Kaytaz Böreği Tarifi (Antakya, Hatay) Nasıl Yapılır?
Kaytaz böreği nedir? Evde Kaytaz böreği nasıl yapılır? Kaytaz böreği hamuruna maya konur mu? Kaytaz Böreği Tarifi, Antakya mutfağında yer alır. Hatay mutfağına ait olan oldukça lezzetli kaytaz böreği ekseriyetle kıymalı harçtan hazırlanır. Et ve hamur işini birlikte yemeyi tercih edenler için de harika bir lezzet... Manzarası ve nefasetiyle Bursa'nın cantık pidesini veya fındık lahmacunu andıran kaytaz böreği, mahalli lezzet sevenleri de memnun edecektir. Öğle, akşam yemeklerinde, Ramazan iftarlarında veya çay saatinde ikram edilebilen bu farklı böreği hazırlamak gayet kolay... İşte Kaytaz Böreği Tarifi...
Kaytaz Böreği Malzemeleri - Antakya Böreği İçindekiler
Bir su bardağı ılık süt
İki yemek kaşığı yoğurt
Üç yemek kaşığı sıvı yağ
Bir paket instant maya
Bir tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Üzeri için:
250 gr kıyma
İlk yemek kaşığı sıvı yağ
Bir tatlı kaşığı domates salçası
Bir tatlı kaşığı BİBER🌶️ SALÇASI🥫
İki orta boy kuru soğan
Bir tatlı kaşığı tuz
Yarım tatlı kaşığı karabiber
Bir yemek kaşığı NAR EKŞİSİ
Hamurların arasını yağlamak için: yarım su bardağı sıvı yağ
Hamurların üzerine sürmek için: bir yumurta sarısı
İstenirse kıymalı karışıma ilave etmek için nar ekşisi
Fırında Kaytaz Böreği (Antakya, Hatay) Yapılışı Tarifi - Antakya Kaytaz Böreği Nasıl Yapılır?
- Kaytaz böreği hamuru nasıl yapılır? İki - üç bardak elenmiş un yoğurma kabın alınır, ortası havuz gibi açılarak içine sıvı malzemeler dökülür, maya ilave edilir. Maya ve un tamamen karıştıktan sonra içine tuzu eklenir.
- Hamur yoğrulmaya başlanır. Yavaş yavaş un ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur tekrar kaba alınıp, kabın üzerini streçlenir ve yarım saat kadar ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır.
- Kıymalı harcı için; soğan ince ince doğranır, tuz eklenerek ovulur ve suyu sıkılır. Bu, iç harcın sulanmasına mani olur. Suyu sıkılmış soğanların üzerine; kıyma, tuz, karabiber, biber salçası ve nar ekşisi ilave edilip yoğrulur. İç harcı önceden pişirilmez, sadece malzemeler karışır.
- İki katına çıkmış olan hamur tekrar hafif bir yoğrulur ve mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılır. Her beze zeytinyağı içerisinde batırılarak veya parmaklar yağa batırılarak, çok ince olacak şekilde yemek tabağı büyüklüğünde açılır. Yağlı bir tezgah üzerinde açılabilir. Hamuru merdaneye gerek kalmadan elle elle bastırılınca kolayca açılır. Yırtılması mühim değildir, daha sonra hamur sarılacaktır. Açılan hamur bir ucundan kaldırılıp tezgahın üzerinde gül böreği gibi rulo yapıp kendi etrafında sarılır. Boşta kalan uç altına kıvrılır. Tercih ettiğimiz diğer tarzda ufak bir gözleme gibi katlanarak kare şekli verilir. Hamurun üzerine hafifçe bastırılır.
- Bütün hamurlara aynı muamele tatbik edilir. Yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizilen hamurlar tepside mayalanmaya bırakılır.
- Kaytaz böreği kaç derecede pişer? Yarım saat kadar mayalanan hamurların üzerine elle bastırılıp daha yassı bir hale getirilir. Yumurta sarısı sürülür ve hazırlanan kıymalı içten birer yemek kaşığı üzerlerine konulur. Hamurun üzerine tekrardan bastırılarak kıymaların aralara girmesi sağlanır. Üzerine yağ sürülür. Kaytaz Böreği önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirilir ve sıcak olarak servis edilir.
Kaytaz Böreği Tarifi, Antakya Tarifi ile Alakalı Diğer Hususlar ve Kaytaz Böreği Tarifi Hatay Usulü Püf Noktaları
- Kaytaz Böreği Hamuru Kaytaz böreğinin hamuru iyi yoğrulmalı ve mutlaka yumuşak kıvamda olmalıdır. Kaytaz böreğinin hamuru sert olursa lezzeti azalacaktır. Kaytaz böreği hamuru açılırken de yağ ile açılabilir. Kaytaz böreğinin hamurları çok ince açılırken börek çok daha lezzetli olur. Elbette bu durumda yırtılma ihtimali de olur. Lakin tekrar sarılabilir.
- Kaytaz Böreği İç Harcı Tercih edilen uygun baharatlar kullanılabilir, kimyon vs. Kıymalı harç yapılırken soğanlar rendelenebilir. Lakin bu durumda acı suyu iyice sıkıldıktan sonra kullanılır. Ayrıca soğanlar doğranacaksa bir miktar tuz ile ovulursa kıymalı harcın sulanmasına mani olunur. İç harcı önceden pişmez, sadece karışır. Nar ekşisi ve biber salçası Kaytaz böreğinin harcını diğer kıymalı harçlardan farklı kılan malzemelerdir. Bilhassa nar ekşisi, nar ekşili şuruplu sos değil, hakiki bir nar ekşisi olmalıdır.
- Kaytaz Böreği ve Dondurucu Böreği fazlaca yaparak poşetleyip dondurucuya atılabilir. Çıkarınca fırında veya tost makinesinde ısıtılırsa yeni yapılmış gibi olur.
- Kaytaz Böreği ve Farklı Hazırlama Teknikleri Hamura iki yemek kaşığı kadar sirke ilave edilebilir. Bezeler zeytinyağına batırılır, elle hafif bastırılarak açılır. Minik gözleme şeklinde katlanır: Dikdörtgen şekli olacak şekilde hamurun kenarları katlanır. Karşılıklı kenarlar uçlarından birbirinin üzerine gelecek şekilde katlanır. Yağlanıp tekrar açılır. Kenarlar ortada birleştirilerek bir kare elde edilir. Tepsiye dizilir. Bütün börekler hazır olunca elle bastırılır. Üzerlerine birer kaşık kıymalı harç konup, bastırılır, düzeltilir. Böylece dört parmak genişliğinde kıymalı hamur parçaları hazırlanır.
- Kaytaz Böreğinde Tepsi Mayasının Yeri ve Ehemmiyeti Kaytaz böreği fırınlanmadan evvel yarım saat kadar dinlendirilmelidir. Lakin böreklerin hepsine şekil verene kadar zaten hamurlar iyice kabarır.
- Kaytaz Böreği Servisi Sıcak olarak servis edilen kaytaz böreği yanına çay, AYRAN🥛🧊veya YOĞURT, İKRAMLIK SALATA🥗, domates ve salatalık dilimleri veya ev turşusu ile servis edilebilir.
- Kaytaz Böreği hangi yöreye ait? Kaytaz böreği nereden gelir? Kaytaz böreği nereye ait? Kaytaz Böreği Hatay Antakya mutfağına ait bir börektir.
- Tescilli Kaytaz Böreği Tarifi Hatay Kaytaz Böreği; kare veya daire şeklindeki hamurun içine kıyma, soğan, nar ekşisi, pul biber ve karabiberden oluşan harç konulduktan sonra fırında pişirilen bir börek çeşididir. Hatay Kaytaz Böreği hamurunun içi yumuşak dışı çıtırdır. Geçmişte, coğrafi sınırda sadece bayramlara ve özel günlere özel olarak üretilen Hatay Kaytaz Böreği günümüzde her gün üretilen bir ürün haline gelmiştir. Hatay Kaytaz Böreğinin geçmişi eskiye dayanır. Hatay ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir.
Malzemeler:
Hamuru için: 500 g buğday unu, 5-10 g hamur mayası, 400 ml ılık su, 10 g beyaz şeker, 10 g tuz.
Kıymalı harç için: 400 g yağsız kıyma, 2 adet orta boy soğan, 10 g salça, 100 g tereyağı, 100 ml bitkisel yağ, 10 ml nar ekşisi, Baharat (pul biber ve karabiber).
Hamurun hazırlanması: Ilık su içine hamur mayası ve şeker ilave edilip karıştırılır. Üzerine, tuz ile birlikte azar azar un ilave edilir. Karıştırılıp yoğrularak yumuşak ancak ele yapışmayacak kıvamda homojen bir hamur elde edilir. Mayalanması için oda sıcaklığında yaklaşık 45 dakika kadar dinlendirilir.
Kıyma harcının hazırlanması: Yağsız kıymaya, sırasıyla ince kıyılmış ve tuz ile acı suyundan arındırılmış soğan, salça, nar ekşisi, 50 ml bitkisel yağ (yağlı kıyma kullanıldığında ilave edilmez), tercih edilen miktarda pul biber ve karabiber ilave edilerek yoğrulur.
Hatay Kaytaz Böreğinin Yapılışı: Dinlendirilen hamur, sert ve temiz bir zemin üzerine konulup birkaç dakika yoğrulur ve 45-50 g ağırlığında bezelere bölünür. Eritilmiş tereyağı üzerine 50 ml bitkisel yağ ilave edilerek hazırlanan yağ karışımı zemine sürülür, üzerine bezeler konulup her bir beze, yaklaşık 30-35 cm uzunluğunda ve 10-15 cm genişliğinde oval ince bir yufka olacak şekilde elle açılır. Hamurun inceltilmesi sırasında eller sık sık yağ karışımına batırılır. Açılan yufkalar, uzunlamasına büzüştürülerek bir şerit haline getirildikten sonra kendi etrafında helezonik bir şekilde içeriden dışarıya doğru sarılarak böreklere şekil verilir. Bu aşamada şekillendirilen börek daire şeklindedir ancak isteğe bağlı olarak kare şekline de getirilebilir. Şekillendirilmiş hamurların orta kısmı el ile düzleştirilerek yaklaşık 25 g kıymalı harç konur. Hazırlanan börekler, yağlanmış veya yağlı kâğıt konmuş tepsilere dizilir ve kenarları yağ karışımı ile yağlanır. Börekler 200°C sıcaklıkta önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika kadar pişirilir. Böreklerin üst kısmı kahverengi olunca fırından çıkarılarak servis yapılır. Hatay Kaytaz Böreği oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda ise 6 ay kadar muhafaza edilebilir. - Kaytaz Böreği Yağ Karışımı Sadece sıvı yağ ile de hazırlanabilir. Tereyağı kullanılacaksa kızdırmadan ocakta eritilir. Eriyen tereyeğıyla zeytinyağı karıştırılır ve ılıması için bir kenara alınır.
- Ekmek Hamurundan Kaytaz Böreği Fırından alınan ekmek hamurları tezgaha un serperek beş dakika kadar yoğrulup mandalina kadar bezeler yapılır. Hamurun üzerine bir yemek kaşığı yağ ilave edip hamur ince yuvarlak bir şekilde açılır.
- Ispanaklı Kaytaz Böreği Kaytaz böreği kıymalı malzeme ile yapılır. Lakin Hatay yöresinde ıspanaklı harçla yapılan bir börek de vardır: Yarım kilo ıspanak ayıklanıp, doğranıp iyice yıkanır. Çok az haşlanır. Soğuk suyla durulanır. Avuç içinde sıkarak suyu süzülür ve bir kaba alınır. Üzerine doğranmış bir adet kuru soğan, bir su bardağı çökelek, birer yemek kaşığı biber ve domates salçası, yarım çay bardağı zeytinyağı, tuz karıştırılır. Harca yarım çay bardağı tuzlu yoğurtta katılabilir. Maya, iki yemek kaşığı şekeri, bir yemek kaşığı tuzu bir buçuk su bardağı suyla eritip alabildiği kadar un eklenir. Güzelce yoğrulup 15 dakika dinlendirilir. Tezgaha mandalina büyüklüğünde hamurlar alınır. Her bir hamuru bol zeytinyağıyla açılıp ıspanaklı harcı doldurulup gül veya bohça şekli verilir. Yağlanmış tepsiye dizilir, üstleri de yağlanır. 180 derece ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.
- Peynirli Kaytaz Böreği, Kaytaz böreği peynirli olur mu? Olmaz. Yapan varsa yorumlarda paylaşabilir.
- Kaytaz Böreği Kaç Kalori? 100 gramının 250 kcal seviyesinde olması beklenir.
- Hatay Külçe Böreği veya Çöreği Rezene tavada kuru bir şekilde hafifçe kavrulup az iri olacak tarzda robotta çekilir. Bir paket yaş maya bir su bardağı ılık suda eritilir. Hamur yoğurma kabına bir kilo un, iki yemek kaşığı sıvı yağ, tuz, bir çay kaşığı toz şeker ve eritilen maya ilave edilir. İki yemek kaşığı elma sirkesi de ilave edilebilir. Yavaş yavaş su eklenerek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir. Üzeri örtülerek ılık bir yerde mayalandırılır. Mayalanan hamur mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılır. Bezeleri bir kase zeytinyağına batırılarak elle açılır. yağın bol olması, hamurun yumuşak ve ince açılması çok önemlidir. Bol yağ ile bezeler tatlı tabağı büyüklüğünde açılır, içine yarım çay kaşığı öğütülmüş rezene, çörekotu ve susam yayılır. Toplamda yarımşar çay bardağı kadar rezene (mahalli adıyla şumra), çörekotu ve susam kullanılabilir. Rulo yapılıp, çevirerek uzatılır ve gül böreği şeklinde yuvarlak şekilde sarılır. Yağlanmış tepsiye dizilerek 180 dereceye ayarlı önceden ısıtılmış fansız fırında pişirilir. bir başka yapılış tarzında susam, çörek otu ve rezene hamura katılır. Mayalandırıldıktan sonra yağla yuvarla olarak açılır. Yağlanmış tepside birbirine değmeycek şekilde dizilip pişirilir.
Hatay mutfağının diğer nefis örnekleri de ilginizi çekebilir:
BERGAMOT REÇELİ NASIL YAPILIR? (Antalya, Hatay)
SAKAL KALDIRAN TATLISI (Hatay, Antakya)
CENNET ÇAMURU TATLISI (Kilis, Halep, Antakya, Hatay)
🥣AYA ÇORBASI (Hatay, Antakya)🍲
ETLİ KEPSE PİLAVI🍚 (Hatay, Suriye)
ÖCCE MÜCVERİ (Hatay, Antakya, Gaziantep, Kilis)
PATLICANLI🍆 MÜTEBBEL (Mutabbal; Hatay, Antakya, Halep, Suriye, Lübnan)🥗
BABAGANNUŞ SALATASI🥗 (Abugannuş; Adana, Gaziantep, Hatay)
BELEN TAVA (İskenderun, Antakya, Hatay)
TEPSİ KEBABI (Sini Kebabı, Hatay, Antakya)
KAYTAZ BÖREĞİ (Antakya, Hatay)
NOHUTLU FİRİK PİLAVI🍚 (Gaziantep, Kilis, Hatay)
ŞIHILMAHŞİ (DOLMALARIN ŞAHI Kilis, Hatay, Antakya, Antep)
🥣MAHLUTA ÇORBASI (Antakya, Hatay)🍲
🍪ANASONLU (MAYANALI) TATLI KAHKE (Kilis, Gaziantep, Hatay)
EV YAPIMI HATAY Antakya USULÜ KÜNEFE Peynirli Tel Kadayıf Tatlısı
PRATİK MUHAMMARA (CEVİZLİ BİBER🌶️, ACUKA; Hatay, Gaziantep)
EVDE HUMUS YAPIMI (Hatay, Antakya)
FELLAH KÖFTESİ Sarımsaklı köfte Adana, Mersin, Antakya Hatay
KOLAY FAVA (BAKLA EZMESİ) (Hatay, Antakya)
KAĞIT KEBABI (Hatay, Antakya)
🍪KÖMBE KURABİYESİ TARİFİ (Hatay, Antakya)
TAHİNLİ KABAK TATLISI TARİFİ Hatay, Antakya, Antalya, Aydın
MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI🍚 (Müceddere) (Kilis, Hatay)
SEMİRSEK (Hatay)
SEMBUSEK, SEMSEK TARİFİ (Kapalı Lahmacun; Mardin, Hatay)
TAZE KEKİK SALATASI (ZAHTER SALATASI)🥗