerli Bulgur Pilavı, 10 dakika demlenmeye bırakıldıktan sonra sıcak olarak servis yapılır.
  8. Kahta Bulgur Pilavı, Bulgur Pilavı Tavuklu Etli bulgur pilavı çeşitlerinden tescilli Kahta Bulgur Pilavının hazırlanmasında tavuk eti, iri taneli pilavlık bulgur, sarımsak ve karabiber kullanılması, uygulanan üretim metodu ile pilavın kendine has sarı rengi, tat ve kokusu bu yemek için en karakteristik özelliklerdir. 4 kişilik Malzeme: 5 su bardağı su, 2 su bardağı iri taneli pilavlık bulgur (tercihen Adıyaman ilinde yetiştirilen), 1 adet bütün tavuk (tercihen Adıyaman ilinde yetiştirilen), 1 baş sarımsak, 1 çay kaşığı karabiber, 3 yemek kaşığı tereyağı ve yeterince tuz. Kahta Bulgur Pilavının Hazırlanması: Öncelikle bir bütün tavuk iyice yıkanıp temizlendikten sonra tencereye konulur. Üzerine yeterince tuz ve su ilave edilerek haşlanmaya bırakılır. Tavuk pişince tencereden alınır. Tencerede kalan suyundan bir çay bardağı kadarı ezilmiş/tuzlanmış sarımsakla tirit yapmak için ayrılır. Kalan yaklaşık beş su bardağı tavuk suyuna iri taneli pilavlık bulgurdan eklenerek pişirilir. Bir yandan da tavuk etleri didiklenme olarak bilinen daha küçük parçalarına ayrılır. Bir tavaya tereyağı konularak tavuk etleri bir süre bu yağda kavrulur. Pişen pilavın üzerine hazırlanan sarımsaklı tavuk suyu gezdirilerek dökülür. Daha sonra kavrulan tavuk etleri pilavın üzerine dizilir. Bu haliyle servis edilir.
  9. Kekikli-Bulgur Pilavı Baharlı bulgur pilav çeşitlerinden kekikli bulgur pilavı şöyledir: Dört yemek kaşığı zeytinyağı kızdırılıp kabukları soyulup küp doğranmış üç - dört adet domates eklenir. Sularını salıp çekene dek karıştırarak kavrulur. Yıkanıp süzülen bir su bardağı bulgur da eklenip üç dakika karıştırarak kavrulur. İki su bardağı su, tuz ve bir çay kaşığı kekik eklenip kapağı örtülür. Suyunu çekene dek kısık ateşte pişirilip ocak kapatılarak on beş dakika dinlendirilir.
  10. Tuzotlu Bulgur Pilavı Pilavlık iki bardak bulgur yıkandıktan sonra suyu iyice akana kadar süzülür. Üç yemek kaşığı sıvıyağda iki baş soğan pembeleştirilir. İçine fındık büyüklüğünde doğranmış 200 gr kuş başı et eklenip kavrulur. Suyunu çekince, rendelenmiş iki adet domates, kıyılmış iki adet yeşil biberi eklenir. Biraz karıştırılıp, dört su bardağı su eklenir. Etler pişince bulgur katılıp, harlı ateşte bir iki karıştırılır. Kısık ateşte pişmeye bırakılırken 15 gram Tuzot acılı çeşni eklenir. Bulgur şişip tane tane olup suyunu çekince, ocak kapatılıp demlenmeye bırakılır.
  11. Yörük Pilavı: Patatesli-Bulgur Pilavı Mahalli bulgur pilav çeşitlerinden yörük pilavı: Bir adet büyük boy patates kabukları soyulup küp doğranır. Tencereye bir yemek kaşığı tereyağı, iki yemek kaşığı sıvı yağ konur. Yemeklik doğranmış bir adet kuru soğan yağda pembeleşinceye dek kavrulur. Yarım yemek kaşığı salça ve çekirdekleri çıkarılan doğranmış bir adet sivri biber eklenip beş dk daha kavrulur. Patatesler de eklenir. İki su bardağı yıkanmış iri bulgur ve doğranmış bir ufak domates de ilave edilir. En son bir diş sarımsak doğranıp eklenir, tuz, bir tatlı kaşığı reyhan veya nane ilave edip iki su bardağı kaynar su eklenip pişmeye bırakılır. Patatesli Bulgur Pilavı Yanına Ne Gider? MANTARLI ET SOTE TARİFİ🍄🍖, ETLİ TAZE FASULYETAVUK🍗 SOTE, ÇOBAN SALATA🥗, YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI🥗, 🥣KÖFTELİ LEBENİYE ÇORBASI (Gaziantep)🍲, Kıymalı Kabak Graten veya Cacık yemeği sunulabilir. Yörük usulü olacaksa bol köpüklü Ayran🥛🧊tercih edilir.
  12. Köy Usulü Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır? Kepekli köy bulguru ve sadece tereyağı ile yapılır. Köy tavuğu veya köy tavuğu suyu ile de yapılabilir. Şehriyeli bulgur pilavı şeklinde de olabilir. Pilav tenceresinde üç su bardağı suyu kaynatılır, 1,5 çay kaşığı tuz ve iki su bardağı kepekli koyu renkli pilavlık bulgur eklenir. Bir kere karıştırıp kapağını örtülür. Suyunu çekene dek kısık ateşte pişirilir. Suyunu çekmek üzereyken bir tavada eritilen 125 gram tereyağı iki dakika daha bekletilip kızdırılır. Pişen bulgurun üzerine dökülüp karıştırılır.
  13. Lokanta Usulü Bulgur Pilavı Hafif sulu olur. Kemik suyu ilavesiyle güveç tenceresinde yapılır. Pilav tenceresine dört yemek kaşığı sıvı yağ alınıp üzerine ufak doğranmış bir adet kuru soğan, iki adet yeşil biber, bir orta boy kırmızı biber ekleyip sebzelerin diriliği gidene dek kavurmaya başlanırken bir yemek kaşığı tereyağı da ilave edilir. Bir su bardağı domates sosu veya rendelenmiş dört adet domates, birer tatlı kaşığı domates ve biber salçası, tuz, karabiber ve kırmızı toz biberi ilave edilerek takriben dört dakika karıştırılarak pişirilir. Yıkanmış iki su bardağı pilavlık bulgur da eklenip karıştırılarak üç dakika daha kavrulur. Kavrulan bulgura dört su bardağı sıcak su ilave edilip karıştırılır. Et, kemik veya tavuk suyu da kullanılabilir. Tenceremizin kapağı örtülür. Üzeri göz göz olana dek yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte bulgurlar yumuşayana dek pişirilir. Suyu çekince ocağı kapatılır. Kapağın altına kağıt havlu konularak on beş dakika demlendirilir. Hafifçe karıştırılıp sunulabilir. turşu ile sunulabilir.
  14. Bulgur Pilavı Kalori Bulgur pilav kalorisi: Dolu bir çorba kaşığı bulgur pilavı 23 kalori. Tepeleme çorba kaşığı bulgur pilavı 34 kalori iken 100 gramı 114 kaloridir. Büyük porsiyon yaklaşık 250 gramlık bulgur pilavı ise 286 kalori olacaktır.
  15. Bulgurun Faydaları: İçerdiği vitamin, magnezyum ve folik asitin yanında bünyesinde bulunan yüksek oranda lifle bulgur sindirim sisteminin çalışmasında çok faydalıdır. Ayrıca düzenli yenilmesinin kansere ve safra taşlarına karşı koruyucu olduğuna inanılır. Bunun yanında, sağladığı tokluk duygusu ile diyet yapanlar için faydalı olması umulur. Glisemik endeksi düşük olan bulgur kan şekerini hızlı yükseltmez. Bulgurun hazmı kolaylaştırması, trigliserid seviyesini düşürmesi ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi beklenir. Ayrıca bir çeşit kansızlığa karşı da faydalı olan içeriğindeki folik asit hamilelerde bebek gelişimi açısından da oldukça faydalıdır.
  16. Bulgurun Zararları: Görece yüksek potasyum içeriği sebebiyle böbrek rahatsızlığı ve tansiyon düşüklüğü yaşayanların dikkatli olmalarını gerektirir.
  17. Bulgur Pilavı Domatesli: Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi, Nasıl Yapılır?🍅🍚
  18. Etli Siyez Bulguru Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?🍚 (Kastamonu)
  19. KURU BÖRÜLCELİ BULGUR PİLAVI🍚 (Karnıkara, Lolaz, Acebek, Ülübü; Gaziantep, Adana)
  20. Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi, Müceddere Nasıl Yapılır?🍚 Kilis, Hatay
YukarıYukarı