Tam Kıvamında İçli Köfte Tarifi, Nasıl Yapılır? (Dolma Köfte, Kibbeh)
Çatlamayan İçli Köfte Tarifi nasıldır? İçli köfte (Dolma köfte, Kibbeh) nasıl yapılır? Haşlama, kızartma, fırın ve mangal usulü yapılabilen Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden içli köftenin malzemeleri arasında kıyma, ince bulgur, maydanoz, ceviz yer alır. Dış kaplamasının dağılmayacak kadar sağlam, lezzeti bozmayacak kadar ince olması istenmeye gelinen gelin namzedinin hünerini ve el lezzetini gösterebileceği bir husustur. Anadolu'da ve Orta Doğu'da oldukça farklı malzemeyle ve şekilde yapılışları var. Kendi başına bir ana yemek olan içli köftenin harika lezzeti ile kaç tane yediğinizi saymayacaksınız. Peki hakiki içli köfte nasıl yapılır? Içli köftenin püf noktaları nelerdir? İçli köfte kızartması nasıl yapılır? İşte içli köfte tarifi resimli olarak...
Içli Köfte Nasıl Yapılır Malzemeler? - Yumurtasız İçli Köfte Tarifi İçindekiler - İçli Köfte Malzemeleri
Dışı için: Içli Köfte Hamuruna Ne Koyulur?
Bir su bardağı köftelik ince bulgur
150 gr orta yağlı kıyma
Tuz
Bir yemek kaşığı salça (domates + biber karışık olabilir)
İçi için:
Üç - dört adet kuru soğan
200 gr orta yağlı kıyma
Bir tutam maydanoz
Üç - dört yemek kaşığı sıvı yağ
Birer çay kaşığı tuz ve karabiber
İstenirse yarımşar çay kaşığı kimyon ve pul biber
Elli gram ince çekilmiş ceviz içi
Kızartmak için: İki su bardağı sıvı yağ
Haşlamak için: Sıcak su
Içli Köfte En Güzel Nasıl Yapılır? - Kolay İçli Köfte Tarifi - Orjinal İçli Köfte Nasıl Yapılır? - Haşlama İçli Köfte Tarifi Haşlama - Kızartma İçli Köfte Tarifi Kızartma - İrmiksiz İçli Köfte Tarifi İrmiksiz
- Çok küçük küpler halinde doğranan soğanlar sıvı yağda orta ateşte pembeleştirilir. Kıyma ilave edilerek kavrulur. Tuz, karabiber eklenir
- Ocağın altı kapatılınca ince kıyılmış maydanoz ve istenirse iri dövülmüş ceviz katılır ve iç, kıvam alıp bütünleşmesi için soğumaya bırakılır. Harcın bütünlüğü için istenirse sıvıyağı yerine tereyağı kullanıp hazırlanınca buzlukta dondurulabilir.
- İÇLİ KÖFTE Hamuru Tarifi: Bir su bardağı bulgur çok az bir sıcak suyla ıslatılarak üzeri kapatılır.
- Kabaran bulgurlara kıyma, tuz ve salça (renk ve lezzet katar) eklenerek iyice yoğrulur. Yoğurma muamelesini kolaylaştırmak için el ara sıra bir kasedeki soğuk suya batırılıp ıslatılır. Macun kıvamına gelip malzemeler birbiri ile özleşinceye kadar yoğurmaya devam edilir. İyi bir yoğurma, un ve yumurta ilavesini gereksiz kılar. Sabırla yeterince yoğrulursa kolayca toparlanıp dağılmayan ve macun kıvamında bir hamur elde edilir. İçli köfte harcı yoğrulduğunda ideal kıvamına geldiğine elle yuvarlanabilmesine göre karar verilir. Eğer bulgur ele yapışmamaya başladıysa ve dağılmadan yuvarlanıyorsa hamur kıvama gelmiş demektir.
- Üzeri kapatılıp serin bir yerde 15 dakika dinlendirilen bu hamurdan cevizden daha büyük parçalar kopartılır. İşaret parmağı yardımıyla hamurun içi oyulur, parmaklarla kenarları düzeltilerek ortasını çukurlaştırılır, elde çevire çevire bu çukuru büyütüp derinleştirilir. Başparmağın etrafına sararak küçük külahlar da yapılabilir: Baş parmak hamurun tam ortasına batırılır. Kalan parmaklar hamurun dışından diğer el hamuru alttan hafifçe tutarken bastıra bastıra çevirerek zarif bir şekilde inceltilerek bardak şekli verilir. İçli köftelerin kolay şekle gelmesi için; ortaları, el soğuk suya veya yağa batırılarak açılır. İçli köfte yapılırken hamurunun dağılmaması kadar ince olmasına dikkat edilmelidir. Şekil verilirken hamur da incelir. Isırılınca ağza ceviz gelmesi gerekir.
- Yeterince incelince kıymalı harçtan bir miktar çukura doldurulur. Ancak köftenin ağzının kolayca kapatılabilmesi için üst kısmında biraz boşluk bırakılır. Avuç içinde yuvarlanarak, elde döndürerek veya kenarları parmak uçları ile bastırılıp düzeltilerek açık olan kısmı kapatılır. Limonu andıran, uç kısımları sivri olacak bir şekil veya mekik şekli elde edilir.
- Her birine aynı şekil verilip ve doldurularak hazırlanan köfteler bir servis tabağına dizilir. Köfteler şekillendirildikten sonra üzeri streçlenerek buzdolabında bekletilirse daha diri olur ve pişerken patlamazlar.
- Tercihe göre kızgın yağda kızartılabilir veya tuzlu kaynar suda makarna haşlar gibi haşlanabilir. Daha hafif olacak haşlama içli köftelerin üzerine sarımsaklı salça sosu dökülerek sunulabilir.
- Kızartmalık İçli Köfte Tarifi: Kızartma yapılacaksa: Sıvı yağı geniş tabanlı bir tavada kızdırılır. Kızgın bol derin yağda içli köfteler bir maşa ile çevrilerek altın sarısı renk alana değin kızartılır. Köfteleri kızartma tenceresinden veya tavasından delikli kepçeyle çıkarmak dışının hasar görmesine mani olacaktır. İçli Köfte sıcak olarak kıyılmış maydanozla süslenerek yanında sarımsaklı yoğurt ve limon dilimleri ile servis edilir. Adana yöresinde ramazan iftar sofralarında tercih edilir.
Dağılmayan Garantili İçli Köfte Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve Antep, Dolma Köfte - Kibbeh Püf Noktaları
- İçli köftenin dağılmaması için yukarıdaki içli köfte en basidi tarifi yeterli olsa da ilave tedbir isteyenler limon tuzu kullanabilir.
- İçli Köftede Kıyma: Kıyması için iki kez çekilmiş orta yağlı koyun-kuzu karışık bir kıyma veya dana döş kıyma uygundur. Mardin'de dış harçta kıyma kullanılır, Malatya'da ise kullanılmaz.
- İçli köfte iç harcında sıvı yağ azaltılıp bir yemek kaşığı tereyağı ilave edilebilir. Kuru soğan rendelenebilir.
- İçli köfte harcına maydanoz gibi bir yeşillik eklenecekse, ölmemesi ocaktan aldıktan sonra hatta soğuduktan sonra ilave edilir. Vakit varsa harç birkaç saat evvelden hazırlanıp iyice dinlendirilir.
- Kızartma İçli Köftesi Servisi: Kızartma yemeklerinde tabağın altına yerleştirilecek veya serpilecek bir malzeme kızgın yağdan çıkan sıcak yemeğin değdiği tabakta nemlenip yumuşamasına mani olur. Altına serilecek marul veya lahana yaprakları köftelerin tabağa değmesini önlerken sertlik ve sıcaklığını korur.
- Dağılmayan İçli Köfte Tarifi Yukarıdaki çatlamayan içli köfte tarifi, tam kıvamında içli köfte tarifi olup neticesi resimlerle belgelidir. Bununla beraber şeklini tutturamayanların daha fazla garanti arayışı ilave tedbirleri kullanmayı gerektirir: Dış harcın hamuruna lezzet farkı da oluşturan iki yemek kaşığı irmik, bir yemek kaşığı un, oda sıcaklığında bir adet yumurta ve yarım çay bardağı su katılarak yoğrulabilir. Hamur harcı kıymalı bile olsa tavuk göğsü kıyması ilave edilirse haşlarken veya kızartırken dağılmaz. Haşlama suyuna biraz limon suyu veya limon tuzu ilavesi de işe yarar. Pişirme aşamasında çok fazla karıştırılırsa da dağılma ihtimalleri artar. İçli köfteleri kızartma tavasından veya tenceresinden delikli kepçeyle çıkarmak da dış tarafının hasar görmesine mani olmak için gereklidir.
- İçli Köfte Pişirme Sıcaklığı İçli köfte yağda veya suda pişirilebilir. Çatlayıp iç harcının dökülmemesi için yağın veya suyun iyice sıcak olması gerekir. Bu suretle köftelerin dışı aniden sertleşir. Dağılma veya patlama ihtimali azalır. Diğer taraftan yağa veya suya aynı anda çok fazla içli köfte atılmamalıdır. Atılırsa yağın veya suyun sıcaklığı düşer, kızgınlığını kaybeder, neticede köftelerin dışı hamurlaşırken pişme süresi uzayacaktır.
- İçli köfte dondurucuya nasıl konur? Yapılış vakit aldığı için gündelik yemekten ziyade hususi gün yemeği olan içli köfteyi bolca yapıp kullanılacağı zamana kadar buzlukta saklamak pratiklik sağlar. Fazla yapıldığında yenilecek kısmı kızartılır veya haşlanır, kalanı saklama kabına yerleştirilip derin dondurucuda muhafaza edilebilir. İçli köftelerin birbirine yapışmaması için evvela bir tepsiye dizilip dondurucuda biraz soğuması sağlanır. Sonra poşetlenerek dondurucuda saklanabilir. Buzluktan çıkarılan içli köfte nasıl yapılır? İstendiğinde dondurucudan çıkartılıp çözünmesi beklenmeden pişirilebilir.
- Haşlama Usulü İçli Köfte, Haşlanmış İçli Köfte Tarifi Güney ve Doğu illeri başta olmak üzere Anadolu mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan içli köfte restoranlarda ekseriyetle kızarmış olarak sunulur. Oysa sıcak suda haşlanarak pişirildiğinde daha hafiftir. Daha az kalorili köftelerin elde edildiği bu usulde köftelerin kırılma ihtimali daha yüksektir. Haşlamak için bir tencerede kaynayan sıcak suya bir tatlı kaşığı tuz ve iki parça küçük limon tuzu ilave edilir. Haşlama suyuna bir iki damla limon sıkılırsa da köftelerin haşlanırken dağılmamasına yardım eder. Kaynadıktan sonra hafifçe kısılır. İçli köfteler üst üste gelmeyecek sıkışık olmayacak şekilde suyun içine bırakılır. Tencereye atıldığında dağılmaması için karıştırılmamalıdır. Haşlanan içli köfte suyun yüzüne çıkar. Haşlandıktan sonra üzerinde sarımsaklı bir yoğurt zemini üzerine dizilen haşlama içli köfteler üzerine sade veya naneli pul biberli tereyağı gezdirilebilir. Sıvı yağ içinde pul biber veya çok az salça kızdırıp köftelerin üstüne dökülebilir. Mersin, Adana, Tarsus yöresinde daha çok haşlama usulünde yapılır.
- İçli Köfte Şekillendirme Usulleri: İçli Köfte (Şeklini Yapamayanlar İçin) Aslında yuvarlak şekilde yapılsa da lezzeti değişmez, lakin beklenen şekil o değildir. Baş ve işaret parmağı usulleri dışında diğer teknikler:
1) Limon Sıkacağı Usulü: İçli köfte harcından cevizden daha büyük parçalar alarak içine streç film serili bir limon sıkacağına konulur. Yanlarına bastırılarak inceltilir. Ortasına iç harcından bırakılır, yan kısımları üzerine kapatılır. Streçle birlikte çekilerek tepsiye yerleştirilir. Limon sıkacağına harç çok fazla konulursa içli köfteler kalın olur. Güzel olsun diye hamuru fazla inceltilirse de pişerken çatlar. Benzer şekilli aletler mesela sarımsak havan başlığı da kullanılabilir.
2) Salatalık Usulü: İçli köfte harcından alınan parça parmak yerine ıslatılan salatalık ile oyulur.
3) Streç Film Usulü: Strecte İçli Köfte Tarifi El uzunluğunda streç film alınıp üzerine dış harçtan yumurta büyüklüğünde yerleştirilir ve üzeri tekrar streç filmle kapatılır. Merdane yardımı ile harç yayılır. Bu dış harç uygun bir kalıpla daire biçiminde kesilerek ortasına iç harçtan yerleştirilir ve streç filmle ortadan ikiye katlanarak kapatılır. - Mahalli İçli Köfteler ve Coğrafi Tescil Belgesi, Içli Köfte Nerede Ünlüdür? Urfa İçli Köftesi / Şanlıurfa İçli Köftesi Tescil Tarihi: 03.09.2018, Adana İçli Köfte Tescil Tarihi: 28.09.2020'dir. Temmuz 2021 itibariyle Diyarbakır İçli Köftesi, Gaziantep İçli Köftesi, Malatya İçli Köftesi coğrafi işaret belgeleri sadece başvuru halindedir.
- Antep Usulü İçli Köfte Tarifi Antep Usulü Dağılmayan dışı çıtır, içi yumuşak ve çok lezzetli Gaziantep Usulü Icli Kofte Tarifi: İç harcı için 700 gram kıyma bir tencerede suyunu çeken kadar kavrulur. Sonra yarım çay bardağı sıvı yağı ilave edilip beş dakikada daha pişirilir. İnce kıyılmış dört adet soğan ilavesiyle kısık ateşte on beş dakika kavrulur. Sonra bir yemek kaşığı salça, birer tatlı kaşığı tuz, kara biber, reyhan, nane, bir çay kaşığı pul biber karıştırılır. Kıyma ve soğan pişince istenirse ceviz ve maydanoz da ilave edilebilir. Ocaktan geniş bir kaba alınarak soğuması beklenir. Buzdolabı konulabilir. Dış köfte hamuru için: Içli köfte hamuruna irmik konur mu? Dört su bardağı ince bulgur - simit, bir su bardağı irmik bir buçuk su bardağı sıcak suyla ıslatılıp üzeri kapatılır, yumuşaması için birkaç dakika beklenir ve yoğurmaya başlanır. Bir yemek kaşığı salça, bir tatlı kaşığı tuz, bir çay kaşığı karabiber ilave edilip birkaç dakika yoğrulur. Bir adet yumurta kırılıp biraz daha yoğrulur. İki su bardağı unu da katarak tekrar yoğrulur. Bu arada el ıslatılıp kulak memesi kıvamına gelinceye dek çok iyi yoğrulur. Hamur kıvamını aldıktan sonra ele parça alınır, el suya batırılıp yuvarlanır. İşaret parmakla veya baş parmakla içi oyulup içli köfte şekli (limon şekli) verilerek kıymalı harçtan iki tatlı kaşığı doldurulup kapatılır ve iyice kızmış derin yağda üzerini geçecek yağda çevrilerek nar gibi kızartılır. Ocakta çok uzun bırakılmaz. Haşlama tercih edilirse içli köftelerin dağılmaması için ise köfteleri içine atılacağı iki damla limon suyu sıkılmış su kaynar durumda olmalıdır. Sıcak ikram edilir. Ortasına bir kase sarımsaklı kuru naneli yoğurt konmuş geniş bir tabağa dizilerek sunulabilir.
- Adana Usulü İçli Köfte Tarifi Adana Usulü İçli Köfte (Adana) Haşlama içli köftesidir. İç harç için bir kilo mor soğan soyulup robot kullanılmadan doğranır. Bir kilo erkek koyun eti kıyması tencereye alınır, yağ konulmadan suyunu salıp çekinceye dek arada karıştırılarak kavrulur. 200 gram tereyağı ilave edilir. Eriyince küçük küpler şeklinde doğranan soğanlar eklenip suyunu çekene dek güzelce kavrulur. İki yemek kaşığı biber salçası eklenir, ezilir ve harca rengini verene dek pişirilir. Birer çay kaşığı karabiberle kimyon, birer tatlı kaşığı pul biber ve tuz ilave edilir. İnce kıyılmış bir tutam maydanoz eklenip karıştırılabilir. Harcın tencerede, dibi tutuncaya kadar pişirilmesi usulü de vardır. İç harç iyice kavrulunca ocak kapatılır ve soğusun diye bir tepsiye dökülür. Ilınınca buzlukta donana kadar bekletilir. Bazısı buzdolabında bir gün bekletir. Mahalli olarak iç harcın donabilmesi gayesi ile bitkisel margarin konulması olsa da biz tercih etmedik.
Dış harç için beş su bardağı setik veya esmer ince bulgura ikişer su bardağı irmikle su katılarak güzelce yoğrulur. 10-15 dakika bekletilir. Daha sonra dövülmüş veya 5-6 kez çekilmiş sinirsiz yağsız erkek koyun eti kıyması konulur. Bir adet yumurta, bir su bardağı un ve bir buçuk su bardağı su ilavesiyle macun kıvamına gelinceye dek yoğrulur. Bir yemek kaşığı biber salçası, birer çay kaşığı kimyon, karabiber ve tuz eklenerek ara ara su ekleyerek dağılmayacak şekilde kıvam alıncaya dek yoğrulur. Hamur macun kıvamına geldiğinde yoğurma biter, hamur toplanır ve üstüne nemli bez kapatılarak 5 dakika dinlendirilir. Köfteler yapılırken bekleyen hamurun sertleştikçe suyla yumuşatılır. Bezeler yapılır, içi parmakla açılıp bir yemek kaşığı harç konulup kapatılır. İçli köftenin dış hamuru köfte yapılacağı zaman hazırlanır. Köftenin dış hamurunun oyulması, kapatılması ve yuvarlanması esnasında eli ıslatmak için bir kâseye buzlu su konur. Dış harcından iri ceviz büyüklüğünde bir miktar alınır. Alınan bu parça avuç içinde yuvarlanır. Mahalli beceri ve ustalıkla cidarı incecik bir kâse gibi oyulup şekillendirilir. İçine bir buçuk yemek kaşığı iç harcı konulur. İçlenen içli köfte hamuru yine elde defalarca yuvarlanır ve ağzı kapatılır. Bu kapatma hareketi ile kapanan kısmın üstünde oluşan fazlalık alınır. İçli köfteyi kapama işlemi, kusursuz oluşturmadan, inceliği korunarak ve kapanan kısımda iz bırakmadan yapılır. Bu yapılamazsa elle yuvarlanıp kapatılan yeri altta kalacak biçimde şekillendirilir. Hamur cidarının içli köftenin tamamında aynı incelikte olması sağlanır. Hepsi hazırlanınca buzdolabında bekletilir. Haşlamak için büyük bir tencereye iki litre su, bir çay kaşığı tuz, bir - iki damla limon suyu veya üç parça limon tuzu konulur. Tuz ve limon tuzu dağılmadan pişmeye yardımcı olur. Su fokur fokur kaynayınca köfteler yavaşça içine konulur. Suya atıldığında dibe çöken içli köfteler suyun yüzüne çıkınca tamamdır. Pişen köfteler servis tabağına alınıp sıcak sunulur. İstenirse serviste yufka ekmek, ayran, acı süs biber turşusu ve limon verilebilir. Pişirilen köfteler günlük tüketilir. - İçli Köfte (Adana) Coğrafi İşaret Belgesine Göre Adana İçli Köfte; esmer ince bulgur veya setik, irmik, beyaz un, dövülmüş yağsız dana eti, tuz, kimyon, karabiber, yumurta, su ve biber salçası ile hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak bunların oyulması, bu parçaların içinin yağsız erkek koyun eti kıyması, biber salçası, mor kuru soğan, karabiber, tuz, bitkisel margarin ve maydanoz ile hazırlanan bir iç malzeme ile doldurulması ve ağzının kapatılarak limonlu suda haşlanması suretiyle yapılan içli köftedir. Binlerce yıllık Adana mutfak kültürünün en bilinen yemeklerinden biridir. (Elbette "binlerce yıllık" ifadesi ile "bitkisel margarin" ifadeleri çelişir. Margarin ilk defa 1869'da III. Napolyon'un isteğiyle kimyager Hippolyte Mège-Mouriès tarafından üretilmiştir. https://www.kolaylezzet.com/ yemek tarifleri sitesinde margarin ihtiva eden bir tarif yer almamaktadır.) Bulgurlu dış hamurdan alınan parçaların oyulması ustalık isteyen bir iştir. Özel bir el hareketi ile elde defalarca döndürülerek elde edilen köfteler 5-6 cm genişliğinde, takriben 60 g ağırlığında, altından ve üstünden basık küre şeklindedir. "Dış hamur cidarının hem dağılmayacak kadar dayanıklı hem de incecik oluşu, yuvarlak basık küre şekli, dış hamurunda dövülmüş dana eti olması, iç harcında maydanoz kullanılması, yağsız erkek koyun eti ve "yağ olarak bitkisel margarin tercih edilmesi", dış hamur ve iç harç malzemelerinin miktarlarının ayarlanması, köftenin doldurulması ve sonrasında ağzının kapatılması sürecinde gereken mahalli ustalık becerisi Adana İçli Köfteye ayırt edici vasıf ve lezzet katmaktadır."
- Elâzığ İçli Köfte Tarifi İki su bardağı ince bulgur ve üç yemek kaşığı irmiğin üzerine kaynar suyu dökülüp karıştırılır. Üzeri örtülüp bulgur şişine dek beklenir. İç harcı için iki yemek kaşığı tereyağı, yemeklik doğranan ikişer adet kuru soğan ve yeşil biberle ve 300 gram orta yağlı kıyma ocakta kavrulur. Kavrulduktan sonra üzerine bir tatlı kaşığı tuzu ve yarım demet maydanozu karıştırılıp bir dakika daha kavrulur. Birer çay kaşığı karabiber, pul biberle birer tatlı kaşığı kuru nane, kuru reyhan ilave edilerek ocak kapatılır. İstenirse ılınınca bir kase doğranmış ceviz de ilave edilir. İç harç soğumaya bırakılırken şişen bulgurun üzerine biraz su, üç yemek kaşığı un ve üç tatlı kaşığı tuzla yoğrulur. Yalancı değil hakiki içli köfte için 300 gram yağsız kıyma da harca dahil edilir. Arada soğuk su ekleyerek sakız gibi oluncaya dek yoğrulur. Bir elle yumurta büyüklüğünde parçalar alınıp diğer elin baş parmağıyla içi oyulur. İki tatlı kaşığı iç harç konulup, kapanır ve yuvarlanır. Köftelerin üzeri örtülüp buz dolabında bir süre dinlendirilir. Geniş bir tencere kaynar su ile doldurulur ve bir tatlı kaşığı tuz eklenir. Elazığ'da içli köfte haşlamanın salçalı bir suda yapıldığı usulde vardır. Su kaynayınca köfteler yavaşça bırakılır. Hepsi konulunca on dakika kadar pişirilir. İçli köfteler üste çıkınca beş dakika daha kaynatılır. Kevgirle süzülüp bir tabağa alınır. Sulu veya susuz servis edilebilir. İki yemek kaşığı tereyağında kızdırılan bir çay kaşığı pul biber köftelere gezdirilir.
- Urfa İçli Köftesi / Şanlıurfa İçli Köftesi Bulgurlu dış harcın içine önceden hazırlanmış kıymalı iç harç doldurulduktan sonra kızartılarak hazırlanan mahalli bir lezzettir. Yapımı el becerisi ve ustalık icap ettirir. Şanlıurfa’da içli köftenin çiğ köfteden türediği rivayeti vardır. Şanlıurfa’da yoğrulan etli çiğ köftenin hemen bitirilmesi gerekir. Lakin rivayete göre Ramazan’da yanlışlıkla iftardan uzun süre önce hazırlanan çiğ köftenin kullanılmasıyla bu yemek icat edilmiş ve Şanlıurfa mutfağına yayılmıştır. Ünü, çok eski devirlerden beri yapılmasından, Şanlıurfa ili sınırları içinde yetiştirilen İvesi cinsi koyunun etinin, isotun, çiğ köftede de kullanılan sert durum buğdayından elde edilen köftelik bulgurun kullanılması ve ustalık içeren usulle hazırlanmasından gelir. Önce iç harcı, daha sonra ise dış kısmını oluşturan köfte hazırlanmakta, hazırlanan iç harç, fincan şekli verilen köftelerin içine konulup, ağzı kapatılarak kızartılmaktadır.
Tarifi: 750 gram kıyma tavada kendi yağında kavrulur, sadeyağ eklenir, yemeklik doğranmış soğan ilave edilerek kavrulduktan sonra ateşten alınıp, karabiber, tuz, küçük parçalara ayrılan ceviz ilave edilir ve soğutulur. Ayrı bir yerde kalaylı bakır leğen içerisinde dört parçaya bölünmüş soğan, isot, tuz, karabiber karıştırıldıktan sonra “kara et” ilave edilir, azar azar su eklenerek macun haline gelinceye kadar karışım yoğrulur. Sonrasında bulgur ve gerektikçe su ilave edilerek karışım 30 dakika daha yoğrulur. Yumuşayarak kıvamını bulan köftenin içindeki dört parça soğan dışarı alınır ve kullanılmaz. Köfteden iri ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, yuvarlanır, bir elin avuç içerisinde tutularak diğer elin işaret parmağıyla oyulur, içerisine iç harçtan koyulup ağzı bastırılıp kapatılır. Köfteler dört - beş bardak kızgın sıvı yağda her tarafı kahverengileşinceye kadar kızartılıp sıcak servis edilir. Ayranın yanı sıra mevsimine göre, mahalli BOSTANA SALATASI🥗 (Şanlıurfa), Urfa Eşkilisi veya koruk salatası ile sunulur. Coğrafi tescil belgesi almıştır. - Diyarbakır Usulü İçli Köfte Tarifi Haşlama içli köftedir. Yarım kilo ince bulgurla 300 gram yarma (kitel) üzerine el yakmayacak kadar sıcak bir su dökülüp üstü örtülerek yarım saat beklenir. Bu esnada iç harç hazırlanır: Dört adet kuru soğan ince doğranır. Tencereye bir yemek kaşığı tere yağı koyup soğanlarla kavrulmaya başlanır. Soğanlar pişince yarım kilo orta yağlı kıymayı eklenerek kavurmaya devam edilir. Birer çay kaşığı karabiber, pul biber, kuru reyhan ve tuz serpilir. İç harç ocaktan alınmadan evvel ince kıyılmış yarım demet maydanoz eklenerek iki dakika kavrulur. Soğuması için ocaktan alınır. Yarım saat beklemiş bulgur el suya batırılarak on dakika kadar yoğrulur. Hamurdan mandalina büyüklüğünde ele alınıp ve açılır. İçine kıymalı harçtan konup kapatılır. Bütün hamura bu iş uygulanır. Derin bir tencereye su konup kaynatılır. Bir tatlı kaşığı tuz serpilir. İçli köftelerinizi kaynar suya bırakılır. Suyun yüzüne çıkınca köfte pişmiştir. Üzerine yoğurt ve salçalı sosla servis edilir. Bu içli köfteyi diğerlerinden ayıran hamurunda kitel kullanılmasıdır ki dağılmasını önlediği gibi kolay şekil verilmesi de sağlar.
- Mardin Usulü İçli Köfte (Irok) Tarifi Dört adet kuru soğan ince doğranır, bir tencerede pembeleşinceye dek yağda kavrulup üzerine bir kg yağsız dana kıyma eklenip beraber kavrulur. Ocaktan alınır içine bir çay kaşığı tuz, birer tatlı kaşığı karabiber, yenibahar ile bir demet kıyılmış maydanoz ilave edilir. Az bir soğuk su ile ıslatılıp dinlendirilen bir kilo ince bulgur (ismeyt) bir leğende iyice yoğrulur. İçine 300 gr çiğ köftelik dövülmüş et, bir tatlı kaşığı kişniş, tuz ve bir yumurta ilave edilerek tekrar yoğrulur. Mandalina büyüklüğünde top yapılıp içi oyulur. İçi doldurulduktan sonra da elle yuvarlatıp tepsiye dizilir. Daha sonra kızgın yağda kızartılarak sunulur.
- Suriye İçli Köftesi Tarifi: Kibbe Mabrume, Rulo İçli Köfte Kibbe Mabrume daha etli, daha az acı olup içli köftenin sarma usulü yapılan türüdür. Bir kilo dövülmüş köftelik et bir kaba alınır ve dört su bardağı ince bulgur ilave edilip yoğrulur. Bir kilo kıymayı bir tavada iki yemek kaşığı tereyağı ile kavrulur. Bir su bardağı kırılmış ceviz, tuz ve karabiberi eklenip ocaktan indirilir. Dövülmüş etle yoğrulan bulguru folyo veya streç film üzerine dikdörtgen şeklinde yayılır. Kavurduğunuz iç harç dikdörtgenin uzun kenarına yerleştirilir. Folyo yardımıyla rulo yapılır. Uç kısımları kapatılıp elle şekil verilir. Fırın tepsisi ve rulo ikişer yemek kaşığı sıvıyağla yağlanır. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında bir saate yakın pişirilir. Kibbe Mabrume fırından çıkınca dilimlenerek sunulur.
- İçli köfte yanına ne gider? Başlı başına bir ana yemek olan içli köfte menüsü istenirse: Bir 🥣ÇORBA🍲, İKRAMLIK BİR SALATA🥗, SADE PİRİNÇ PİLAVI🍚 ve TATLI ile nefis bir sofra hazırlanabilir.
- 1 Adet İçli Köfte Kaç Kalori? İçli Köfte kalori haşlanmış Bir porsiyon kızarmış içli köfte kaç kalori: Orta büyüklükte bir porsiyonu 350 kaloridir. Bir porsiyon haşlanmış içli köfte kaç kalori: 330 kcal. Bir adet kızarmış içli köfte kaç kalori : 120 kcal. Bir adet İçli Köfte kalori haşlanmış: 90 kaloridir.
- İçli Köfte Besin Değeri? 100 gr. içli köfte, 32 gr. karbonhidrat 10 gr. protein, 7 gr. yağ ihtiva eder.
- Diyette haşlama İçli Köfte yenir mı? Haşlanan içli köfte kızartma usulüne göre diyete daha uygundur.
- Patatesli-İçli Köfte Tarifi Patatesli içli köfte tarifi için şu yazıya bakılabilir: PATATESLİ🥔 İÇLİ KÖFTE
- İçli Köfte Tarifi İngilizce Stuffed meatballs, kibbeh, kubbeh, fist sized burghull balls filled with seasond minced meat, kebbah, stuffed mutton balls, a dish made of burghul minced onions and ground red meat, kubbi
- İçli Köfte ile Nefis Bir Yemek: Analı Kızlı ANALI KIZLI KÖFTE (Malatya, Diyarbakır, Gaziantep, Adana, Kahramanmaraş,Tarsus)
- Antakya Usulü İçli Köfte Tarifi, Tepside İçli Köfte Tarifi, Fırında İçli Köfte (Hatay Usulü Kibbi Bir Sini, Kıbbe Siniye, Tepsi Köftesi, Sini Köftesi) İçli köftenin en pratik hali... Dört su bardağı ince esmer bulgur ılık su ile ıslatılarak on dakika kadar bekletilir. Dört adet orta boy soğan, yarım kilo yağlı kıyma, bir yemek kaşığı karışık salça, ince kıyılmış yarım demet maydanoz, iki yemek kaşığı tere yağı, karabiber, yenibahar, kimyon, pul biber ve istenirse dövülmüş cevizle iç harç hazırlanır. Şöyle ki kıyma bir tavaya alınıp topaklaşmaması için dağıtılarak kavrulur. Biraz tuz, karabiber, salça ve tereyağı ilave edilir. Kıyma bir miktar suyunu salınca soğanı eklenir. Eğer soğan çok suluysa suyu sıkılır. En son istenirse iri doğranmış cevizler katılır. Harç soğumaya bırakılır. Bir kapta haşlanmış dört adet patates püre kıvamına gelecek şekilde ezilir, bir yemek kaşığı domates ve biber salçası, kimyon, pul biber, yumuşamış bulgur, iki su bardağı un, iki tatlı kaşığı tuz ve karabiberi ilave edilir. Un yerine yumurta da kullanılabilir. Az az su eklenerek özleşmiş macun kıvamlı yumuşak bir köfte hamuru elde edene dek yoğrulur. Bazıları bu hamura yoğururken eritilmiş tereyağı ile karıştırılan sıvı yağı da azar azar ilave ederek yoğurmaya devam eder. Hazırlanan hamur iki eşit parçaya ayrılır.
Yağlanan tepsiye orta kalınlıkta bir şekilde açılır veya elde parça parça hazırlanır: Hamurdan ıslatılan ele mandalina büyüklüğünde parçalar alıp yassılaştırılır. Yağlanmış bir tepsiye veya borcama bu şekilde parça parça konulup elle bastırılarak tabanı doldurulur. Üzerine kıymalı iç harcı yayılır. Harcın üzerine de alt tarafın yapıldığı gibi tabaka oluşturularak köftenin üzeri kapatılır. Üzerine yağ sürülür. Kek veya baklava dilimi tarzında kesilerek fırına verilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yarım saat civarında kızarıncaya kadar pişirilerek sıcak sunulur. Üzeri için yağ kullanılmayacaksa kurumaması için fırına konduktan 15 dakika sonra üzerine hafif su gezdirilerek tekrar üzeri kızarana kadar fırınlanır. Dış harç farklı şekillerde yapılabilir: Yukarıdaki gibi patatesli olabileceği gibi, kıymalı da yapılır: 300 gram kıyma, akşamdan bir bardak sıcak suyla ıslatılmış irmik, biber salçası, kimyon, tuz karıştırılıp robotta yoğrulur. Önce bulgurla daha sonra un ilavesiyle bir süre yoğrulur. Tepside içli köfte yanında 🥣YAYLA ÇORBASI🍲, 🥣SOĞUK YOĞURTLU 🌾BUĞDAY ÇORBASI🍲, GAVURDAĞI SALATASI TARİFİ (Gaziantep)⛰️🥗 veya ÇOBAN SALATA (NARLI)🥗 ile bir menü oluşturulabilir. - Siirt İçli Köfte Tarifi - Kitel KİTEL (SİİRT İÇLİ KÖFTESİ)
- Içli Köfte Hamuru Cıvık Olursa Ne Yapmak Gerekir? İçli köfte yapılırken suyu fazla eklendiyse dış hamuru cıvık olursa biraz daha irmik katılabilir. İrmik hamuru toplar.
- Kolay Evde Köfte Nasıl Yapılır? Kuru Köfte Kızartması Tarifi, Nasıl Yapılır? ve KÖFTE YEMEĞİ TARİFLERİ
- İçli Köfte ile Ne Yapilir? 🥣ŞEHRİYELİ KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI🍲, KOLAY ÇOBAN SALATA🥗 veya PATLICANLI🍆 SALATA, Domatesli Bulgur Pilavı🍅🍚, YOĞURTLU ŞAKŞUKA, Cacık, NANELİ KOLAY HAYDARİ🥗, Humus, Portakal Dilimlerinde Kereviz Salatası🍊, Naneli Ayran🥛🧊, Sade Pirinç Pilavı🍚, 🥣Soğuk Yoğurtlu Buğday Çorbası🌾🍲, KAYISI KOMPOSTOSU🥤🍹.