mikrofon

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Patlıcanlı Saksı Kebabı Tarifi🍆 (Etli Bostan Patlıcan Dolma Kebabı)

"Patlıcanlı ne yemek yapabilirim?" hele de "Bostan patlıcanı ile neler yapılır?" diyenlere harika bir kebap... Patlıcan ve etin beraberce oluşturduğu eşsiz lezzet itinalı sofralara layık… İşte patlıcanlı saksı (dolma) kebabı...

PATLICANLI-SAKSI-KEBABI

Patlıcanlı Saksı Kebabı Tarifi Malzemeleri - Patlıcanlı Çanak Kebabı İçindekiler

İki adet bostan (tombul) patlıcan

300 gram kuşbaşı et

Bir adet orta boy kuru soğan

İki adet yeşilbiber

İki adet orta boy domates

Bir yemek kaşığı salça + bir tatlı kaşığı salça

Tuz, karabiber

Patlıcanları kızartmak için: Sıvı yağ

PATLICANLI-SAKSI-KEBABIPATLICANLI-SAKSI-KEBABI

Patlıcanlı Saksı Kebabı Tarifi, Patlıcanlı Çanak Kebabı Nasıl Yapılır?

  1. Etler yıkanır ve tencereye konularak yumuşayana kadar gerekirse su ilave edilerek pişirilir. Bir iki yemek kaşığı sıvı yağ eklenir. Yemeklik (ince) doğranan soğanlar ve yeşilbiberler konulur. Soğanlar pembeleşince kabukları soyulmuş ve ince doğranmış domates (bir adet) ilave edilir. Domatesler pişince salça eklenir. Bir – iki defa çevirdikten sonra üzerine bir çay bardağı kadar su ilave edilir. Tuz ve karabiber ilave edilir. Bir iki taşım kaynadıktan sonra altı kapatılır.
  2. Patlıcanlar yıkanır, sapları kesilir, kabukları alaca (şerit çizgili) soyulur. Ortadan ikiye kesilerek iç kısımları kenarları çok ince kalmayacak şekilde küçük bir kaşık, bıçak veya oyucu bir aletle ile oyularak kâse durumuna getirilir. Saksı gibi durabilmeleri için kapalı uçları düzleşecek şekilde bir miktar kesilir. Acı suyun çıkması için tuzlu suda on beş dakika kadar bekletilir, yıkanır ve süzdürülür. Kurulanan patlıcanlar derin tavada kızgın yağda döndürülerek kızartılır. Kızaran, süzdürülen ve kâğıt havlu ile fazla yağı alınan patlıcanların içerisine hafif tuz ve karabiber serpiştirilir ve hazırlanan etli harç patlıcanların içerisine bir kaşık yardımıyla doldurulur.
  3. Diğer domates ince dilimler halinde doğranır ve kapak şeklinde patlıcan saksılarının üzerine yerleştirilir. Bir yemek kaşığı salça bir su bardağı kaynamış su içinde kaynatılır. Doldurulan patlıcanlar ısıya dayanıklı bir kabın içerisine yerleştirilir. Üzerine salçalı su gezdirilerek önceden ısıtılmış 200 derecede önceden ısıtılmış fırında on beş - yirmi dakika kadar üstü önce kapalı daha sonra açık olarak pişirilir. Patlıcanları kızartırken patlıcanların kızarma şekli (az veya çok kızarması) fırında pişme süresini değiştirir. Az kızardıysalar daha uzun süre pişerler. Ocakta ağzı kapalı olarak da pişirilebilir. Patlıcanlı Saksı Kebabı istenirse maydanoz gibi yeşilliklerle süslenerek sıcak olarak sunulur.

Patlıcanlı Saksı Kebabı Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve Patlıcanlı Çanak Kebabı Püf Noktaları

  1. Bezelye, havuç gibi sebzelerde harca katılabilir. Baharat olarak kekik de yakışabilir. Misket köfte veya tavuk eti de kullanılabilir. İstenirse domates kapağı yerine beşamel sos ve rendelenmiş kaşar peyniri kullanarak farklı lezzet ve görünümlere ulaşılabilir.
  2. Patlıcanlı Saksı Kebabı, Patlıcan kebabı ile birlikte ne yenir? 🥣Ezogelin Çorbası🍲, 🥣SICAK AYRAN AŞI ÇORBASI (Erzurum)🍲, 🥣SEBZE ÇORBASI🍲; SADE PİRİNÇ PİLAVI🍚, İZMİR PİLAVI🍚, SALÇALI BULGUR PİLAVI🍚; CACIK, NANELİ AYRAN🥛🧊, KURU KAYISI HOŞAFI🥤🍹
  3. Beşamel Soslu Saksı Kebabı Küçük bir tencerede beşamel sosunu hazırlanır: Üç yemek kaşığı sıvı yağa iki yemek kaşığı un ilave edilip kısık ateşte karıştırılır. İki su bardağı soğuk süt çırpıcı telle hızlıca karıştırarak eklenir. Kaynayıncaya dek muhallebi yapar gibi karıştırılarak pişirilir. Biraz tuz ve karabiber de eklenir. Beşamel sos hazır olunca fırında pişmesi yaklaşan patlıcanların üzerine ayrı ayrı sos dökülür.
  4. Kızartmadan Saksı Kebabı Patlıcanlar alaca soyulup ikiye bölünerek içleri alınır. Her yeri yağlanıp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirilir. Yumuşayıp rengi dönünce fırından çıkarılıp iç malzemesi hazırlanır. Kızgın tavada etler sıvı yağda kızartılır, biberler ve baharatlar eklenip ve sotelenir. Pişen patlıcanlara iç harçtan doldurulur. Üzerine salçalı su gezdirilir. Tekrar önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında on dakika pişirilir.
  5. Patlıcanlı Tavuklu Saksı Kebabı Tavuklu Bir adet kuru soğan, iki diş sarımsakla ikişer sivri biber ve kapya biber ince ince doğranıp kavrulur. Rengi dönünce 300 gram kuşbaşı tavuk eti ilave edilip sotelenir. Etler kavrulunca iki adet domatesin kabukları soyulup küp doğrayın eklenip karıştırılır. Bir yemek kaşığı domates biber salçası, bir çay bardağı su, tuz, karabiber, kimyon, kekik, pul biber ilave edilip beş dakika sonra ocaktan alınır. Hazırlanan bu iç patlıcanların içine doldurulur.
  6. Patlıcan Yemekleri BALCAN DOĞRAMA🍆 (Patlıcan Doğrama, Gaziantep), Patlıcanlı Pilav Tarifi, Nasıl Yapılır?🍆, Hazır Yufkadan Patlıcanlı Tepsi Böreği🍆, Antep Usulü Etli Kuru Patlıcan Biber Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?🍆, AJVAR SOSU (Lutenitsa, Patlıcanlı🍆 Kırmızı Biberli🌶️ Ezme), Etli Patlıcan Oturtması🍆, ETLİ İSLİM KEBABI TARİFİ (KÜRDAN KEBABI-ETLİ PATLICAN🍆 BOHÇASI), MISIR🌽 UNLU PATLICAN🍆 KIZARTMASI (Patlıcan Balığı Tavası Trabzon)
  7. Patatesli Saksı Kebabı ETLİ PATATES🥔 DOLMASI Bostan patlıcanı ile neler yapılır? ABANT KEBABI TARİFİ🍆 (Bolu), Fırında Karnıyarık Tarifi, Nasıl Yapılır?, KABAKLI TAVUKLU SAKSI KEBABI...
  8. Patlıcan Kebap köftesi nasıl yapılır? KÖFTELİ İSLİM KEBABI TARİFİ (KÖFTELİ PATLICAN🍆 BOHÇASI)
  9. Patlıcanın besin değerleri Patlıcanda C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, tiamin, niasin, magnezyum, fosfor, bakır, diyet lifi, folik asit, potasyum ve manganez bulunur. Ayrıca patlıcan neredeyse hiç kolesterol veya doymuş yağ ihtiva etmez.
  10. Patlıcanın Faydaları, Közlenmiş patlıcanın faydaları Kemik erimesini (osteoporozu) önlemek, kansızlığı gidermek, kilo vermeye yardımcı olmak, şeker hastalığı riskini düşürmek gibi çeşitli faydaları bulunmaktadır.
    1) Lif zenginidir: Lif, mide-bağırsak sağlığı ve düzenli bağırsak hareketleri için gereklidir. Patlıcandaki lifle sindirim sisteminiz daha rahat bir şekilde çalışırken gıdaların emilimini ve işlenmesini kolaylaştıran gastrik sıvıların salgılanmasını da temin eder. Lifler kalp hastalıklarında da azalma sağlar. Çünkü ateroskleroz, kalp krizi ve felç ile biten damarları tıkayabilen kötü LDL kolesterolü azaltır.
    2) Şişmanlıkla mücadele eder: Patlıcanın yağı az, lifi çok olduğundan kilo vermeye çalışanlara yardımcı olur. Lif miktarı ve doyurucu tesiriyle, aşırı yemenin önüne geçer.
    3) Kansere mâni olur: Lifler çeşitli hastalıklara karşı vücut direncini yükseltir. Patlıcanlar hastalıklara karşı vücudun en iyi savunması olan antioksidan kaynaklarıdır. Patlıcanlar, beyaz kan hücrelerinin imalini ve çalışmasını teşvik eder. Bağışıklık sistemini destekleyen C vitamini ihtiva eder. Patlıcanda tabii bir antioksidan ve temel bir mineral olan manganez bulunur.
    4) Kemik sağlığını iyileştirir: Patlıcanın kemik sağlığına, kemik erimesi riskinin fazla kimselere faydaları vardır. Fenolik bileşikler patlıcanlara renk vermekle kalmaz ayrıca osteoporozu azaltır, kemikleri daha güçlü ve mineralleri daha yoğun hale getirir. Patlıcanlarda ayrıca kemiklere faydalı olan bol miktarda demir ve kalsiyum vardır.
    5) Kansızlığı önler: Demir eksiliği hayati hastalıklara ve anemiye yol açabilir. Patlıcandaki yüksek miktarda D vitamini, kansızlığın önüne geçer. Patlıcanda kırmızı kan hücrelerini arttıran mineraller vardır. Demir ve bakır minerali birleşerek vücutta kırmızı kan hücresi imaline yardımcı olur. Enerji ve güç artarken yorgunluk ve stres duygusu kaybolur.
    6) Beyin fonksiyonlarını destekler: Patlıcandaki besinler, vücudu ve beyni zehir ve hastalıklardan korurken beyne kan akışını da arttırırlar. Beyne daha çok oksijence zengin kan gitmesi ve patlıcandaki potasyum hafızayı ve zihin işleyişini kuvvetlendirir.
    7) Şeker Hastalığı: Yüksek lifi ve çözünür karbonhidratlarının azlığı sebebiyle, patlıcanlar diyabetin idaresi için ideal bir gıdadır. Patlıcanlar vücuttaki glikoz ve insülin aktivitesini düzenler. İnsülin seviyesinin istikrarlı olması şeker hastalığının zararlarını azaltabilir.
    8) Karaciğer sağlığına faydalıdır: Patlıcandaki antioksidanlar karaciğerin bazı zehirlerden korunmasına yardımcı olabilir.
    Çiğ patlıcanın faydaları nelerdir? Patlıcanın çiğ olarak yenmesi önerilmez. Patlıcan doğru bir şekilde pişirilmezse ya da direkt çiğ yenirse zehirleyebilir. Bu şekilde patlıcan ciltte kaşıntılara veya alerjiye, boğazda şişliğe, mide bulantısına yol açar. Patlıcanda nikotin bulunur. Çiğ veya az pişmiş patlıcan vücuda direk nikotin verir.

PATLICANLI-SAKSI-KEBABI

YukarıYukarı